19.6 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΠερίεργη υπόθεση με ιδιόκτητους ενοριακούς ή μη ναούς στην Ύδρα

Περίεργη υπόθεση με ιδιόκτητους ενοριακούς ή μη ναούς στην Ύδρα

Διάσπαρτοι στην Ελλάδα, κυρίως στα νησιά, ιδιόκτητοι ναΐσκοι, αλλά πρωτόγνωρο το γεγονός ότι στην Ύδρα υπάρχει πλήθος ιδιόκτητων ενοριακών ή μη ναών, με συμβολαιογραφικές πράξεις επιβεβαίωσης κτίσης αιώνων, κάποιοι εκ των οποίων έχουν πωληθεί απ’ τους ιδιοκτήτες τους ακόμα και σε αλλοδαπούς.

Τελευταία η υπόθεση έρχεται στο προσκήνιο εξ αιτίας της αντιδικίας μεταξύ κληρονόμων ιδιοκτητών ενός ενοριακού ναού και ενός νεαρού αρχιμανδρίτη, που έχει φτάσει στο επίπεδο των αλληλομηνύσεων με πρωτοβουλία του ιερέα, ο οποίος δρα υπό την σκέπη του Μητροπολίτη και του ιερατικού συμβουλίου.

Μάλιστα η υπόθεση έχει απασχολήσει και ιστοσελίδες πανελλαδικής εμβέλειας, με άρθρα διόλου κολακευτικά για την Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία ούτως ή άλλως βάλλεται πανταχόθεν το τελευταίο διάστημα.

Τελευταία ανάρτηση του newsbombe.gr όπου η δημοσίευση πολίτη της Ύδρας για το γεγονός:  https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1193500/kataggelia-ydraioy-sto-newsbomb-gr-gia-ti-mitropoli-tis-ydras-kai-ierea-poy-pyrodotei-katastaseis

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, καθώς η υπόθεση έχει σκανδαλίσει την τοπική κοινωνία του νησιού, αλλά και κάθε πιστό που βλέπει τον κλήρο να εμπλέκεται σε θέματα λαϊκού χαρακτήρα και μάλιστα με «βλάστημο» προς την θρησκεία τρόπο.

Ερώτημα

1ον Υπάρχει ή όχι το καθεστώς των ιδιόκτητων ενοριακών ή μη ναών στην Ύδρα;

2ον Αν υπάρχει, γιατί κυνηγούνται κληρονόμοι ενός ναού από ιερέα που δηλώνει σώνει και καλά ιδιοκτήτης χωρίς να κατέχει επίσημους τίτλους,  ενώ οι υπόλοιποι (ιδιόκτητοι ενοριακοί ή μη ναοί) χαίρουν του προνομίου της ιδιοκτησίας τους και μάλιστα με τις ευλογίες της Μητροπόλεως;

3ον Έχουν γίνει αγοραπωλησίες, και μάλιστα πρόσφατες, ενοριακών ναών, ακόμα και σε αλλοδαπούς κι ίσως αλλόθρησκους; Πολίτης καταγγέλλει στο newsbomb.gr «αγοραπωλησία ιδιόκτητου «ενοριακού» Ι.Ν. (της Μεταμορφώσεως στη πόλη) σε αλλοδαπό , (μάλλον ετερόθρησκο), που διαθέτει πλέον πισίνα στην αυλή του και χρησιμοποιείται μόνο για αναψυχή ιδιοκτητών και επισκεπτών».  

4ον Πως έχουν επιτραπεί απ’ την Μητρόπολη αυτές οι αγοραπωλησίες; Σύμφωνα πάντα με τον καταγγέλλοντα «Η Ιερά Μητρόπολη Ύδρας και το σύνολο του κλήρου και των εκκλησιαστικών – Μητροπολιτικού συμβουλίων, αποδέχεται πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ι.Ν. στην Ύδρα, ενοριακών και μη, επιτρέποντας όλες τις συναλλαγές που τους αφορούν (Αγοραπωλησίες, Κληρονομιές, Δωρεές, ακόμα και χρησικτησίες!) μέχρι και σήμερα!»

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα