11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΟ Αντώνης Συκάρης απ’ την Κερατέα ετοιμάζεται να κατακτήσει την κορυφή Κ2,...

Ο Αντώνης Συκάρης απ’ την Κερατέα ετοιμάζεται να κατακτήσει την κορυφή Κ2, στο Πακιστάν.

Τα θεμέλιά μου στα βουνά

και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους

και πάνω τους η μνήμη καίει

άκαυτη βάτος.

Οδυσσέας Ελύτης.

Κάτι τέτοιο πρέπει να σκέφτεται και να ποιεί ο μεγάλος μας αναρριχητής – ορειβάτης Αντώνης Συκάρης. Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους ορειβάτες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Έχει καριέρα αλπινιστή άνω των 30 ετών, έχοντας ανέβει με επιτυχία 133 κορυφές στο εξωτερικό και έχει πραγματοποιήσει 60 ορειβατικές αποστολές σε διάφορες χώρες του κόσμου. Είναι ο μόνος Έλληνας που έχει σκαρφαλώσει 4 από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων, ενώ είναι και ο μόνος Έλληνας, που έχει σκαρφαλώσει 54 κορυφές πάνω από τα 4.000 μέτρα στις Άλπεις.

Αυτή την στιγμή ο Αντώνης Συκάρης είναι σε πορεία να πραγματοποιήσει το ακατόρθωτο. Ο στόχος του είναι να κατακτήσει (μαζί με την ομάδα του), στην καρδιά του χειμώνα, την κορυφή του Κ2, στο Πακιστάν. Είναι γνωστό ως «Άγριο Βουνό» εξαιτίας της εξαιρετικής δυσκολίας ανάβασής του. Πρόκειται για το πιο δύσκολο, δεύτερο ψηλότερο βουνό του κόσμου, με την τελευταία κορυφή να βρίσκεται στα 8.611 μέτρα. Αν το καταφέρει, θα είναι η δεύτερη φορά φορά που το πετυχαίνει κάποιος να ανέβει χειμώνα στο Κ2, (η πρώτη έγινε πριν μερικές ημέρες από μια δεκαμελή ομάδα  Sherpa), αφού οι θυελλώδεις άνεμοι και οι τρομακτικά χαμηλές θερμοκρασίες (έως και -75 βαθμοί Κελσίου), δεν επιτρέπουν στους ορειβάτες να το καταφέρουν. Σε αυτό το εγχείρημα φυσικά δεν είναι μόνος, αφού μαζί του είναι ακόμη έμπειροι διεθνείς ορειβάτες. Τώρα βρίσκεται στην 30η-31η ημέρα της αποστολής. Η προσπάθεια που γίνεται από τον Αντώνη τον Συκάρη και την ομάδα του είναι συγκλονιστική και υπεράνθρωπη. Η υπερπροσπάθεια, η ελλιπής διατροφή́, σίγουρα επηρεάζουν την απόδοση τους αφού́ δεν υπάρχει πραγματική́ ξεκούραση σε τέτοιο ψυχρό περιβάλλον.

Ο Αντώνη Συκάρης  υπήρξε ιδιοκτήτης της τότε κραταιάς οικογενειακής επιχείρησης στην εμπορία ηλεκτρικών συσκευών, Συκάρης Α.Ε., επιχείρηση που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Το 2004 ήταν που αντιλήφθηκε την έλευση πολυεθνικών και τη συγκέντρωση που θα ερχόταν για τον κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών και, το 2005, τότε που με οδηγό την εμπειρική του κρίση και την έρευνα στο εξωτερικό, ο Αντώνης Συκάρης, αποφάσισε το κλείσιμο της επιχείρησής του.

Η επαφή του με την αναρρίχηση άρχισε το 1989. Αγαπώντας την φύση από μικρό παιδί, αποφάσισε να συνδυάσει την αγάπη αυτή με όσα άκουγε για την ορειβασία. Έτσι, ξεκίνησε, το 1990, πεζοπορία και ορειβασία με αντίστοιχους συλλόγους, ώσπου, το 2013, έγινε μέλος του Συνδέσμου Νέων Ορειβατών, όπου και ασχολήθηκε αποκλειστικά με την αναρρίχηση. Εκεί ήταν που άρχισε η πορεία του στην κατάκτηση κορυφών και η αρχή ενός ταξιδιού δίχως τέλος.

Ο Αντώνης ο Συκάρης έχει βρει το νόημα της ζωής πάνω σε αυτό που λέγεται βουνό. Είναι κάτι που κάνει με μεγάλο κέφι και χαρά και με μόνο όφελος εκείνο της ψυχής και της ικανοποίησής του. Δεν έχει σταματήσει ποτέ να ονειρεύεται. Στο βουνό αισθάνεται στιγμές πλήρους ευχαρίστησης και πληρότητας, αλλά και χαρά, συγκίνηση, υπερηφάνεια. Πιστεύει ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να είσαι προσηλωμένος στο στόχο σου.

Αυτή η στάση ζωής του Αντώνη Συκάρη, τον καθιστά λαμπρό παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για  όλους μας, κυρίως για τα παιδιά μας. Μας δείχνει πώς να ξεπερνάμε τον εαυτό μας και να νικάμε τις αδυναμίες μας. Μας παιδαγωγεί.  Μας μαθαίνει να στοχεύουμε ψηλά. Να πιστεύουμε στον εαυτό μας. Να δουλεύουμε σκληρά. Μας διδάσκει ήθος, μετριοφροσύνη, αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο αλλά και στοχοπροσήλωση. Ο Edmund Hillary, ο κατακτητής του Έβερεστ, λέει «δεν νικήσαμε το βουνό αλλά τους εαυτούς μας».

Ο παππούς του Αντώνη Συκάρη ήταν μόνιμος κάτοικος Κερατέας στην Κακιά Θάλασσα.

Ο  Αντώνης Συκάρης φιλοξενήθηκε στην αίθουσα της Χρυσής Τομής Κερατέας στις 17 Μαρτίου και αφού μας πρόβαλε μια ταινία για την ανάβαση του ίδιου και του Mike Ευμορφίδη στην κορυφή του Έβερεστ το 2017, μας μίλησε για την ορειβασία.

Αντώνη Συκάρη, η Κερατέα, η γη του παππού σου, αλλά και όλη η Ελλάδα είναι μαζί σου. Μην σταματάς ποτέ να ονειρεύεται.

Σπύρος Παπαθανασίου

 

Πηγές

https://www.iefimerida.gr/stories/antonis-sykaris-katektise-4-psiloteres-koryfes

https://www.esos.gr/arthra/70441/o-antonis-sykaris-episimos-presveytis-ton-ekpaideytirion-aygoylea-linardatoy-stin-proti

https://sports.ert.gr/synentefxeis-afierwmata/antonis-sykaris-o-ellinas-poy-thelei-na-aggixei-ton-oyrano-audio/

https://www.ellines.com/erga-ellinon/40287-o-protos-ellinas-pou-katektise-tria-bouna-tou-oreibatikou-gkrant-slam/

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα