Εκ νέου ανασκαφές, όπως ανακοινώθηκε από τους αρχαιολόγους, στον τάφο που παραδοσιακά συνδέεται με τη Σαλώμη, «μαία» του Ιησού, νοτιοδυτικά της Ιερουσαλήμ. Το περίτεχνα διακοσμημένο συγκρότημα εβραϊκών ταφικών σπηλαίων, σύμφωνα με την Torontosun, χρονολογείται γύρω στον πρώτο αιώνα μ.Χ. Αργότερα συνδέθηκε από τους ντόπιους Χριστιανούς με τη Σαλώμη, τη «μαία» του Ιησού.
Η Σαλώμη, σύμφωνα με ένα από τα λεγόμενα Απόκρυφα Ευαγγέλια, ήταν η «μαία» που έφερε στον κόσμο τον νεογέννητο Ιησού. Το σπήλαιο εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από δεκαετίες από Ισραηλινό αρχαιολόγο. Ήταν τότε που πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ανασκαφές.
Η τοποθεσία ήταν ένας σημαντικός εβραϊκός τάφος, καθώς και χριστιανικός τόπος προσκυνήματος, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.
Σταυροί και επιγραφές στα ελληνικά και τα αραβικά που σκαλίστηκαν στους τοίχους του σπηλαίου κατά τη βυζαντινή και την ισλαμική περίοδο δείχνουν πως το παρεκκλήσι ήταν αφιερωμένο στη Σαλώμη.
Οι προσκηνυτές «νοίκιαζαν λάμπες πετρελαίου, έμπαιναν στη σπηλιά, προσεύχονταν, έβγαιναν και έδιναν πίσω τη λάμπα πετρελαίου» δήλωσε ο Ziv Firer, υπεύθυνος του έργου της ανασκαφής.
«Βρήκαμε δεκάδες από αυτές, όμορφα διακοσμημένες με φυτά και λουλούδια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι επιγραφές για τη Σαλώμη
«Σαλώμη, που ήταν η μαία του Ιησού» ήταν μια από τις επιγραφές που εντοπίστηκε σε τοίχο. Η ταφική σπηλιά, ηλικίας 2.000 ετών, βρέθηκε σε δάσος στην Ιερουσαλήμ και πιστεύεται ότι είναι ο τάφος της μαίας που βοήθησε στη γέννηση του Ιησού.
Σύμφωνα με το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου, η Σαλώμη αμφισβήτησε την παρθενία της Παναγίας. Όταν επιχείρησε να την εξετάσει, το χέρι της παρέλυσε. Μετανοώντας αργότερα, πήρε με το άλλο χέρι στην αγκαλιά της το Θείο Βρέφος και τότε γιατρεύτηκε.
Οι εργασίες στο σπήλαιο αποκάλυψαν ένα προαύλιο περίπου 350 τ.μ. με πέτρινες πλάκες και ψηφιδωτά που υποδηλώνουν έναν οικογενειακό τάφο για εξέχοντες Εβραίους, σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (Israel Antiquities Authority – ΙΑΑ). Βρέθηκαν επίσης διακοσμημένα λυχνάρια και επιγραφές που μαρτυρούν την παρουσία Χριστιανών προσκυνητών.
«Προκαλεί έκπληξη η μετατροπή του σπηλαίου σε χριστιανικό παρεκκλήσι», αναφέρει η IAA. «Κρίνοντας από τους σταυρούς και τις δεκάδες τοιχογραφίες της βυζαντινής και πρώιμης ισλαμικής περιόδου, το παρεκκλήσι ήταν αφιερωμένο στη Σαλώμη».
Οι αρχαιολόγοι, σύμφωνα με την DailyMail, ανακάλυψαν επίσης ερείπια καταστημάτων. Χρονολογούνται μεταξύ του όγδοου και του ένατου αιώνα. Ήταν αυτά που πωλούσαν λάμπες πετρελαίου που χρησιμοποιούσαν οι πιστοί στην προσευχή.
Το ταφικό σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1982 από αρχαιοκάπηλους και στη συνέχεια ανασκάφηκε από τον καθηγητή Amos Kloner του IAA. Παρά τις άφθονες αποδείξεις για τη χρήση του ως ιερού χριστιανικού χώρου, δεν άνοιξε ποτέ για το κοινό.
Η τοποθεσία, περίπου 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βηθλεέμ, που είναι γνωστή ως Σπήλαιο της Σαλώμης, σύντομα θα ανοίξει για τους επισκέπτες.