24.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΒΑΛΑΝΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ

ΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΒΑΛΑΝΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ

Τα χελιδόνια στη Ραφήνα δεν έρχονται μόνο την άνοιξη, αλλά και το … φθινόπωρο!  Ίσως μαντέψατε ότι χρησιμοποιούμε μεταφορικά τη λέξη ”χελιδόνια” περιγράφοντας το κλιμάκιο της ανασκαφικής ομάδας υπό την καθοδήγηση του καθηγητή αρχαιολογίας κ. Στέλιου Κατάκη, που ξεκίνησε από χθες 29 Αυγούστου το ανασκαφικό του έργο στον αρχαιολογικό χώρο του λεγόμενου Ρωμαϊκού Βαλανείου επί της Λεωφ. Φλέμινγκ στη Ραφήνα.

Για 4η χρονιά ο εν λόγω αρχαιολογικός χώρος ‘’ζωντανεύει’’ μετά από λήθαργο πολλών μηνών, ελπίζοντας ότι η ανασκαφή που γίνεται σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής του Υπουργείου Πολιτισμού και τη συν-διεύθυνση του αρχαιολόγου Vangelis Nikolopoulos, θα φέρει στο φως επί πλέον κρυμμένα μυστικά στο υπέδαφός του, ικανά να δώσουν απαντήσεις για τη πραγματική ιδιότητα του εν λόγω χώρου που ξεκίνησε αρχικά ως Ρωμαϊκό Βαλάνειο, ενώ υπάρχουν ενδείξεις απ’ τα νέα ευρήματα που ήρθαν στο φως ότι ίσως πρόκειται για πολυτελή έπαυλη της εποχής, ενισχυμένης με ενδείξεις αγροτικών και εμπορικών δραστηριοτήτων, χωρίς κανείς να ξέρει τι μας επιφυλάσσει η συνέχεια.

Όπως τονίζει σε ανάρτησή του στο FB ο κ. Κατάκης φέτος«η πραγματοποίηση της ανασκαφής οφείλεται ουσιαστικά στο κέφι και την αγάπη προς την Αρχαιολογία των 50 (ναι!) προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητριών και φοιτητών μας, που έρχονται παρά την εξεταστική περίοδο! Ελπίζω μόνο να μην απογοητευθούν από την υλικοτεχνική υποδομή …. Ευτυχώς που βοηθά ο Δήμος Ραφήνας- Πικερμίου, την πρώτη χρονιά βασιστήκαμε μόνο σε καλούς γείτονες …»

Λόγω του συναφούς του θέματος, πιο κάτω δημοσιοποιούμε την ανάρτηση του κ. Βαγγέλη Νικολόπουλου στο FB που αναφέρεται στο χαμό ενός χαρισματικού πανεπιστημιακού δασκάλου, του Ευάγγελου Κακαβογιάννη.

Ο κ. Νικολόπουλος γράφει:  

«Ένας αρχαιολόγος σημαντικός, σεμνός, εργατικός και πολυγραφώτατος, ο Ευάγγελος Κακαβογιάννης, αναχώρησε σήμερα για εκεί όπου όλοι θα καταλήξουμε. Σήμερα δεν θα βρείτε πολλές πληροφορίες για το έργο του στο διαδίκτυο. Ούτε μια φωτογραφία ίσως. Αύριο, το ηλεκτρονικό σύμπαν θα είναι γεμάτο με εκδοχές από το βιογραφικό του και νεκρολογίες. Η αναγνώριση έρχεται κατόπιν εορτής συνήθως. Για απόψε, στον Βαγγέλη Κακαβογιάννη, ας απευθύνουμε τις ευχαριστίες μας για όσα μας έμαθε, για τη γνώση που μας χάρισε και τη σεμνότητα που μας δίδαξε.
Καλό ταξίδι!»

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα