22.6 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ«Το ταξίδι» του Ε. Μαυρουδή φτάνει στα ράφια των βιβλιοπωλείων

«Το ταξίδι» του Ε. Μαυρουδή φτάνει στα ράφια των βιβλιοπωλείων

Περιπετειώδες ήταν το ταξίδι του νέου μυθιστορήματος του Βαγγέλη Μαυρουδή «Το ταξίδι» μέχρι να φτάσει επιτέλους στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Η Οδύσσεια που πέρασε ενώ ήταν στα τελευταία στάδια έκδοσής του, ξεκίνησε την αποφράδα ημέρα της 23ης Ιουλίου 2018 όταν η φωτιά που κατέκαψε τον Νέο Βουτζά, έκανε στάχτη ολόκληρη τη βιβλιοθήκη του συγγραφέα με τα 500 βιβλία που αποτέλεσαν την πηγή άντλησης πληροφοριών του ιστορικού μυθιστορήματος, μαζί με το νέο μυθιστόρημα που ολοκληρώθηκε μετά από χρόνια μελέτης και συγγραφής.

Εκείνη την ημέρα ο αγαπητός συμπολίτης μας έχασε επίσης πολύτιμα αντικείμενα, μεταξύ τους πολλούς πίνακες αξίας, όταν η φωτιά πυρπόλησε το δώμα της οικίας του στο Ν. Βουτζά με την ξύλινη κεραμοσκεπή.

Ευτυχώς ο Βαγγέλης Μαυρουδής διατηρούσε στον υπολογιστή του ιατρείου του αρχείο του βιβλίου του, με αποτέλεσμα να μην χάσει συγγραφική δουλειά ετών. Παρά ταύτα όλη αυτή η αναστάτωση έφερε τα πάνω κάτω στην ολοκλήρωση της έκδοσης, που για άλλη μια φορά φρενάρισε ο απρόσκλητος ερχομός του covid 19 ενώ προετοιμαζόταν η παρουσίαση του βιβλίου.

Επιτέλους «Το ταξίδι» μετά την Οδύσσεια που πέρασε κατέληξε στην δική του Ιθάκη, τα ράφια των βιβλιοπωλείων, όπου αναμένεται η υποδοχή του απ’ το κοινό, ανάλογη, ίσως και μεγαλύτερη απ’ την «Τριλογία» Μαυρουδή, που έσπασε ταμεία και έγινε σε σύντομο διάστημα best seller.

Ευχόμενοι τα καλύτερα στον κο Μαυρουδή και στο βιβλίο του να είναι καλοτάξιδο στον απέραντο ωκεανό της Ελληνικής λογοτεχνίας, παραθέτουμε μια μικρή περίληψη της πλοκής που συνοδεύει την έκδοση.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ
Κύπρος, 1948 – Η αρχή της οδύσσειας

Ένας Ισραηλινός δημοσιογράφος, αναζητώντας την ταυτότητα του πατέρα του, φτάνει το 1977 στην Κύπρο. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνει αποκαλύπτουν μια συνταρακτική αλήθεια, ενώ στην υπόθεση φαίνονται να εμπλέκονται τα ονόματα δύο κορυφαίων στελεχών της κυπριακής Αριστεράς, ένας από τους οποίους διατηρούσε κρυφή σχέση με την Ελληνοεβραία μητέρα του. Συγχρόνως, όσα μαθαίνει για το ταξίδι των δύο στελεχών στην Ελλάδα τον Οκτώβρη του 1948 και την πολύμηνη περιπέτειά τους στην Ευρώπη και στην Αφρική ρίχνουν φως στις απαρχές του Κυπριακού λίγο πριν από την έκρηξη.

Με κινηματογραφικό τρόπο ο συγγραφέας μεταφέρει τον αναγνώστη στις πόλεις-σταθμούς τού ταξιδιού και παρουσιάζει τον ελληνοκυπριακό διχασμό και τις αντιπαραθέσεις με τους Τούρκους και τους Βρετανούς. Ο επίσκοπος Κιτίου και μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο τότε βοηθός εισαγγελέα και αργότερα ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντεκτάς, ιστορικά στελέχη της ελληνικής και της κυπριακής Αριστεράς, πασίγνωστοι εκείνη την εποχή φιλελεύθεροι πολιτικοί, ηγέτες της Δεξιάς, επιστήμονες, καλλιτέχνες, αλλά και αξιωματούχοι της αποικιακής κυβέρνησης και των μυστικών υπηρεσιών συγκροτούν μια ανάγλυφη τοιχογραφία της κυπριακής κοινωνίας, που φωτίζει την πορεία του νησιού προς την ένοπλη σύγκρουση, τον διχασμό και το αδιέξοδο.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα