17.9 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤιμή ρεκόρ για «Το Μεγάλο Κύμα» του Χοκουσάι σε δημοπρασία του οίκου...

Τιμή ρεκόρ για «Το Μεγάλο Κύμα» του Χοκουσάι σε δημοπρασία του οίκου Christie’s

Το «Μεγάλο Κύμα» που πωλήθηκε την Τρίτη (21/3) αποτελεί, σύμφωνα με τον οίκο μία «καλά διατηρημένη» πρώιμη έκδοση, που κατατάσσεται «πέραν πάσης αμφιβολίας μεταξύ των 20 περίπου καλύτερων εκδόσεων που σώζονται σήμερα».

Μια σπάνια έκδοση του «Μεγάλου κύματος στα ανοικτά της Καναγκάουα», μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες της ιστορίας της τέχνης, πωλήθηκε την Τρίτη (21/3) στο ποσό «ρεκόρ» των 2,76 εκατομμυρίων δολαρίων (2.57 εκατ. ευρώ) σε μία δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη.

Το έργο του Ιάπωνα Κατσουσίκα Χοκουσάι είναι πλέον το πιο ακριβό έργο του καλλιτέχνη, που βγήκε ποτέ στο «σφυρί», όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών, σύμφωνα με το CNNi.

Το μοναδικό αυτό έργο, που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1830 απεικονίζει τρία σκάφη να δίνουν μάχη με την τρικυμισμένη θάλασσα στην ιαπωνική επαρχία Τσίμπα. Ο πίνακας ανήκει σε ένα είδος ξυλογραφίας και ζωγραφικής που είναι γνωστό ως «Ukiyo-e» και άνθισε στην Ιαπωνία από τον 17ο εώς τον 20ο αιώνα.

Οι εμπειρογνώμονες δεν είναι σίγουροι για το πόσα αντίτυπα του «Μεγάλου Κύματος» είχαν παραχθεί, αν και υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους ήταν τετραψήφιος. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό μέρους τους έχει σωθεί.

Η ερευνήτρια Capucine Korenberg, η οποία δουλεύει στο blog του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο έχει στην κατοχή του τρία πρωτότυπα αντίγραφα του «Μεγάλου Κύματος», εκτίμησε το 2020 ότι οι χαράκτες «παρήγαγαν εκτυπώσεις μέχρι να εξαντληθούν οι ξυλότυποι» και συνεπώς μπορεί να έχουν παραχθεί έως και 8.000 αντίτυπα. Ωστόσο, η Korenberg δήλωσε ότι κατάφερε να βρει αποδείξεις ύπαρξης μόνο για 111 διαφορετικές εκδόσεις.

Συμπλήρωσε δε, ότι, οι εκτυπώσεις του «Μεγάλου Κύματος» ήταν φθηνές εκείνη την περίοδο, ενώ, μάλιστα κόστιζαν όσο και «περίπου δύο μερίδες χυλοπίτες στα μέσα του 19ου αιώνα».

Το «Μεγάλο Κύμα» σε κούπες, αφίσες, μαγνητάκια ψυγείου

Το «Μεγάλο Κύμα» αποτελεί μία εικόνα που, πλέον, τυπώνεται παντού. Σε αφίσες, κούπες, μπλουζάκια αλλά και σε μαγνητάκια ψυγείου. Ο οίκος Christie’s τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει στη δημοπράτηση κάποιων αντιγράφων, αξίας από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια έως και πάνω από 1,5 εκατομμύρια δολάρια.

Το «Μεγάλο Κύμα» που πωλήθηκε την Τρίτη (21/3) αποτελεί, σύμφωνα με τον οίκο μία «καλά διατηρημένη» πρώιμη έκδοση, που κατατάσσεται «πέραν πάσης αμφιβολίας μεταξύ των 20 περίπου καλύτερων εκδόσεων που σώζονται σήμερα».

Να σημειωθεί ότι, ο Christie’s εκτιμούσε, αρχικά, ότι οι προσφορές θα έφταναν περίπου τα 500.000 έως και 700.000 δολαρίων. Το έργο αυτό αποκτήθηκε από την οικογένεια του προηγούμενου ιδιοκτήτη στις αρχές του 1900, ενώ κάποτε εκτέθηκε στο μουσείο τέχνης Glyptotek στην Κοπεγχάγη.

Η πώληση «ρεκόρ» ήταν μέρος μιας μεγάλης δημοπρασίας με ιαπωνικά και κορεάτικα έργα τέχνης, κατά την οποία πωλήθηκαν περίπου 200 αντικείμενα, έναντι 11,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Το «Μεγάλο κύμα» ήταν ανάμεσα στα 10 έργα του Χοκουσάι που εκτέθηκαν στην δημοπρασία.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη πώληση της ημέρας, ήταν ένα κορεατικό «βάζο του φεγγαριού» του 18ου αιώνα, ένα λευκό πορσελάνινο δοχείο, το οποίο πωλήθηκε για πάνω από 4,5 εκατομμύρια δολάρια.

CNN, Oscar Holland: Rare print of Hokusai’s “Great Wave” sets new auction record

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα