21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠολυτελές οινοποιείο 2.000 ετών ανακαλύφθηκε στα ερείπια βίλας στην Ιταλία

Πολυτελές οινοποιείο 2.000 ετών ανακαλύφθηκε στα ερείπια βίλας στην Ιταλία

Οι αρχαιότερες ενδείξεις οινοποίησης εντοπίστηκαν πριν από 8.000 χρόνια στη Γεωργία, στη νοτιοανατολική Ευρώπη, από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, όταν βρέθηκαν θραύσματα κεραμικής της νεολιθικής εποχής, τα οποία περιείχαν υπολείμματα κρασιού από το 6.000- 5.800 π.Χ.

Ένα πολυτελές οινοποιείο 2.000 ετών που αποκαλύφθηκε στα ερείπια μιας βίλας λίγο έξω από τη Ρώμη, εκτιμάται πως αποτελούσε χώρο διασκέδασης για τους πλούσιους Ρωμαίους. Η κατασκευή του χρονολογείται στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. και είναι το δεύτερο γνωστό παράδειγμα οινοποιείου που χτίστηκε ως θέαμα για τους πλούσιους και ισχυρούς, ή ακόμη και έναν Ρωμαίο αυτοκράτορα, λένε οι ερευνητές, σύμφωνα με το CNNi.

Η Villa of the Quintilii, όπου ανακαλύφθηκε το οινοποιείο, είναι μια αρχαία ρωμαϊκή βίλα πέρα ​​από το πέμπτο ορόσημο κατά μήκος της Via Appia Antica, νοτιοανατολικά της Ρώμης.

Η ανασκαφή της βίλας ξεκίνησε το 1998, αλλά μια ερευνητική ομάδα του 2017 που επικεντρωνόταν στις πύλες και τους πύργους της, αποκάλυψε ένα «πολυτελώς διακοσμημένο» συγκρότημα δωματίων που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή και αποθήκευση κρασιού, αποκάλυψαν οι αρχαιολόγοι στο περιοδικό Antiquity.

Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν μια περιοχή στην οποία υφίστανται όλα τα χαρακτηριστικά ενός οινοποιείου, με εξοπλισμό που περιλάμβανε έναν μεγάλο, μαρμάρινο χώρο στον οποίο πατούσαν τα σταφύλια, πατητήρια, μια δεξαμενή για τη συλλογή και την καθίζηση των σταφυλιών και κανάλια που οδηγούσαν σε μια κάβα γεμάτη με κεραμικά για την εμφιάλωση του κρασιού.

Αν και αυτά ήταν χαρακτηριστικά των οινοποιείων του τρίτου αιώνα, είναι η «εξαιρετικά ασυνήθιστη» διακόσμηση και η αρχιτεκτονική στο οινοποιείο που το καθιστούν μοναδικό, σημειώνουν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι ο χώρος διαθέτει «ένα βαθμό πολυτέλειας που σπάνια παρατηρείται σε αρχαίους χώρους παραγωγής».

Το οινοποιείο περιβαλλόταν επίσης από τρεις τραπεζαρίες, επιτρέποντας σε όσους και όσες το επιθυμούσαν να παρατηρούν τη διαδικασία παραγωγής.

«Η αγροτική εργασία «ρομαντικοποιήθηκε» από τις κυρίαρχες τάξεις πολλών αρχαίων πολιτισμών, ιδιαιτέρως επειδή ήταν συχνά η πηγή τόσο του πλούτου, όσο και της θέσης τους», ανέφερε ο ερευνητής του Ινστιτούτο Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Έμλιν Ντοντ.

«Οι ανασκαφές στη Βίλα των Quintilii μας αποκαλύπτουν πώς οι αρχαίες ρωμαϊκές ελίτ παρακολουθούν τον ετήσιο τρύγο ως «θεατρική» παράσταση, δίνοντας προτεραιότητα στην εμπειρία όσων παρατηρούν έναντι των πρακτικών αναγκών των εργατών», πρόσθεσε.

Μάλιστα, οι ερευνητές και οι ερευνήτριες εικάζουν ότι μέχρι και ένας αυτοκράτορας και οι αυλικοί του θα μπορούσαν να επισκέπτονται τη βίλα κάθε χρόνο μόνο και μόνο για να βιώσουν αυτή την εμπειρία.

«Θα ήταν ένα πραγματικό θέαμα για όσους παρακολουθούσαν, ο συνδυασμός των σιντριβανιών του κρασιού και του νερού, των πολυτελών υλικών (…), οι ήχοι των εργατών και η μουσική θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα αποτέλεσμα που θα μοιάζει σε θεατρική παράσταση», πρόσθεσε ο Ντοντ.

Οι αρχαιότερες ενδείξεις οινοποίησης εντοπίστηκαν πριν από 8.000 χρόνια στη Γεωργία, στη νοτιοανατολική Ευρώπη, από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, όταν βρέθηκαν θραύσματα κεραμικής της νεολιθικής εποχής, τα οποία περιείχαν υπολείμματα κρασιού από το 6.000- 5.800 π.Χ.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα