18.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΤΈΡΝΑ ΔΟΥΡΟΥ Ο ΧΥΤΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΤΈΡΝΑ ΔΟΥΡΟΥ Ο ΧΥΤΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

Σε αχίλλειο πτέρνα της Ρένας Δούρου περιφερειάρχη Αττικής τείνει να εξελιχθεί το θέμα με τον ΧΥΤΥ Γραμματικού, ένα έργο έτοιμο 100%, με δύο αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ της νομιμότητας του έργου, καθώς προσκρούει στις προεκλογικές και μετεκλογικές υποσχέσεις της κ. Δούρου περί μη λειτουργίας του.

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την Πέμπτη 2 Απριλίου, το θέμα εισήχθη με τη μορφή του κατεπείγοντος από τρεις παρατάξεις της μειοψηφίας που ζήτησαν να συζητηθεί η τύχη του έργου, ενώ παραβρέθηκε ομάδα κατοίκων από την περιοχή.  

Αφορμή προς τούτο, στάθηκε η με αρ. 716/30-3-2015 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής με την οποία δόθηκε παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσής του έργου, γεγονός που έφερε για ακόμη μια φορά τη διοίκηση της Περιφέρειας σε σύγκρουση με τις προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές δεσμεύσεις της.
Η περιφερειακή αρχή δεν συναίνεσε στο κατεπείγον, με αποτέλεσμα να μη συζητηθεί το θέμα και ως εκ τούτου να προκληθεί ένταση και η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου να διεξαχθεί υπό τις διαρκείς και έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων.
Απ’ τη πλευρά της η κ. Δούρου σε μακροσκελή εισήγηση, επισημαίνει: «Κατ’ επείγον θέμα δεν υφίσταται αλλά δράττομαι της ευκαιρίας να απευθυνθώ στους κατοίκους. Η αντίθεση μας στη δημιουργία ΧΥΤΑ είναι δεδομένη. Επομένως, οι κάτοικοι δεν είναι αντίθετοι σε μια προσπάθεια που κάνει εδώ και μήνες η Περιφέρεια και ανάμεσα στα άλλα αφορά και διαπραγματεύσεις για να επιστραφούν δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μπροστά μας υπάρχει μια σπουδαία ημερομηνία, αυτή της 16ης Απριλίου, όπου θα κληθούμε ως Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής και παράλληλα ως ΕΔΣΝΑ να βρεθούμε στις Βρυξέλλες για να μπορέσουμε να εξηγήσουμε τί θα γίνει, μεταξύ άλλων, και με το Γραμματικό. Η νέα διοίκηση δεν ανακάλυψε τώρα τη διαχείριση των απορριμμάτων, δεν ανακάλυψε μετεκλογικά το Γραμματικό!»

Μεταξύ των πολλών που είπε η κ. Δούρου για να δείξει ότι συμπορεύεται με τους πολίτες και δεν είναι απέναντί τους , προβληματίζει η διαπίστωση των τριών ανεπίλυτων ζητημάτων, που ανατρέπει τα όσα προανέφερε και συνοψίζονται στα εξής:   

«Μπροστά μας έχουμε ανεπίλυτα τρία ζητήματα: το πρώτο είναι το πρόβλημα της νομιμότητας που ενέσκηψε με τις δυο αποφάσεις του ΣτΕ που δίνουν «λύση», εντός πολλών εισαγωγικών, σε σχέση με το θέμα της εσφαλμένης χωροθέτησης και συνεχίζουμε να παλεύουμε, το δεύτερο είναι το πρόβλημα ενός έργου ολοκληρωμένου και του τρόπου ένταξής του με όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες για το περιβάλλον, τους πολίτες και τη δημόσια υγεία στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τα απορρίμματα, με βάση την εθνική νομοθεσία και βασικές ευρωπαϊκές αρχές, όπως είναι η αρχή της εγγύτητας. Και το τρίτο, είναι το ζήτημα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και του αιτήματος της Κομισιόν για επιστροφή των χρημάτων».

Σ’ αυτή την παράγραφο βρίσκεται όλο το απαύγασμα της υπόθεσης, που θέτει την χείρα επί των τύπων των ήλων και την αγωνιώδη προσπάθεια της κ. Δούρου να εξασφαλίσει τη συναίνεση των κατοίκων «ζητάμε από τους κατοίκους να είναι μαζί μας στις σκληρές διαπραγματεύσεις» διατυμπανίζει.

Για να συνεχίσει: «Στη βάση αυτών των δεδομένων, καλούμαστε σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, με τους πολίτες που γνωρίζουν το πρόβλημα και το βιώνουν καθημερινά, πολύ καλύτερα από κάποιους εδώ μέσα σε αυτήν την αίθουσα, για να βρούμε τις λύσεις εκείνες που θα σέβονται τη νομοθεσία, που δεν θα μας βάζουν σε διλλήματα του τύπου «ή τα λεφτά ή ΧΥΤΑ με σύμμεικτα». Το θέμα θα επιλυθεί και μέσα από την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, για το οποίο η  σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ κάνει αγώνα δρόμου».

Όσο για την παράταση που αποφασίστηκε τονίζει: «Σε ό,τι αφορά στη χορήγηση παράτασης από την Οικονομική Επιτροπή για τη συνέχιση των έργων στις οδούς, τα πράγματα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα. Το βασικό έργο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο πριν ακόμη αναλάβει η νέα περιφερειακή Αρχή, δεν εκκρεμεί καμία συναλλαγή με εργολάβους, η παράταση αφορά σε δυο δρόμους πρόσβασης. Η μη ολοκλήρωσή τους θα επιβάρυνε τους πολίτες. Και στη σχετική απόφαση, για την οποία επιχειρείται, ψευδεπίγραφα και πολιτικά, αποπροσανατολισμός, επαναλαμβάνεται ρητά η αντίθεση της σημερινής διοίκησης στην κατασκευή ΧΥΤΑ στο Γραμματικό».

Για να καταλήξει: «Δεν φέρουμε όλοι το ίδιο νομικό βάρος των αποφάσεών μας και δεν διατρέχουμε όλοι τους ίδιους κινδύνους για τους αγώνες που δίνουμε.  Η Περιφερειακή Αρχή εκφράζεται και οφείλει να εκφράζεται νόμιμα, όπως και το πράττει εδώ και τόσο καιρό. Και παρόλο που κάποιοι επιχειρούν να βάλουν Διοίκηση και πολίτες σε αντίπαλες όχθες, εσείς, οι πολίτες, είστε οι σύμμαχοί μας ενόψει των επερχόμενων διαπραγματεύσεων και των κρίσιμων αποφάσεων».

Ο Γιάννης Σγουρός επικεφαλής της παράταξης «Αττική» όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο ΧΥΤΑ Γραμματικού χωροθετήθηκε με νόμο του Κράτους το 2003, πριν δηλαδή από 11 ολόκληρα χρόνια. Η κατασκευή του έργου είχε ξεκινήσει από την κρατική περιφέρεια και με τον νόμο του Καλλικράτη περιήλθε στην αιρετή Περιφέρεια όντας ήδη ολοκληρωμένο κατά 60 %. Το έργο δεν μπορούσε να ακυρωθεί καθώς η Περιφέρεια θα επιβαρυνόταν με αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ προς τους εργολάβους και με επιστροφές χρημάτων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Οι δε κατηγορίες που ανεύθυνα είχαν εξαπολυθεί περί περιβαλλοντικού εγκλήματος έπεσαν στο κενό μετά τις με αρ. 3561/2014 και 3562/2014 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Απαντώντας δε στα όσα είπε η κ. Δούρου τονίζει: «Εμείς είπαμε εξ αρχής στους κατοίκους την αλήθεια, δήλωσε ο κ. Σγουρός. Δεν τους δουλέψαμε ποτέ. Δεν τάξαμε λαγούς με πετραχήλια για να γίνουμε αρεστοί. Τώρα η κα Δούρου πρέπει επιτέλους να σταματήσει τις υπεκφυγές. Οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Θα τηρήσει τις προεκλογικές της μεγαλοστομίες περί ακύρωσης του έργου, επιβαρύνοντας την Περιφέρεια με εκατομμύρια ευρώ ή θα μας «ταράξει στη νομιμότητα», εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του ΣτΕ; Εδώ ταιριάζει το στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα που λέει ο λαός μας …».

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα