22.5 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΣΤΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ, ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ, ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού (ΕΚΤ&Π) σε συνδιοργάνωση  με τον Δήμο Μυκόνου και την  Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας  και Ανάπτυξης Μυκόνου(ΚΔΕΠΑΜ) πραγματοποίησαν ημερίδα στον υπέροχο χώρο του Γρυπάρειου Πολιτιστικού Κέντρου με θέμα «Στις διαδρομές των μεταλλωρύχων της Μυκόνου, των Κυκλάδων, του Κόσμου»

Χαιρετισμό απηύθυναν :

Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κων/νος Κουκάς τόνισε την σημαντικότητα του άλλου προσώπου της Μυκόνου, εκείνου της Τοπικής της Ιστορίας, της Πολιτιστικής της κληρονομίας στην οποία κομμάτι της είναι και η ιστορία των μεταλλείων της.

Η ιδρύτρια του ΕΚΤ&Π κα Βάσω Κιούση αναφέρθηκε στο σκοπό του ΕΚΤ&Π να αναδείξει τα μεταλλεία ως βιομηχανικά μνημεία ,να προβάλλει τον καθοριστικό ρόλο τους στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της εποχής αλλά και μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων η νέα γενιά να συνδέσει στοιχεία του παρελθόντος με την καθημερινή ζωή και να μάθει την ιστορία του τόπου της.

Συμμετείχαν:

Ο κ. Δημήτρης Μακρής πρόεδρος του ΕΚΤ&Π και ερευνητής τοπικής ιστορίας Ραφήνας Πικερμίου  παρουσίασε την αρχή της εξόρυξης στην χώρα μας αλλά και την εξελικτική πορεία  στα ορυχεία της Ελλάδας

Ο κ. Αντώνης Καβαλιέρος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μήλου ,έκανε αναφορά στην ιστορία  της εξόρυξης στη Μήλο από την μεσολιθική εποχή μέχρι και σήμερα.

Ο κ. Νικόλαος  Κορρές  ερευνητής της προϊστορίας του Αιγαίου  και της  διαχρονικής συμβολής της μεταλλουργίας στην εξέλιξη  του πολιτισμού παρουσίασε την αφθονία μεταλλευμάτων της Κύθνου από την 3η χιλιετία π.Χ. την παρακμή της ,το πέρασμά της στη βιομηχανική εποχή και την εκμετάλλευση των ορυκτών της μέχρι και το 1940.

Ο κ. Χρίστος Γεωργούσης εκπαιδευτικός από την Πάρο  αναφέρθηκε στην εξορυκτική ιστορία της Πάρου και Αντίπαρου ,στους καλλιτέχνες –γλύπτες που χρησιμοποίησαν το μάρμαρο και έφτιαξαν αριστουργήματα .Σημαντικές ήταν οι προτάσεις που κατέθεσε για

1. ίδρυση μουσείου ορυκτών και πετρωμάτων αλλά και βιομηχανικού μουσείου (με τα μέταλλα που χρησιμοποιήθηκαν για τα τραινάκια, για τις μεταφορές και τα εργαλεία).

2. καταγραφή της ιστορίας των ορυχείων και να συλλεχθούν τα ορυκτά.
3. Να μην αφήνεται ελεύθερη η πρόσβαση και η κλοπή ορυκτών που αποτελούν εθνικό πλούτο.
4. Να συλλεχθούν τα βιβλία όλα που αναφέρονται στη γεωλογία και ορυκτολογία των Κυκλάδων και τα πορίσματα από παρόμοιες ημερίδες.

Ο κ. Θοδωρής Λιβάνιος ,ερευνητής τοπικής ιστορίας της Σερίφου παρουσίασε σε βίντεο   τη  σχέση Μυκόνου  Σερίφου  μέσα από συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν και βίωσαν αυτή την περιπέτεια για την επιβίωση τους, καθώς και την αιματηρή απεργία των εργατών το 1916.

Ο κ. Δημήτρης Βεντούρης, ερευνητής τοπικής ιστορίας της Κιμώλου  αναφέρθηκε  στο πέτρωμα της Κιμώλου τόσο στην αρχαία Ελλάδα όσο και την χρήση του στη σύγχρονη εποχή ,στη Μεσόγειο αλλά και στην εφαρμογή του σε βιομηχανικές δραστηριότητες σε κάθε γωνιά του σύγχρονου κόσμου.

Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο, μια εισαγωγή στα Μεταλλεία Μυκόνου για τους επόμενους 2 εισηγητές.

Ο κ. Κων/νος  Παναγόπουλος Ομότιμος Καθηγητής Ε. Μ. Πολυτεχνείου παρουσίασε  την μέθοδο εκμετάλλευσης  ,φόρτωσης και μεταφοράς του κοιτάσματος βαρίτη κατά την διετία 1965-66 που ήταν διευ

Η Δήμητρα Λοΐζου-Βουλγαράκη ερευνήτρια τοπικής ιστορίας  έδωσε πληροφορίες σχετικά με τις εταιρίες εξόρυξης των μεταλλευμάτων της Μυκόνου από το 1900 μέχρι και το κλείσιμο ,λόγω εξάντλησης των κοιτασμάτων το 1983.

Τον συντονισμό της ημερίδας είχαν η πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΜ κα Ανδριανή Κουφού και η Βάσω Κιούση του ΕΚΤ&Π

O Δήμαρχος Μυκόνου απένειμε  τιμητικούς επαίνους στους εν ζωή εργαζομένους του Μεταλλείου Βαρίτη της Μυκόνου, αλλά και στις οικογένειες των Μυκονιατών που δούλεψαν σκληρά και έδωσαν την ψυχή τους σε αυτό από το 1955 έως το 1983, έτος διακοπής της παραγωγής του.

Στον χώρο λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας και εργαλείων από τα Μεταλλεία Μυκόνου.

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής της Μυκόνου από τους μουσικούς  Μιχάλη Κουνάκη τσαμπούνα, Γιάννη Ασημομύτη τουμπάκι ενώ έπαιξε μαζί τους τουμπάκι και ο Θοδωρής Λιβάνιος  παραδοσιακός μουσικός και ερευνητής τοπικής ιστορίας από την Σέριφο.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα