Παρέμβαση καταπέλτης εναντίον της διοίκησης Μπουρνούς, της προέδρου του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Η Θεοτόκος» Όλγας Γαρυφαλάκη*, όπου αναφέρει όλες τις παθογένειες της δημαρχίας Μπουρνούς που οδηγεί σε τέλμα το μεγάλο πρόβλημα των οικιστών του Βουνού της Ραφήνας, σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από δασική.
Αγανακτισμένη η κα Γαρυφαλάκη αναφέρεται στην περίεργη πραγματικότητα της περιοχής, όπου: «το παιχνίδι έχει περάσει στα όρια του γελοίου όταν το ένα οικόπεδο το έχουν χαρακτηρίσει δάσος και το διπλανό αγρό. Ακόμα και στο ίδιο οικόπεδο υπάρχουν περιπτώσεις που ένα μικρό μέρος του το έχουν χαρακτηρίσει δ ά σ ο ς!»
Αναφέρεται επίσης στο εν εξελίξει έργο αποχέτευσης, που «περνάει μέσα από το κέντρο του Συνεταιρισμού διασχίζοντάς τον από τη μία άκρη έως την άλλη» ενώ αναρωτιέται «αφού η έκταση του Συνεταιρισμού είναι ιδιωτική, πώς εξουσιοδοτήσατε εσείς (Μπουρνούς) και για λογαριασμό του Συνεταιρισμού την έκτασή του;»
Επισημαίνει δε ότι: «Πριν περίπου 1 μήνα που ήσασταν εκεί (Μπουρνούς) σας ρώτησε συνεταίρος εάν θα μπορούμε να συνδεθούμε και εμείς αφού περνάει μπροστά από κάποια σπίτια. Του απαντήσατε ότι δεν θα μπορούμε να συνδεθούμε επειδή είμαστε δάσος!»
Καταλήγει δε με το μεγάλο ερώτημα που υπάρχει στα χείλη κάθε οικιστή «Αφού λοιπόν είμαστε δάσος, με ποιο δικαίωμα ο Δήμος επεμβαίνει στην έκτασή μας χωρίς την έγκρισή μας;»
Ακολουθεί η παρέμβαση της κας Εύας Γαρυφαλάκη
Αγαπητοί φίλοι και συντοπίτες. Πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές και οι σκέψεις μας αγωνιούν να βρουν στα πρόσωπα των υποψηφίων δημάρχων κάποιον που να μπορούν να εμπιστευτούν. Κάποιον που να έχει δύναμη και πυγμή να μπει μπροστά, υποστηρίζοντας το δίκιο, κόντρα ακόμη και στο σύνταγμα που μας έχει δέσμιους σε ένα καθεστώς το οποίο εθελοτυφλεί, παίζοντας με τους δασικούς οι οποίοι ορίζουν το παράλογο παιχνίδι, του τι είναι δάσος και τι όχι. Το παιχνίδι έχει περάσει στα όρια του γελοίου όταν το ένα οικόπεδο το έχουν χαρακτηρίσει δάσος και το διπλανό αγρό. Ακόμα και στο ίδιο οικόπεδο υπάρχουν περιπτώσεις που ένα μικρό μέρος του το έχουν χαρακτηρίσει δ ά σ ο ς. Δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη. Δεν λύνεται απολύτως κανένα πρόβλημα ενώ το βάρος πέφτει στους ώμους των αδυνάτων, σε μία εποχή που ο κόσμος αγωνίζεται και δεν τα καταφέρνει να έχει στο τραπέζι του το καθημερινό του φαγητό.
Ο Αστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός “Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ” (270 οικοπεδούχοι και περισσότερα από 150 σπίτια), υπάρχει από το 1949. Αγόρασε την έκτασή του, 220 περίπου στρέμματα, την διαμόρφωσε με ένα ρυμοτομικό σχέδιο άριστα δομημένο και την κλήρωσε στους οικοπεδούχους του το 1952. Έκτοτε οι οικοπεδούχοι, οι οποίοι έχουν συμβάλει στην πρώτη ασφαλτόστρωση των κεντρικών δρόμων, έχουν στην κυριότητά τους 8 οικόπεδα μαζί με την πλατεία με την εκκλησία , τα οποία παραμένουν στο όνομα του Συνεταιρισμού, προκειμένου να δοθούν ως εισφορά γης, όταν αποφασίσουν οι κυβερνώντες να τον νομιμοποιήσουν, ενώ έχουν περάσει 60 !!!! και πλέον χρόνια.
Αυτή τη στιγμή γίνεται ένα μεγάλο αποχετευτικό έργο (από την Κεντρική Διοίκηση) το οποίο περνάει μέσα από το κέντρο του Συνεταιρισμού διασχίζοντάς τον από τη μία άκρη έως την άλλη. Αφού η έκταση του Συνεταιρισμού είναι ιδιωτική, πώς εξουσιοδοτήσατε εσείς και για λογαριασμό του Συνεταιρισμού την έκτασή του; Πριν περίπου 1 μήνα που ήσασταν εκεί σας ρώτησε συνεταίρος εάν θα μπορούμε να συνδεθούμε και εμείς αφού περνάει μπροστά από κάποια σπίτια. Του απαντήσατε ότι δεν θα μπορούμε να συνδεθούμε επειδή είμαστε δάσος!!!!!
Αφού λοιπόν είμαστε δάσος, με ποιο δικαίωμα ο Δήμος επεμβαίνει στην έκτασή μας χωρίς την έγκρισή μας;
Είναι ιδιωτική έκταση και αν ο δήμος θέλει να είναι εν τάξει, ας φροντίσει να νομιμοποιήσει τον οικισμό με δική του πρωτοβουλία ή να επεκτείνει το σχέδιο Ραφήνας για να έχει δικαίωμα στην έκτασή μας και να μην απολαμβάνει μόνο οφέλη, μη παίρνοντας θέση στο πρόβλημά μας.
Έχει τα κότσια; Κάποιοι είχαν τα κότσια.
Περιοχές που είχαν τον Δασικό χαρακτήρα όπως Ν. Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Γαλάτσι και πολλές άλλες, αν και είχαν δασικό χαρακτήρα δομήθηκαν και έγιναν πολυκατοικίες πολλών ορόφων πριν πολλές δεκαετίες. Ωστόσο τον δασικό τους χαρακτήρα τον απώλεσαν επί πρωθυπουργίας ΠΑΣΟΚ, όταν η Βάσω Παπανδρέου με τις ανάλογες ενέργειες οδήγησε στο να νομοθετηθεί πριν μερικά χρόνια από το ΠΑΣΟΚ ότι “όποιες περιοχές είναι ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ χάνουν τον δασικό τους χαρακτήρα και έτσι να επιλυθεί η εκκρεμότητα που όμως δεν είχε εμποδίσει κάποιους πολιτικούς και δημοτικούς συμβούλους να μπουν μπροστάρηδες και να ανατρέψουν για χάρη της ανάγκης ευρέσεως στέγης στην πρωτεύουσα, τις εντολές του δασαρχείου.
Αν λοιπόν έχετε κότσια κύριε Μπουρνούς, μιμηθείτε αυτούς που έλυσαν προβλήματα και μην κρύβεστε πίσω από τους νόμους κατά το πώς σας βολεύει.
Εύα Γαρυφαλάκη
Πρόεδρος του Αστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού “Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ”
*Η Εύα Γαρυφαλάκη είναι Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος της παράταξης “Δύναμη Ανάπτυξης” με υποψήφιο Δήμαρχο τον Ανδρέα Βασιλόπουλο