24.7 C
Athens
Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

ΑρχικήΑΡΘΡΑΣύνδρομο Long Covid: Τι πρέπει να γνωρίζουμε - Ποια τα συμπτώματα, πού...

Σύνδρομο Long Covid: Τι πρέπει να γνωρίζουμε – Ποια τα συμπτώματα, πού και πότε να εξεταστούμε

Μερίδα έγκριτων επιστημόνων εκτιμά ότι ένα ποσοστό 30% από τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει, θα εμφανίσει συμπτώματα Long ή Post Covid

Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου CNN Greece

Ποιος είπε ότι η πανδημία τελείωσε και ο ιός μας άφησε;

Όσο και να θέλουμε να ξορκίσουμε την πανδημία της Covid-19, ο ιός είναι εδώ, συνεχίζει να μολύνει, να επαναμολύνει, να εμφανίζει νέα στελέχη και φυσικά να δηλώνει την παρουσία του, δημιουργώντας συμπτώματα Long Covid. Βεβαίως, μετά από 2,5 και πλέον έτη, έχουμε μάθει καλά το μάθημά μας… γνωρίζουμε τουλάχιστον οι περισσότεροι πώς να φυλαχθούμε αλλά και με ποιο τρόπο, να διαχειρισθούμε την πρωτοφανή κατάσταση που άλλαξε τις ζωές μας.

Μερίδα έγκριτων επιστημόνων εκτιμά ότι ένα ποσοστό 30% από τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει, θα εμφανίσει συμπτώματα Long ή Post Covid. Πρόκειται σίγουρα για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το οποίο σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μας προβληματίσει, καθώς συνιστά σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Ένα υγειονομικό τσουνάμι, το οποίο μπορεί να εκραγεί πολύ αργότερα…

Το νούμερο αυτό, μαζί με οδηγίες για την προστασία μας, αλλά και στοιχεία αναφορικά με τα ιατρεία Long Covid, ανακοινώθηκαν πριν μερικές εβδομάδες σε συνέντευξη τύπου στον Ευαγγελισμό, στο πλαίσιο του πρώτου ιατρείου – αναφοράς, που λειτουργεί ήδη στην ναυαρχίδα του ΕΣΥ.

Ιατρείο Long Covid

«Το ιατρείο δημιουργήθηκε μετά τις επίμονες διαμαρτυρίες ασθενών για συμπτώματα που εμμένουν μετά την αποθεραπεία τους από τον κορωνοϊό», είχε τονίσει τότε η Παρασκευή Κατσαούνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και συντονίστρια του διεπιστημονικού κέντρου αναφοράς Long Covid.

Όπως είχε επισημανθεί στην συνέντευξη τύπου, «το 30% των ασθενών που θα νοσήσουν από κορωνοϊό, θα αντιμετωπίσουν το σύνδρομο Long Covid, το οποίο απαιτεί ολιστική διεπιστημονική προσέγγιση, με εκπαίδευση του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Το υπουργείο Υγείας μάλιστα, μελετά τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου, ώστε ο ασθενής να γνωρίζει όλο τον “οδικό” χάρτη για την αντιμετώπιση και διαχείριση του συνδρόμου. Ωστόσο, το Κέντρο Αναφοράς Long Covid-19 που λειτουργεί ήδη στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” υπολείπεται σε στελέχωση, με τους γιατρούς να ζητούν επιπλέον στήριξη στο έργο τους. Είναι χαρακτηριστικό πως 200 ασθενείς με συμπτώματα που παραπέμπουν σε Long Covid-19 βρίσκονται σε λίστα αναμονής».

Η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, διευθύντρια Α’ ΚΕΘ (Κλινική Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» είχε υπογραμμίσει τότε μεταξύ άλλων, πως το σύνδρομο Long Covid χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

«Σύμφωνα με μελέτες το 30% των ασθενών που θα νοσήσουν από κορωνοϊό θα αντιμετωπίσουν το σύνδρομο Long Covid, δηλαδή 1 στους 5 θα παρουσιάσει κάποιες υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το ήπαρ, οι ενδοκρινείς αδένες, το κεντρικό νευρικό σύστημα», είχε επισημάνει η κυρία Κοτανίδου.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα του Gong Covid

Το CNN Greece μίλησε με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα Long Covid και ποια πρέπει να μας ανησυχήσουν.

Αυτό που πρέπει να μας ανησυχήσει έντονα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Λινού, είναι η μεγάλη εξάντληση, η δύσπνοια, συμπτώματα που μοιάζουν με χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα, όπως πόνoς στο στήθος, μία ομιχλώδης κατάσταση όσον αφορά στη δυσκολία να συγκεντρωθεί κάποιος, καθώς και προβλήματα με την μνήμη και αυπνία.

Τα παραπάνω συμπτώματα είναι αυτά σύμφωνα με την κυρία Λινού που πρέπει να μας κινητοποιήσουν και να απευθυνθούμε στον γιατρό μας. Ένα άλλο σύμπτωμα που ακούμε τελευταία, είναι και η απώλεια μαλλιών. Γενικότερα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση εάν τα συμπτώματα επιμένουν, προσθέτει.

Σε ερώτηση μετά από πόσο καιρό, θα πρέπει ένας άνθρωπος που έχει νοσήσει να πραγματοποιήσει ιατρικές εξετάσεις, ώστε να ελέγξει την πορεία της υγείας του, η κυρία Λινού υπογραμμίζει τουλάχιστον μετά από ένα τρίμηνο, καθώς αυτό τονίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ωστόσο η κυρία Λινού, έχει άλλη άποψη αναφορικά με το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από Long Covid, εκτιμώντας ότι το 30% ίσως είναι υπερβολικό. «Στην Ελλάδα έχουν νοσήσει γύρω στα 5 εκατ. άνθρωποι, ένα 5% από αυτούς να έχουν συμπτώματα Long Covid, αυτό σημαίνει 250.000 άτομα», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «είναι ένας μεγάλος αριθμός σε κάθε περίπτωση».

Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, η κυρία Λινού υποστηρίζει ότι μπορεί κάποιος να εμφανίσει συμπτώματα Long Covid μετά από επαναλοίμωξη, κάτι που δεν ακούγεται συχνά. Και αυτό συμβαίνει, διότι η μετάλλαξη Όμικρον, συνήθως δεν αφήνει ανοσία, όπως επισημαίνει, σε αντίθεση με τις μεταλλάξεις Δέλτα και Βήτα.

Χιλιάδες ασθενείς με Long ή Post Covid

Το CNN Greece επικοινώνησε και με την κυρία Παρασκευή Κατσαούνου αναφορικά με την πορεία του Ιατρείου Αναφοράς στον Ευαγγελισμό. Μέχρι στιγμής το εν λόγω Ιατρείο έχει φροντίσει 200 ασθενείς, σύμφωνα με την καθηγήτρια Κατσαούνου. Οι περισσότεροι ασθενείς από αυτούς, δήλωσαν συμπτώματα Long Covid, όπως κόπωση, δύσπνοια και μειωμένη δραστηριότητα.

Όσον αφορά στο ποσοστό 30% που πάσχουν σήμερα από Long Covid, η κυρία Κατσαούνου επισημαίνει ότι το ποσοστό αυτό, αντανακλά περισσότερο ασθενείς που νόσησαν με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ιατρείο αναφοράς για long COVID, με την έννοια που λειτουργεί σήμερα το συγκεκριμένο Ιατρείο στον Ευαγγελισμό, είναι μόνο αυτό, επισημαίνει η καθηγήτρια Κατσαούνου, σημειώνοντας ωστόσο, ότι αντίστοιχη δουλειά γίνεται και στο Σωτηρία και στο Αττικόν. Ωστόσο το υπουργείο Υγείας, έχει ήδη ανακοινώσει ότι από το 2020 έως και σήμερα λειτουργούν 132 ιατρεία Post Covid, τα 82 σε νοσοκομεία και τα 50 σε κέντρα Υγείας και στις 7 υγειονομικές περιφέρειες, ενώ 24.500 ασθενείς έχουν λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Οι ασθενείς που έχουν νοσήσει με Covid μπορούν ανά πάσα στιγμή, να επισκεφθούν τα νοσοκομεία στα οποία έχουν νοσηλευθεί, τονίζει η κυρία Κατσαούνου, προσθέτοντας ότι ένα επιτακτικό θέμα που θέτουν και οι Ενώσεις των ασθενών και εμείς οι επιστήμονες, είναι να δημιουργηθούν συγκεκριμένα Ιατρεία Αναφοράς σε όλη τη χώρα, καθώς είναι άλλο πράγμα τα ειδικά Ιατρεία και άλλο η παθολογία της νόσου.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι η πρόταση της Ένωσης των Ασθενών σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι η δημιουργία 5 Κέντρων Αναφοράς ενηλίκων στη χώρα και δύο Κέντρων Αναφοράς για παιδιά.

Το μείζον θέμα που θέτουν πάντως τόσο η κυρία Αθηνά Λινού όσο και η κυρία Παρασκευή Κατσαούνου, είναι να υπάρξουν πλήρως στελεχωμένα Κέντρα Αναφοράς και Ιατρεία Long Covid, με εκπαιδευμένους γιατρούς και νοσηλευτές.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα