18.4 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΟΡΓΑΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Ν. ΜΑΚΡΗΣ

ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Ν. ΜΑΚΡΗΣ

Πυρήνας δράσεων γύρω από τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό είναι για μία ακόμη σχολική χρονιά το 1ο ΓΕΛ Νέας Μάκρης. Σταθερή επιδίωξη της σχολικής μας κοινότητας είναι η ενίσχυση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας, η διέξοδος κι ενθάρρυνση σε καλλιτεχνικές ανησυχίες, ώστε το σχολείο να μετατρέπεται σε ένα φιλόξενο, ζωντανό χώρο,  με πολυδιάστατο παιδευτικό προσανατολισμό, που θα δίνει ερεθίσματα για εξερεύνηση της γνώσης και θα μυεί στα πολιτισμικά αγαθά και το αθλητικό ιδεώδες. Έτσι, οι μαθητές με την καθοδήγηση των καθηγητών τους δεν έχασαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ποικίλες δραστηριότητες, που προσφέρουν βήμα ανάδειξης των ιδιαίτερων κλίσεών τους και καλλιεργούν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Με τακτικές, εβδομαδιαίες συναντήσεις -μετά το πέρας των μαθημάτων- λειτουργούν στο σχολείο με ενθουσιώδη συμμετοχή των μαθητών:

Όμιλος Ρητορικής και Καλλιέργειας του Προφορικού Λόγου

Λογοτεχνικό Εργαστήρι

Όμιλος Ρομποτικής

Παράλληλα, ομάδες μαθητών «δοκιμάζονται» σε προσομοιώσεις κοινοβουλευτικών θεσμών, όπως:

Την «Βουλή των Εφήβων», τη μαθητική προσομοίωση των Συνεδριάσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου μαθητές καλούνται να τοποθετηθούν μέσα στη Βουλή για ζητήματα που απασχολούν τον τόπο τους.

Το M.U.N., τη μαθητική προσομοίωση των Συνεδριάσεων του Ο.Η.Ε., όπου νέοι «διπλωμάτες» καλούνται να υπερασπιστούν στην Αγγλική γλώσσα τα δίκαια διαφόρων χωρών στις αντίστοιχες «επιτροπές». Την προώθηση των συμφερόντων της Ουγκάντα και της Καμπότζης είχαν αναλάβει φέτος οι μαθητές μας Φοίβος Βούλγαρης, Γιώργος Μανούσος, Θανάσης Μάριζας, Θεοδώρα Μάρκου, Φωτεινή Οικονομοπούλου, Κατερίνα Πουλιά, Λάουρα Τζίτε και Ελένη Φραγκούλη.

Την προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημαντικές επιδόσεις έχουν, όμως, οι μαθητές μας με την καθοδήγηση των καθηγητών τους και στο πεδίο της Τεχνολογίας. Ομάδα μαθητών, αξιοποιώντας την εγκατάσταση μηχανήματος τρισδιάστατης (3D) εκτύπωσης στον χώρο του σχολείου, κατασκεύασαν προσομοίωση μοντέλου διπλής έλικας DNA και προσομοίωση της κάτω σιαγόνος δεινοσαύρου, ενώ προετοιμάζουν και προσομοίωση μοντέλου του Παρθενώνα. Μια άλλη ομάδα μαθητών μαθαίνουν να χρησιμοποιούν υλικά κατασκευής ρομπότ και να προγραμματίζουν τις λειτουργίες τους.

Δυναμική εξάλλου ήταν και φέτος η συμμετοχή του Λυκείου μας σε Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς, σε διάφορα πεδία του επιστητού:

• Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Μαθηματικών «Θαλής» και «Αρχιμήδης»: Οι μαθητές μας Κώστας Αργυρόπουλος και Λευτέρης Γαβριλόπουλος προχώρησαν μέχρι τη 2η φάση. 

• Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Βιολογίας (αναμένονται αποτελέσματα)

Πειραματικός Διαγωνισμός Φυσικών Επιστημών «EUSO»

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ρομποτικής (επίκεινται οι διαδικασίες δήλωσης συμμετοχής).

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Επιχειρηματολογίας και Αντιλογίας: Το σχολείο μας με πενταμελή ρητορική ομάδα αποτελούμενη από τους μαθητές Φοίβο Βούλγαρη, Ιζαμπέλλα Κοτζαμπασάκη, Κατερίνα Κοτζαμπασάκη, Λουκά Πράγκερ και Αιμιλία Χατζή έλαβαν μέρος στην προκριματική φάση.

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Λογοτεχνικού Έργου:

Εκκολαπτόμενοι λογοτέχνες του σχολείου μας απέσπασαν σημαντικές διακρίσεις: Γ’ βραβείο στην κατηγορία «Κοινωνικό διήγημα» η Κατερίνα Κοτζαμπασάκη, Γ’ βραβείο στην κατηγορία «Φαντασία» ο Παναγιώτης Πόζογλου, Β΄ έπαινο στην κατηγορία «Μυθοπλασία» η Αιμιλία Χατζή.

Επιτυχημένη ήταν εξάλλου η διαδρομή των μαθητών και μαθητριών μας στους Σχολικούς Αθλητικούς Αγώνες: η ομάδα ποδοσφαίρου των αγοριών και η ομάδα πετοσφαίρισης των κοριτσιών αγωνίστηκαν μέχρι την ημιτελική φάση της Περιφέρειας, ενώ η ομάδα καλαθοσφαίρισης αγοριών αγωνίστηκε στην α’ φάση της Περιφέρειας και σε εσωτερικό τουρνουά 3X3. Στην α’ φάση των μαθητικών Αγώνων Στίβου, οι μαθητές μας Δαυίδ Κατσμάρτσικ και Χαράλαμπος Κωτακίδης κατέλαβαν την 1η θέση στα 3000 μέτρα και την  1η θέση στα 1500 μέτρα αντίστοιχα, ενώ η Στέλλα Αλμπάνη την 6η θέση στα 100 μέτρα και η Νεφέλη Καπέ την 6η θέση στο μήκος. Σε εξέλιξη βρίσκεται η τελική φάση του Πανελληνίου Σχολικού Πρωταθλήματος Ξιφασκίας, όπου συμμετέχουν οι μαθητές μας Ευδοξία Ματαράγκα, Ήλια Παναγιάρη – Μαλέα και Βαγγέλης Παναγιάρης – Μαλέας, ενώ στην τελική φάση του  Πανελληνίου Σχολικού Πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης διαγωνίζεται ο μαθητής μας Χριστόφορος Πανταζής.

Αξιόλογες είναι οι επιδόσεις των μαθητών μας και στη μουσική. Ορχήστρα (Πιάνο: Αντώνης Αθηναίος, Δήμητρα Παπακωνσταντίνου, Βιολί: Ευδοξία Ματαράγκα, Ακουστική κιθάρα: Πέτρος Τζουάνος, Ηλεκτρική κιθάρα: Χρήστος Καζαντζόγλου, Μπάσο: Παναγιώτης Κουτσαβλής, Σαξόφωνο: Αντώνης Αθηναίος, Ντραμς: Βασίλης Νάνος) και χορωδία πλαισίωσε τις εθνικές εορτές, ενώ ομάδα μαθητριών και μαθητών μας χόρεψε παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς κατά τον εορτασμό ης 25ης Μαρτίου. Ομάδα μαθητών μας με μουσικά όργανα και εκλεκτές φωνές διοργάνωσε επιτυχημένη συναυλία τις παραμονές των Χριστουγέννων.

Μέσα στο πνεύμα της διαθεματικότητας, της συνεργατικής μάθησης και της βιωματικής προσέγγισης της γνώσης, στα πλαίσια πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων, καθώς και προγραμμάτων Αγωγής Υγείας του σχολείου,  μαθητές της Α’ τάξης πραγματοποίησαν βιωματικές περιβαλλοντικές δράσεις στο Καρπενήσι και τη Λίμνη Πλαστήρα, ενώ μαθητές της Β’ τάξης μελέτησαν την «Τέχνη στην Αναγέννηση» με πολιτιστική περιήγηση σε Βενετία, Φλωρεντία, Βερόνα και άλλα ιστορικά κέντρα της Ιταλίας.

Στα πλαίσια του μαθήματος «Ερευνητική Εργασία», μαθητές του σχολείου αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες (ΤΠΕ) στην οπτικοακουστική εκπαίδευση, δημιούργησαν ταινίες μικρού μήκους για τον «Ναό των Αιγυπτίων θεών στη Μπρεξίζα» και για το «Παλιό Εργοστάσιο Χαρίτωνος Τριανταφυλλόπουλου στη Νέα Μάκρη». Άλλη ομάδα μαθητών, σε project  με θέμα «Λαχανόκηποι» φύτεψαν σε όλους τους χώρους του σχολείου ποικιλία λαχανικών και καλλωπιστικών φυτών, αναλαμβάνοντας με υπευθυνότητα την ανάπτυξή τους.

Εξαιρετικά χρήσιμες και πληροφορητικές ήταν και οι στοχευμένες διδακτικές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν από διάφορες τάξεις του σχολείου.

 Στα πλαίσια του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, οι τελειόφοιτοι μαθητές μας:

• ξεναγήθηκαν στα τμήματα Συντήρησης Αρχαιοτήτων, Πληροφορικής, Βιβλιοθηκονομίας, Φυσικοθεραπείας και Marketing του ΤΕΙ Αιγάλεω, όπου ενημερώθηκαν για τις δυνατές  ακαδημαϊκές και επαγγελματικές τους επιλογές.

• παρακολούθησαν ημερίδα ενημέρωσης για τα προσφερόμενα τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

• επισκέφτηκαν τον «Δημόκριτο» τη «Βραδιά του Ερευνητή», ενώ συμμετείχαν και στην ημερίδα Σωματιδιακής Φυσικής «Physics Master Class»  του ίδιου κέντρου.

• περιηγήθηκαν στη γραμμή παραγωγής και τεχνικής εκτύπωσης της εφημερίδας «Καθημερινή» και ενημερώθηκαν για την οικονομική πορεία της επιχείρησης, ενώ δέχτηκαν ως συλλεκτικό δώρο ένα φωτογραφικό άλμπουμ από την επίσκεψη.

«Στοίχημα» εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό της σχολικής κοινότητας του 1ου ΓΕΛ Νέας Μάκρης – μαθητών, καθηγητών και γονέων- είναι να καταστήσει το σχολείο «φωλιά πολιτισμού» και «καταφύγιο» ελεύθερης σκέψης, έκφρασης και δημιουργίας των μαθητών του.

            

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα