23.6 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΈπετειακή έκθεση «Από το "Δεν λησμονώ" στο "Δεν ξεχνώ"»

Έπετειακή έκθεση «Από το “Δεν λησμονώ” στο “Δεν ξεχνώ”»

Η έκθεση φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο στο μετρό Συντάγματος και θα παραμείνει μέχρι τις 27 Νοεμβρίου.

Καραθάνου Ελένη – CNN Greece

Έκθεση μνήμης και τιμής «Από το “Δεν λησμονώ” στο “Δεν ξεχνώ”» για Μικρά Ασία, Πόντο και Κύπρο πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο του μετρό στην πλατεία Συντάγματος, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου σε ένα συγκινητικό κλίμα όπου παρέστησαν προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας και της χώρας μας, συγγενείς των αγνοούμενων της κυπριακής τραγωδίας κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο καθώς και πλήθος κόσμου.

Για πρώτη φορά στο χώρο που φιλοξενείται η έκθεση, στο μετρό Συντάγματος, τοποθετήθηκε ένα δέντρο κι έγινε ένα συμβολικό στόλισμα με τις φωτογραφίες των αγνοούμενων.

Ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου δήλωσε στο CNN Greece ότι η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να πιέσει την κατοχική δύναμη να αποκαλύψει τον ομαδικό τάφο των Αγνοούμενων, καθώς είναι ένα ζήτημα ανθρωπιστικό. Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν πως βρίσκονται οι ομαδικοί τάφοι είπε μεταξύ άλλων ο ίδιος. Αναφέρθηκε και στο συμβολικό στόλισμα του δέντρου με τις φωτογραφίες των αγνοούμενων αλλά και στη νέα γενιά που ενώ δεν έζησε τα γεγονότα, μαθαίνει γι΄αυτά μέσα από δράσεις για να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη.

Ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου / Πηγή: CNN Greece

«Οι αγνοούμενοι είναι ανθρωπιστικό ζήτημα»

«Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται το στόλισμα του δέντρου με τους Αγνοούμενους. Θα γίνει και σε άλλες πόλεις, όπως το Λονδίνο, την Νέα Υόρκη, το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, στο Τορόντο, κι αλλού. Οι νεολαία μας, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για όσα έχουν προσφέρει για αυτή την επετειακή εκδήλωση, γιατί δεν έζησαν τα γεγονότα αλλά θέλουν να θυμούνται και να βοηθήσουν στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας στην επίλυση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος. Να μην ξεχνάμε ότι ακόμα αναζητούμε το 50% των αγνοουμένων μας. Γύρω στους 750 Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες αγνοούμενοι. Είναι πολλοί μετά από 48 χρόνια και δυστυχώς, αν η κατοχική δύναμη δεν συνεργαστεί να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία που κατέχει και πληροφορίες, δηλαδή που είναι οι μεγάλοι ομαδικοί τάφοι των ανθρώπων μας, τότε, πολύ φοβάμαι ότι οι ρυθμοί εντοπισμοί οστών θα είναι τέτοιοι που αν μην ελπίζουμε ότι αυτό το θέμα θα επιλυθεί σύντομα.

Εξίσου συγκινητική ήταν και η δεύτερη εκδήλωση κατά τον ίδιο. «Το να θυμάται κάποιος τις τραγωδίες, Πόντος, Μικρά Ασία, Κύπρος, αντιλαμβάνεται τις ομοιότητες αυτών των τριών ημερομηνιών και νομίζω πως είναι η ίδια τραγωδία και οι ίδιες βαρβαρότητες σε επανάληψη» πρόσθεσε ο κ. Φωτίου.

«Εδώ και 48 χρόνια διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη»

Για έναν συνεχή αγώνα διατήρησης της μνήμης και υπενθύμισης της εθνικής εκκρεμότητας, μίλησε ο Κυριάκος Κενεβέζος, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο CNN Greece:

O Κυριάκος Κενεβέζος, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας / Πηγή: CNN Greece

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή την επετειακή εκδήλωση ο ίδιος είπε ότι: «η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μέρος της μεγάλης προσπάθειας που κρατάει εδώ και 48 χρόνια για να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη και να υπενθυμίζουμε τόσο στο Διεθνή παράγοντα όσο και στους δικούς μας ότι στην Κύπρο υπάρχει μια μεγάλη εθνική εκκρεμότητα η οποία δεν επηρεάζει μόνο τον Κυπριακό ελληνισμό αλλά τον ελληνισμό γενικότερα και όλο τον κόσμο. Αυτό που υπάρχει στην Κύπρο, να είναι μια χώρα υπό κατοχή, με χιλιάδες ξένα στρατεύματα στο κατεχόμενο μέρος, με εκκρεμότητες που αφορούν τα ζητήματα των αγνοουμένων, με την καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτός ο αγώνας είναι συνεχής, και αδιάλειπτος».

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας σε συνεργασία με τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού και το ίδρυμα «Δεν Λησμονώ – Γεώργιος Καραμάνος».

Μέσα από φωτογραφικά ντοκουμέντα, ποίηση και μελοποιημένους στίχους του Βάσου Λυσσαρίδη και του Ανδρέα Ανδρουλιδάκη από τον συνθέτη Χρήστο Αηδόνη, ομιλίες και παράλληλες εκδηλώσεις, παρουσιάζονται στο αθηναϊκό κοινό τρεις τραγωδίες – μια τριλογία: Η Μικρασιατική Καταστροφή, η Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, και η εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο.

Ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους, ήταν οι κ.κ. Φώτης Φωτίου, Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Αποδήμων, Κυριάκος Κενεβέζος, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νεόφυτος Κωνσταντίνου, Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιάννης Χρυσουλάκης Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιώργος Συλλούρης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών οργανώσεων Ελλάδος (ΟΚΟΕ), Στέφανος Τανιμανίδης τ. Πρόεδρος Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού, Γιώργος Καραμάνος του Ιδρύματος «Δεν Λησμονώ – Γιώργος Καραμάνος», Ανδρέας Κούρτης, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας για την Αττική και εντεταλμένος σύμβουλος στα θέματα των Βορειοηπειρωτών στην Περιφέρεια Αττικής κ.α.

Η έκθεση φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο στο μετρό Συντάγματος και θα παραμείνει μέχρι τις 27 Νοεμβρίου.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα