17.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΥπέροχη ξενάγηση στα Μουσεία του Βαρνάβα απ’ την Βάσω Κόλλια

Υπέροχη ξενάγηση στα Μουσεία του Βαρνάβα απ’ την Βάσω Κόλλια

Η Βάσω Κόλλια, πρώτη επιλαχούσα βουλευτής αν. Αττικής με τη Ν.Δ. περήφανη για το Βαρνάβα – τόπο καταγωγής της – μας ξεναγεί στο φημισμένο «Μουσείο Άρτου» και το λαογραφικό μουσείο που υπάρχουν στον τόπο της. Υπέροχες εικόνες απόδειξη μιας προηγούμενης εποχής, ίσως καλύτερης απ’ τη σημερινή, παρά τη σκληρή δουλειά των ανθρώπων που δούλευαν τη γη και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και την ικανοποίηση απ’ τ΄ αποτελέσματα της χειροτεχνικής δουλειάς των γυναικών, που στόλιζαν τα σπιτικά κι ομόρφαιναν όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας και των ιδιαίτερων γεγονότων όπως οι γάμοι, όπου ακόμα και το ψωμί κεντιούνταν, κάνοντας τη νυφική κουλούρα μοναδικό έργο τέχνης.

Η κα Κόλλια μας προσκαλεί στην γενέθλια γη της, παρουσιάζοντας τα δύο μοναδικά  Μουσεία του Βαρνάβα:

«Ξέρετε ότι στον Βαρνάβα υπάρχουν δύο υπέροχα μουσεία;

Αξίζει λοιπόν να κάνετε μία Κυριακάτικη βόλτα και να δείτε από κοντά την αξιόλογη συλλογή άρτων, η οποία θεωρείται από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Θα εντυπωσιαστείτε από το πως διασώζεται και αναδεικνύεται ένα κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού και θα αισθανθείτε τις κινητήριες δυνάμεις αυτού του έργου, δηλαδή την αγάπη και το μεράκι. Και εάν έχετε παιδιά, θα ενθουσιαστούν με τα εργαλεία και τις φορεσιές.
Το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου στεγάζεται σε ένα δίπατο πέτρινο κτίσμα του 19ου αιώνα. Φιλοξενεί πάνω από 3000 κεντημένα είδη ψωμιού με διακόσμηση από την Ελλάδα και 40 χώρες του εξωτερικού.
Στο Διαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο μπορείτε να περιηγηθείτε στο δωμάτιο του αργαλειού, στο κατώι, να δείτε τον εξωτερικό φούρνο και την παραδοσιακή αυλή. Το διαδραστικό στοιχείο του μουσείου στηρίζεται στα 42 εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα για μαθητές και ενήλικες όπως, η καλλιέργεια της γης και του ψωμιού, ο τρύγος, λιομάζωμα, η εκμάθηση παραδοσιακού αργαλειού, περιβαλλοντικά μονοπάτια, καλλιέργεια λαχανικών, παραδοσιακά παραμύθια, ανακύκλωση, περιβαλλοντική εκπαίδευση και πολλά άλλα».

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα