18.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ/ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΔΙΤ

ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ/ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΔΙΤ

Ημερίδα με θέμα «Διαχείριση στερεών αποβλήτων – Τοπικό σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων» διοργάνωσαν την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου οι δήμοι Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Λαυρεωτικής στο Πολιτιστικό Κέντρο Κερατέας.

            Στην ημερίδα συμμετείχαν ως ομιλητές οι Δήμαρχοι Λαυρεωτικής                κ. Δημήτρης Λουκάς και Σαρωνικού κ. Γιώργος Σωφρόνης, ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής κ. Σταύρος Ιατρού  και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου. Επιπλέον, παραβρέθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Πάρις Ευαγγελίου και Αντώνης Γάκης, ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Θανάσης Ζούτσος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από δήμους της Ανατολικής Αττικής, εκπρόσωποι φορέων και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.

            Με την έναρξη της ημερίδας αναγνώστηκε χαιρετισμός της Περιφερειάρχη Αττικής κας Ρένας Δούρου που αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η πρωτοβουλία αυτή εγγράφεται ακριβώς στο πλαίσιο της πρόσφατης επιστολής που απέστειλε η νέα Περιφερειακή Αρχή προς τους δημάρχους της Αττικής. Η επιστολή αυτή έθετε μια αρχή και δύο ζητήματα ξεχωριστά. Η αρχή αφορά στην υπερώριμη πλέον ανάγκη ριζικής αλλαγής της φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων. Με έμφαση στο σεβασμό του ευρωπαϊκού και πλέον εθνικού δικαίου. Με έμφαση στην πρόληψη, στη διαλογή στην πηγή, στην κομποστοποίηση. Σε ό,τι αφορά τα δύο ζητήματα που έθετε η επιστολή. Το πρώτο έχει να κάνει με την πολιτική δέσμευση της Δύναμης Ζωής για την ανατροπή του σχεδίου των ΣΔΙΤ για τις 4 ΜΕΑ σύμμεικτων απορριμμάτων. Το δεύτερο σχετιζόταν με την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των ΟΤΑ στην κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης», ενώ συνέχιζε αναφέροντας ότι «Η νέα Περιφερειακή Αρχή θεωρεί τα τοπικά σχέδια δράσης, όχι ως μεμονωμένες, αποσπασματικές δράσεις αλλά ως λειτουργικό κομμάτι του περιφερειακού σχεδιασμού – και τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία, ενόψει της αναθεώρησής του. Αυτά τα σχέδια μπορούν να γίνουν ο θεμέλιος λίθος για μια εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα, προς όφελος του πολίτη και του περιβάλλοντος».

            Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των δημάρχων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού που αφορούσαν στις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στους δύο δήμους στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και μετά ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής κ. Στ. Ιατρού μίλησε για τους κύριους άξονες του τοπικού σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Λαυρεωτική αφού προηγουμένως έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο υπάρχον νομικό πλαίσιο που πρέπει να εφαρμοσθεί. Επιπλέον, ανέλυσε τις γενικές αρχές που διέπουν το νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων και κυρίως στάθηκε στην πρόταση για τη νέα διαχείριση στους δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, παρουσιάζοντας τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Λαυρεωτικής.

            Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος αναφέρθηκε στο νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων που προτείνει προς τους δήμους η νέα Περιφερειακή Αρχή και συγκεκριμένα στους τρόπους διαχείρισης για την περιοχή της Λαυρεωτικής, των οποίων είναι γνώστης λόγω της συμμετοχής του ως πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού στο Δ.Σ. του Συνδέσμου. Η σημαντική δουλειά που έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω του Αναπτυξιακού Συνδέσμου θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τη δημιουργία του τοπικού σχεδίου δράσης.

            Βεβαίως, όπως επισήμανε ο κ. Φιλίππου, για την υλοποίηση του νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

  1. η αλλαγή – αναθεώρηση του υπάρχοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού της Αττικής (ΠΕΣΔΑ) και η εναρμόνισή του με τις ισχύουσες ευρωπαϊκές οδηγίες. Αυτό απαιτεί ο νόμος και θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει από το 2011.
  2. η υποβολή προτάσεων από τους δήμους βάσει του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού και με την καθοδήγηση των αρμόδιων φορέων (Περιφέρεια, ΕΔΣΝΑ) για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να αναπτύξουν δράσεις στη λογική της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους ότι μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της νέας Περιφερειακής Αρχής σχεδόν όλοι οι δήμοι της Ανατολικής Αττικής και έχουν υποβάλει προτάσεις στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής και δεσμεύθηκε ότι ως το τέλος του έτους θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τη συμμετοχή όλων των δήμων της Ανατολικής Αττικής προκειμένου να προγραμματιστεί ο νέος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων. Παράλληλα, μετέφερε τη θέση της Περιφερειάρχη Αττικής ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή θα αναπροσανατολίσει τα σχετικά κονδύλια με σκοπό να στηριχθούν οι τοπικές δράσεις των ΟΤΑ.

Κλείνοντας, απευθυνόμενος σε όλους τους πολίτες, τους παρότρυνε να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Περιφέρειας και των δήμων και να συμμετέχουν στα προγράμματα ανακύκλωσης που θα προταθούν και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους κατοίκους της Κερατέας τόνισε ότι ο νικηφόρος αγώνας τους για να μη γίνει ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο, συνεχίζεται και σήμερα με την ενεργό συμμετοχή τους στα προγράμματα και τις δράσεις που θα προταθούν στην κατεύθυνση της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων μέσω της ανάκτησης, της επεξεργασίας και της επαναχρησιμοποίησης αυτών.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με σύντομες τοποθετήσεις από τους Περιφερειακούς Συμβούλους Πάρι Ευαγγελίου και Αντ. Γάκη, οι οποίοι δήλωσαν τη στήριξή τους στο όλο εγχείρημα, ενώ και ο Δήμαρχος Παλλήνης Θ. Ζούτσος και ο αντιδήμαρχος Σταύρος Δρούγκας παρουσίασαν τις ενέργειες που έχουν γίνει στον δήμο τους στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ακολούθησε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων με τους πολίτες.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα