18.1 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΠΑΜΕ ΓΙΑ ΦΟΥΝΤΟ; ΑΦΟΡΜΗ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΝΕΞΗ ΠΙΣΤΙΚΙΔΗ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΦΟΥΝΤΟ; ΑΦΟΡΜΗ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΝΕΞΗ ΠΙΣΤΙΚΙΔΗ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Θυμάστε την περσινή διαβεβαίωση του (τότε δημοτικού συμβούλου) κ. Βασίλη Πιστικίδη ότι τα θηριώδη πρόστιμα, λόγω έλλειψης αποχέτευσης στη Ραφήνα, δεν θα πληρωθούν από το δήμο αλλά από την Ελληνική Δημοκρατία; Αποφεύγω να χαρακτηρίσω την ιδεολογική αυτή θέση με την οποία διαφωνώ. Μετά όμως την πανταχούσα του κράτους και την αναμενόμενη παρακράτηση των προστίμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του δήμου, η σιγουριά του (εν τω μεταξύ εκλεγμένου) δημάρχου έχει μεταβληθεί σε αβέβαιης έκβασης ένσταση προς το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αντίδικοι του κ. Πιστικίδη είναι τέσσερις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης: οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο δήμαρχός μας -μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του- θεωρεί τη συγκεκριμένη  κοινή υπουργική απόφαση αντισυνταγματική επειδή, όπως ισχυρίζεται, σύμφωνα με το άρθρο 43 του Συντάγματος θα έπρεπε για μια τέτοια υπόθεση να έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα και όχι κοινή Υπουργική Απόφαση. Επίσης θεωρεί ότι παραβιάζονται οι αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας και του κράτους δικαίου.

ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο κ. Πιστικίδης κατευθύνει μεν το δήμο Ραφήνας-Πικερμίου σε μετωπική σύγκρουση με την Πολιτεία αλλά δεν διαθέτει την απαραίτητη εξουσιοδότηση του δημοτικού συμβουλίου. Το Δ.Σ. ενημερώθηκε απλώς για την πράξη αυτή στις 6/10/2014, χωρίς να ζητηθεί από το σώμα να πάρει απόφαση. Αντίθετα μάλιστα! Στο αίτημα των δημοτικών συμβούλων της παράταξης Δημοτική  Αλλαγή – Συνεργασία Ενεργών Πολιτών Ραφήνας-Πικερμίου, κατά τη διάρκεια της παραπάνω συνεδρίασης, για λήψη απόφασης, αλλά και στην καινούργια αίτησή τους που κατατέθηκε τις επόμενες μέρες τόσο ο δήμαρχος όσο και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν θεώρησαν το ζήτημα επείγον ή ιδιαίτερα σοβαρό ώστε να το φέρουν ως θέμα.

Ωστόσο ποτέ κανένα δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου δεν έχει πάρει απόφαση να μη συμμορφωθεί με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πόσο μάλλον να δώσει τη γροθιά στο μαχαίρι όπως πράττει, εκπροσωπώντας πλέον τον δήμο, ο κ. Πιστικίδης.

ΣΥΓΧΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΛ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ

Η μόνη ισχύουσα απόφαση εναντίον του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι (μετά το πράσινο φως του Συμβουλίου της Επικρατείας της 22-7-2013)ελήφθη από το Δ.Σ, Ραφήνας-Πικερμίου μόλις μια εβδομάδα αργότερα, και συγκεκριμένα στις 30-7-2013 (απόφαση 118/2013). Στην απόφαση αυτή το Δ.Σ. είχε απορρίψει ένα ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι «με ανοιχτές δεξαμενές δευτεροβάθμιας επεξεργασίας» σύμφωνα με την κατά λέξη εισήγηση του προέδρου (όπως καταγράφεται στα επίσημα πρακτικά), «με διοχέτευση των λυμάτων στον Ευβοϊκό» κλπ. Τέτοια πρόταση όμως δεν υπήρχε στην πραγματικότητα εκείνη την εποχή!

Η πρόταση της Πολιτείας θα αναφερόταν εγγράφως τρεις μήνες αργότερα (ΥΠΕΚΑ 1216/31-10-2013) και θα αφορούσε την προμελέτη της ΕΥΔΑΠ του 2010. Θα μιλούσε για «προχωρημένη τριτοβάθμια επεξεργασία», για  «κάλυψη και απόσμηση των έργων προεπεξεργασίας των δεξαμενών» και για «παραγωγή ποιότητας επεξεργασμένων λυμάτων κατάλληλων για απεριόριστη άρδευση» (οι υπογραμμίσεις δικές μου). Το έγγραφο αυτό, όπως με διαβεβαίωσαν ο τότε αλλά και ο νυν πρόεδρος του Δ.Σ., ποτέ δεν περιήλθε στη γνώση τους. Ενημερώθηκαν προσωπικά από μένα πριν λίγο καιρό, και δεν έχω καμία αμφιβολία για την ειλικρίνειά τους.

Η πολεμική εναντίον του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι δεν επέτρεψε καμιά καινούργια συζήτηση στο απελθόν Δ.Σ. Όταν μάλιστα ο πρώην δήμαρχος προσπάθησε να το ενημερώσει για τα νέα δεδομένα, ο τότε πρόεδρος και η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων αρνήθηκαν τη συζήτηση και απαίτησαν  από τον δήμαρχο να μιλήσει μετά το τέλος της συνεδρίασης και με κλειστά τα μικρόφωνα!               

ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΣ ή ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ;

Οι προκαταλήψεις, οι παρωπίδες, ο τοπικισμός και το θράσος πρυτανεύουν σε μια συμπεριφορά που οδηγεί το δήμο Ραφήνας-Πικερμίου στην ατιμωτική τιμωρία και την οικονομική καταστροφή. Ο δήμαρχος έχει ήδη μετακυλήσει μέρος της προσωπικής του ευθύνης στα υπόλοιπα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που ενέκριναν την (συμβολική έστω) αμοιβή του δικηγόρου που θα εκπροσωπήσει το δήμο στην προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι η αμοιβή αλλά τα ίδια τα καταστροφικά πρόστιμα των 11.514.081 ευρώ εφάπαξ συν 47.462 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης στη συμμόρφωση, τα οποία αφορούν το σύνολο της χώρας, και που -σύμφωνα με την ΚΥΑ που προσπαθεί να ακυρώσει ο κ. Πιστικίδης- αντιστοιχούν σε 1.500.000 + 3.000.000 = 4.500.000 ευρώ περίπου για το δήμο Ραφήνας Πικερμίου μέχρι τις 31/10/2014 τουλάχιστον, όπως τον έχουμε προειδοποιήσει με έγγραφό μας οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Δημοτική  Αλλαγή – Συνεργασία Ενεργών Πολιτών Ραφήνας-Πικερμίου.

Πάμε για φούντο ή μήπως ως δήμος είμαστε στο βυθό ήδη; Υπάρχουν ακόμη τα περιθώρια; Μόνη ελπίδα το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις δεν έχουν πνεύμα τιμωρίας αλλά συμμόρφωσης. Μα η πεισματική εμμονή του δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου, που (επαναλαμβάνω) δεν διαθέτει την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, μας καταδικάζει τελειωτικά. Απαιτείται άμεση αλλαγή πλεύσης.

Ευάγγελος Μαυρουδής

Ιατρός – Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου  

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα