22.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΑναβαθμίζεται ο θεσμός του Συμπαραστάτη Πολίτη & Επιχείρησης στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου

Αναβαθμίζεται ο θεσμός του Συμπαραστάτη Πολίτη & Επιχείρησης στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου

Επικοινωνιακά άριστα ξεκινά τα καθήκοντά της η νέα Συμπαραστάτρια του Δημότη & της Επιχείρησης του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου Λιάνα Παπανδρέου, με την σημερινή της πρωτοβουλία να καλέσει όλα τα τοπικά μέσα σε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας, με στόχο την προβολή του θεσμού του Συμπαραστάτη που επί πέντε χρόνια βρισκόταν εν υπνώσει.

Η κα Παπανδρέου υποδέχτηκε τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ στο κοινοτικό κατάστημα του Πικερμίου. Αφού έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις  δήλωσε ότι πρωτίστως την ενδιαφέρει η ανάδειξη του θεσμού κι όχι η προσωπική της προβολή. Και προς επιβεβαίωση τούτου συνέχισε λέγοντας ότι έχει όλη την καλή διάθεση να ασχοληθεί ενδελεχώς με τις  καταγγελίες των πολιτών και των επιχειρήσεων που θα δεχτεί, με στόχο την διαμεσολάβηση προς επίλυσή τους.

Τόνισε επίσης ότι θα παραμείνει αντικειμενική κι αμερόληπτη (για όσους την συνδέουν άμεσα με την δημοτική αρχή και το δήμαρχο), κάτι που θ’ αποδειχτεί στην πράξη. Σε κάθε έγγραφη καταγγελία θα απαντά εντός 30 ημερών μετά την κατάθεση του αιτήματος. Επίσης δήλωσε ότι κάθε Τετάρτη απ’ τις 9 έως τις 11 το πρωί θα βρίσκεται στο γραφείο της στο κοινοτικό κατάστημα της δημοτικής ενότητας Πικερμίου και κάθε Πέμπτη απ’ τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδι στο Πνευματικό Κέντρο της δημοτικής ενότητας Ραφήνας.

Ακολούθησαν ερωτήσεις των παρόντων στις οποίες η κα Παπανδρέου απάντησε με απόλυτη ειλικρίνεια σε όλες, ξεκαθαρίζοντας ότι βούλησή της είναι η διαμεσολάβηση κι όχι η σύγκρουση. Κατόπιν τούτων είναι στο χέρι της να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών τόσο της δημοτικής ενότητας Πικερμίου όπου υπήρξε κοινοτική σύμβουλος επί θητείας του Κοινοτάρχη Θανάση Αδαμόπουλου, όσο και της δημοτικής ενότητας Ραφήνας που είναι άγνωστη έως τώρα.

Τα παράπονά σας στην Συμπαραστάτρια

Ευχόμαστε οι πολίτες να απευθυνθούν στην κα Παπανδρέου για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ώστε να ενισχύσουν τον θεσμό, αντί ν’ απευθύνονται στους αντιδημάρχους ή τον Δήμαρχο όπως συνηθίζεται σε μικρές περιοχές όπως οι δικές μας, κάτι που επεσήμανε κι ο συνάδελφος Μάκης Κελέκης.

Ευχόμαστε επίσης στην Συμπαραστάτρια Λιάνα Παπανδρέου καλή επιτυχία στο έργο της και στην πορεία να αποδείξει εμπράκτως ότι αξίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών, καθώς μας έδωσε την εντύπωση ότι πιστεύει στο θεσμό που κλήθηκε να υπηρετήσει κι έχει την διάθεση να σταθεί χρήσιμη, οπότε περιμένουμε καλά αποτελέσματα απ’ την διαμεσολάβησή της στα ποικίλα προβλήματα που θα της ανατεθούν απ’ τους πολίτες, ακόμα και στα προβλήματα που η ίδια εντοπίζει.

Καθήκοντα Συμπαραστάτη

Στο άρθρο 77 νόμου 3852/2010 ΦΕΚ τεύχος Α 87 Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης, παρουσιάζονται τα καθήκοντα του Συμπαραστάτη που είναι:

Ο συμπαραστάτης υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες του δήμου, δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους ενδιαφερόμενους.

Η υποβολή καταγγελίας ή αναφοράς στο συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης δεν αναιρεί τη σχετική αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη ως ανεξάρτητης αρχής, ούτε τις αρμοδιότητες άλλων ελεγκτικών οργάνων και αρχών, καθώς και του Ελεγκτή Νομιμότητας.

Ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης συντάσσει ετήσια έκθεση. Η ετήσια έκθεση παρουσιάζεται από τον ίδιο και συζητείται στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής κατά τις διατάξεις του Άρθρου 217 του Κ.Δ.Κ., εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της. Ο συμπαραστάτης μπορεί επίσης να προβαίνει στη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του, όσο και επ’ ευκαιρία σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που ο ίδιος εντοπίζει. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, οι ειδικές προτάσεις του συμπαραστάτη υποβάλλονται στον δήμαρχο και κοινοποιούνται στο δημοτικό συμβούλιο και στον γενικό γραμματέα του δήμου. Τόσο η ετήσια έκθεση όσο και οι ειδικές προτάσεις του συμπαραστάτη αναρτώνται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του δήμου με φροντίδα των δημοτικών υπηρεσιών.

Ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης λαμβάνει αντιμισθία ισόποση με την αντιμισθία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Ως προς την καταστατική θέση και τις ευθύνες του συμπαραστάτη και της επιχείρησης ισχύουν οι σχετικές διατάξεις για τους δημοτικούς συμβούλους.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα