22.9 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΗ ΕΛΠΙΔΑ ΑΝΘΙΖΕΙ ΣΤΗ ΜΠΡΕΞΙΖΑ

Η ΕΛΠΙΔΑ ΑΝΘΙΖΕΙ ΣΤΗ ΜΠΡΕΞΙΖΑ

Από 12 Μαρτίου 2015 με έγγραφό μας επισημαίναμε στο Δήμο Μαραθώνα και σε αρμόδιες υπηρεσίες ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν  τα εναποτεθέντα υλικά του ΧΑΔΑ στην πρώην Αμερικανική βάση επειδή με το νέο Ρυθμιστικό Νόμος 4277 του 2014 χαρακτηρίστηκε η περιοχή του ως υγρότοπος Α΄ προτεραιότητας όπου απαγορεύεται η επιχωμάτωση και κάθε δραστηριότητα που υποβαθμίζει την οικολογική του κατάστασή.

Όμως η μελέτη που βρίσκεται στην τελική της φάση επιμένει στον επιτόπου ενταφιασμό του απορριμματικού φορτίου σε  λόφο ύψους σχεδόν τριών μέτρων.

Η λύση αυτή είχε δικαιολογηθεί λόγω αδυναμίας του ΕΔΣΝΑ να υποδεχτεί το συνολικό φορτίο των 84.000 τόνων.

Όμως στο σύνολο τους σχεδόν πρόκειται για αδρανή. Αυτά μετά τη διαλογή τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αποκατάσταση  λατομείου, τα κλαδέματα να κομποστοποιηθούν, τα μέταλλα- πλαστικά να πωληθούν υπέρ του έργου ως ανακυκλώσιμα υλικά και μόνον ένα ελάχιστο ποσοστό να απομείνει για ταφή.

Με έγγραφά μας από τον Ιούνιο και τον Αύγουστο 2015 προς τον ΕΔΣΝΑ επιδιώκαμε την αποδοχή του μικρού μέρους απορριμματικού φορτίου που θα απομείνει για ταφή.  Έτσι θα αποκατασταθεί ο συγκεκριμένος χώρος με απομάκρυνση των υλικών όπως αρμόζει στην περιοχή (υγρότοπος Α΄ προτεραιότητας και ιδιαίτερης αρχαιολογικής σημασίας).

Τελικά με ενέργειές μας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου σύσκεψη στον ΕΔΣΝΑ υπό την Αντιπρόεδρο του κ. Αφροδίτης Μπιζά. Συμμετείχαμε τέσσερα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου μας (Σ. Σιδερή, Μ. Λαμπρινού Σ. Δρακοπούλου και Β. Δελαγραμμάτικας), o Αντιδήμαρχος κ. Ρεΐσογλου, ο μελετητής κ. Χάγιος και τρεις Διευθυντές του ΕΔΣΝΑ.

Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερο ελπιδοφόρο καθώς από τα στοιχεία που παρουσιάσαμε φάνηκε ότι η προτεινόμενη από το Σύλλογό μας λύση αποκατάστασης του χώρου είναι οικονομικότερη και πιο συμβατή με τη φύση του υγροτόπου. Η αντιπρόεδρος και οι διευθυντές του ΕΔΣΝΑ αποδέχτηκαν την προοπτική που προτείναμε και μας διαβεβαίωσαν για τη συνδρομή τους στην άμεση προώθηση της προς τους φορείς χρηματοδότησης του έργου.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα