14.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΠάνος Σκουρολιάκος: Από που πάνε για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ;

Πάνος Σκουρολιάκος: Από που πάνε για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη, ο λαός που τον παρακολουθεί, κινούνται στους ρυθμούς της «διεύρυνσης».

Τι συμβαίνει ακριβώς; Και τι εννοούμε με τον όρο διεύρυνση; Εννοούμε την κομματική έκφραση ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμαστε συχνά, στο εκλογικό μεγάλωμα ενός μικρού κόμματος της αριστεράς, του Συνασπισμού και την άνοδο του στην εξουσία. Πως έγινε αυτό; Η άνοδος αυτή, επετεύχθη όταν έκλεισε ο πολιτικός κύκλος του ΠΑΣΟΚ, του μεγάλου κεντροαριστερού κόμματος της μεταπολίτευσης, κατά την περίοδο της κρίσης. Μια κρίση, την οποία το ίδιο συνδημιούργησε.

Στο ΠΑΣΟΚ στεγάσθηκαν με την μεταπολίτευση, δημοκράτες κεντρώοι αλλά και μεγάλο τμήμα της ΕΑΜικής Αριστεράς, ακόμη και της προδικτατορικής ΕΔΑ. Πίστεψαν τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον ακολούθησαν. Τους έπεισε πως έρχεται να κυβερνήσει και να εκπληρώσει τους πόθους τους. Η παραδοσιακή Αριστερά, ενώ γοήτευε τον λαό που αναγνώριζε τους αγώνες της, ήταν φανερό πως δεν είχε την πρόθεση να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Η στήριξη λοιπόν του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα ήταν μονόδρομος για τους περισσότερους.

Όμως όπως προαναφέραμε, κάποια στιγμή έκλεισε ο κύκλος του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τα χρόνια της εξουσίας το έφθειραν, ιδιαίτερα στην μετα – Παπανδρεϊκή εποχή. Έως ότου ήρθε η κρίση και τα μνημόνια. Τότε φάνηκαν οι μεγάλες αντιφάσεις του και τα χάσματα που υπήρχαν εντός του. Αυτές οι μεγάλες διαφορές εντός του ΠΑΣΟΚ, φαίνονται και στις μετακινήσεις των στελεχών του. Άλλοι στην Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι στην Δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και τα απλά μέλη; Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ; Αυτοί, στην μεγάλη τους πλειοψηφία ακολουθούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα μέχρι πρόσφατα μικρό κόμμα που ευτύχησε να έχει έναν μεγάλο ηγέτη στο τιμόνι του. Ο Αλέξης Τσίπρας ενέπνευσε τους συντρόφους του στον Συνασπισμό που είχαν συμφιλιωθεί με την ιδέα πως θα είναι για πάντα μικρή αριστερή αντιπολίτευση λέγοντάς τους: Πάμε ν’ αναλάβουμε την ευθύνη να κυβερνήσουμε την δύσκολη τούτη ώρα. Και τους έπεισε. Όπως έπεισε και τους απογοητευμένους του ΠΑΣΟΚ και ακόμαανένταχτους, έως και ψηφοφόρους της δεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση στις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και κατάφερε πολλά. Άφησε θετικό αποτύπωμα. Έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια με τον λαό όρθιο.

Και τώρα; Τώρα πρέπει να προετοιμασθεί για τις εποχές που έρχονται. Πρέπει να αναδιατάξει τις δυνάμεις του για νέα κυβερνητική περίοδο. Πως; Με το ίδιο οργανωτικό μοντέλο; Όχι βέβαια. Ο ίδιος ο λαός που τον αγκάλιασε, που τον εμπιστεύθηκε και τον στηρίζει, του επιβάλει το άνοιγμα. Την περίφημη διεύρυνση. Φωνή και κατεύθυνση σε αυτή την ανάγκη των καιρών,έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Έδωσε το σύνθημα και άρχισαν οι διεργασίες. Η Κεντρική Επιτροπή, επικύρωσε τηνέναρξη της προσπάθειας. Οι εκτός κομματικού ΣΥΡΙΖΑ φίλοι του δημιουργούν την «Προοδευτική Συμμαχία» και συστρατεύονται. Ελπιδοφόρες συγκεντρώσεις γίνονται παντού στην Ελλάδα. Στελέχη των δύο «μηχανισμών» συζητούν με πολίτες που ανησυχούν. Για πολλοστή φορά ο Τσίπρας συναντιέται με συμπολίτες μας σε όλη την επικράτεια. Ένας αέραςαισιοδοξίαςπνέει παντού.

Στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι συμφωνούν με την διεύρυνση. Βεβαίως γίνονται συζητήσεις. Κατατίθενται απόψεις. Υπάρχουν αποκλίσεις και συγκλίσεις. Έτσι γίνεται όταν μεγάλα τμήματα των πολιτών χτίζουν ένα νέο, μεγάλο οικοδόμημα, σαν αυτό που ονειρευόμαστε. Οι διεργασίες αυτές δεν σημαίνουν τίποτε άλλο, παρά θετική δημιουργικότητα. Ναι. Εργαζόμαστε όλοι μας για την διεύρυνση με αισιοδοξία, πείσμα και αριστερό πρόσημο. Γιατί η αριστερή ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που γοητεύει. Αυτήν αναζητά ο πολίτης. Από πού πάνε λοιπόν για τη διεύρυνση; Μα μέσα από τον λαό. Και για τον λαό.

Πάνος Σκουρολιάκος

Βουλευτής Ανατολικής Αττικής και Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα