18.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΓνωρίστε τη διαχρονική αξία του αρχαιολογικού χώρου της Μπρέξιζας (Ν. Μάκρη)

Γνωρίστε τη διαχρονική αξία του αρχαιολογικού χώρου της Μπρέξιζας (Ν. Μάκρη)

Η Μπρέξιζα φιλοξενεί το Πολιτιστικό και Αθλητικό μας Πάρκο καθώς και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν. Μάκρης. Το ανατολικό της μέρος αποτελεί αρχαιολογικός χώρος. Επιπλέον έχει μια μοναδική παραλία.

Η συνάντηση έγινε στο κυλικείο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Πάρκου Νέας Μάκρης όπου παρουσιάστηκε η μοναδικότητα του χώρου της Μπρέξιζας . Από την αρχαιότητα ήταν μια λίμνη, λιμνοθάλασσα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό της μάχης του Μαραθώνα. Σημαντικά μνημεία δημιούργησε εδώ τον 2ο μ.Χ. αιώνα ο Ηρώδης ο Αττικός όπως ένα μοναδικό ιερό αιγυπτιακών θεοτήτων, ένα αρχαίο λουτρό και ένα ενυδρείο. Τα αρχαία που ανακαλύφθηκαν ήδη, είναι επισκέψιμα, ενώ οι ανασκαφές συνεχίζονται. Η περιοχή είναι προστατευμένη τόσο αρχαιολογικά (σημαντικό τμήμα της είναι ΑΠΟΛΥΤΗΣ προστασίας) όσο και ως υγρότοπος Α΄ προτεραιότητας καθώς τροφοδοτείται με πεντακάθαρο και άφθονο νερό όλο το χρόνο από πηγές που αναβλύζουν δίπλα στη Λεωφόρο Μαραθώνος. Έχουν καταγραφεί 92 είδη πουλιών, τα περισσότερα περαστικά κατά τη μετανάστευση.

Ακολούθως διασχίζοντας το χώρο με τις αποθέσεις, πορευτήκαμε προς τον αρχαιολογικό χώρο, όπου μας ξενάγησε στα μνημεία η αρχαιολόγος και εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής  στο συμβούλιό μας κα. Στέλλα Ραφτοπούλου.

Σκοπός της εκδήλωσης

Η προβολή, η αξία αλλά και το πρόβλημα της Μπρέξιζας καθώς έχουν αποτεθεί εκεί χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων, μετατρέποντάς την σε χωματερή.

Η απαίτηση να ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ στην ΑΡΧΙΚΗ της ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ με απομάκρυνση ΟΛΩΝ των υλικών, όπως ζητούν φορείς και υπηρεσίες (Αρχαιολογική Υπηρεσία, Συνήγορος του Πολίτη, Δ/νση Περιβάλλοντος Περιφέρειας, ΙΓΜΕ, Τοπικό Συμβούλιο Ν. Μάκρης, 3μελές Εφετείο).

Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη.

Η ανταπόκριση στην έκκληση των Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα να στηριχθεί η προσπάθεια αποκατάστασης της Μπρέξιζας στην αρχική της μορφή με πλήρη απομάκρυνση των υλικών, ήταν συγκινητική. Μάλιστα έχουμε τη συμμετοχή στην προσπάθεια και νέων φορέων που δήλωσαν τη στήριξή τους.

Προσπάθεια:

Η Μπρέξιζα, το διαμάντι της περιοχής, να γίνει ένας δημόσιος ενιαίος περιβαλλοντικός και πολιτιστικός χώρος προσέλκυσης επισκεπτών, με προβολή και των αξιόλογων αρχαιοτήτων της.

Εκ του Δ.Σ.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα