12.7 C
Athens
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΗ πολυκοσμία απειλεί την Ακρόπολη - Πρωτοφανείς ουρές τουριστών - Προς λήψη...

Η πολυκοσμία απειλεί την Ακρόπολη – Πρωτοφανείς ουρές τουριστών – Προς λήψη μέτρων

Ο αυξανόμενος αριθμός επισκεπτών στην Ακρόπολη επιτάσσει τη λήψη μέτρων

Επιμέλεια Παναγιώτα Ρουγκάλα

Οι ουρές τουριστών στην Ακρόπολη, που έγιναν μεγαλύτερες, μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού επιβάλλουν τη λήψη μέτρων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και τη συντήρηση του ιστορικού μνημείου.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει δημοσίευμα του Guardian, 25 και πλέον αιώνες μετά την οικοδόμησή της και 200 χρόνια αφότου άρχισε να προσελκύει τουρίστες, θα τεθούν σε εφαρμογή στην Ακρόπολη, πολιτικές ελέγχου του πλήθους για να ανακοπεί η μάστιγα της αλματώδους αύξησης των επισκεπτών της.

Οι εικόνες μπροστά από την πύλη του μνημείου υποχρέωσαν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα, σημειώνει το βρετανικό δημοσίευμα. Και όντως, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε ανακοινώσει, προ ολίγων ημερών, ότι μέχρι το τέλος του Ιουλίου τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή. «Οι επισκέπτες του Ιουνίου και των αρχών Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 80% σε σύγκριση με το 2019» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μενδώνη.

Το πρόβλημα με τα κρουαζιερόπλοια και τα υπό εξέταση μέτρα

Η Ακρόπολη, το πιο επισκέψιμο σημείο στην Ελλάδα, δέχεται καθημερινά περισσότερους από 17.000 επισκέπτες. Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή είναι ένα σύστημα ελέγχου του χρόνου παραμονής στην Ακρόπολη, σημεία ταχείας εισόδου για γκρουπ τουριστών και ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων.

Μέτρα, που εκφράζεται η ελπίδα να ανακουφίσουν το πρόβλημα με τις τεράστιες ουρές στον αρχαιολογικό αυτό χώρο, που επιδεινώνεται από την άφιξη γιγάντιων κρουαζιερόπλοιων που αφήνουν στο λιμάνι του Πειραιά χιλιάδες επισκέπτες. «Κάποτε μετέφεραν τον πληθυσμό ενός μεγάλου χωριού αλλά τώρα τον πληθυσμό ενός μικρού κράτους. Το 30% αυτού του κόσμου θα επισκεφθεί την Ακρόπολη» λέει στον Guardian ο Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων.

Μεταφέροντας την εικόνα με την ατελείωτη ουρά την Παρασκευή και τους τουρίστες απελπισμένους να ψάχνουν για λίγο ίσκιο, το δημοσίευμα αναφέρει ότι, σύμφωνα με ξεναγούς, ο κόσμος λιποθυμάει από τη ζέστη ολοένα και συχνότερα περιμένοντας να μπει στην Ακρόπολη, καθώς οι παρεμβάσεις σε ένα τέτοιο μνημείο, είναι περιορισμένες.

«Σκίαστρα, νερό και πιθανή διεύρυνση των Προπυλαίων»

«Έχω ήδη δώσει εντολή να βρεθεί τρόπος για να στηθούν σκίαστρα σε μέρη που δεν θεωρούνται ευαίσθητα και να υπάρχει νερό έξω από τον χώρο» τονίζει η Λίνα Μενδώνη. Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχεια στα τσιμεντένια μονοπάτια και τους διαδρόμους που οικοδομήθηκαν πρόσφατα και επικρήθηκαν ως «τερατούργημα» από ορισμένους.

Ωσόσο, η υπουργός Πολιτισμού υπερασπίζεται τα όσα ήδη έγιναν και αναφέρει ότι το πρόβλημα του υπερτουρισμού στο μνημείο της Ακρόπολης, θα μπορούσε να λυθεί μόνο αν διευρυνθεί η πύλη της. «Στην αρχαιότητα υπήρχαν περισσότερες από μία είσοδοι. Κατά την άποψή μου, η λύση για τον μεγάλο αριθμό τουριστών, θα ήταν η επέκταση των Προπυλαίων. Δεν μπορούμε να τα κατεδαφίσουμε αλλά μπορούμε να τα διευρύνουμε» τονίζει η κυρία Μενδώνη.

Η επαναφορά της ρωμαϊκής σκάλας «στο τραπέζι»

Ο επικεφαλής αρχιτέκτων στην Επιτροπή Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης, Μανώλης Κορρές, δήλωσε στον Observer ότι οι εργασίες δεν θα διαρκέσουν πάνω από 10 μήνες «εάν τηρηθεί ένα καλά προετοιμασμένο χρονοδιάγραμμα». Όπως λέει, ο ίδιος έχει προτείνει πολλές φορές την επαναφορά της ρωμαϊκής σκάλας στον χώρο, όχι για τη διευκόλυνση των τουριστών αλλά, όπως λέει, επειδή «θα συνέβαλε στην καλύτερη κατανόηση του χώρου».

Όπως λέει, η ανάβαση στον λόφο της Ακρόπολης, που είναι εξαντλητική το καλοκαίρι, επίσης θα γινόταν ευκολότερη. Το δημοσίευμα καταλήγει ότι οι περαιτέρω αλλαγές στην Ακρόπολη, είναι απίθανο να περάσουν αδιαμαρτύρητα καθώς θεωρείται ότι εξυπηρετούν περισσότερο τον μαζικό τουρισμό παρά τη διάσωση του κορυφαίου μνημείου της χώρας.

Η Λίνα Μενδώνη, πάντως, διαφωνεί: Αν δεν είχαμε φτιάξει τους διαδρόμους, η Ακρόπολη θα ήταν σήμερα ένα μνημείο, σχεδόν αδύνατον να το επισκεφθεί κανείς».

Creative People

Τελευταία Νέα

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα