35.2 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΠεριβαλλοντικός & Πολιτιστικός Σύλλογος «η ΔΙΩΝΗ»: Λέει ναι στη ΜΕΒΑ...

Περιβαλλοντικός & Πολιτιστικός Σύλλογος «η ΔΙΩΝΗ»: Λέει ναι στη ΜΕΒΑ κόντρα στο 67% του Πικερμίου που μαύρισε τον εμπνευστή της, Μπουρνούς!

Δικαίωμά σας να πιστεύετε ότι θέλετε κοι Χατζηνικολάου και Κοκκόλη, δικαίωμα όλων των υπολοίπων, που είναι η απόλυτη πλειοψηφία του 67% του Πικερμίου που καταψήφισε Μπουρνούς, με αιχμή του δόρατος τη ΜΕΒΑ, ν’ αγωνιστούμε για να μην περάσει αυτή η καταστροφική μονάδα στην καρδιά του Πικερμίου!

Αλήθεια κοι Χατζηνικολάου – Κοκκόλη μπορείτε να μας πείτε γιατί ο Μπουρνούς αποφάσισε δια της πλαγίας να φορτώσει τη ΜΕΒΑ στο δήμο μας, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να κατασκευαστεί στο ΒΙΠΑ Μαρκοπούλου;

Μην μας περνάτε για χαζούς με το να επικαλείστε ανόητα επιχειρήματα όπως ότι ένα εργοστάσιο είναι φιλικό προς το περιβάλλον και μην αναφέρεστε ότι δεν θα φτάνει σ’ αυτό η λυματολάσπη.

Επίσης πείτε μας παρακαλώ πόσους απ’ τους κατοίκους της Διώνης εκπροσωπείτε με στοιχεία και αριθμούς ή με μόνη τη σφραγίδα ενός συλλογικού οργάνου υπεραμύνεστε για την εγκατάσταση ενός εργοστασίου που ουδέποτε αποτελεί περιβαλλοντική υποδομή, γι’ αυτό και οι ΜΕΒΑ κατασκευάζονται σε χώρους ΒΙΠΑ;

Δικαίωμά σας να πιστεύετε ότι θέλετε, δικαίωμα όλων των υπολοίπων που είναι η απόλυτη πλειοψηφία του 67% του Πικερμίου που καταψήφισε Μπουρνούς, με αιχμή του δόρατος της ΜΕΒΑ, ν’ αγωνιστούμε για να μην περάσει αυτή η καταστροφική μονάδα στην καρδιά του Πικερμίου!  

Το εσωτερικό μιας ΜΕΒΑ                 και… Το εξωτερικό μονάδας αναερόβιας επεξεργασίας

Υπέροχο θέαμα στην προβολή μιας πόλης όπως το Πικέρμι δεν νομίζετε συμπολίτισσες/ες;

Ακολουθεί το Δ.Τ. του συλλόγου

Διώνη Πικερμίου, 3 Νοεμβρίου 2023 Αριθ. Πρωτ.: 025/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η μονάδα επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) αποτελεί περιβαλλοντική ανάγκη και φαίνεται ότι είναι στην κατεύθυνση να επιλύσει το μεγάλο πλέον πρόβλημα μέρους των αποβλήτων μας και των βλαστικών υπολειμμάτων.

Μετά και την πρόσκληση να παρευρεθεί ο Σύλλογός μας στην συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Πικερμίου την Δευτέρα 6/11/2023 και ώρα 18:30 στο Κοινοτικό Κατάστημα Πικερμίου, με θέμα : «Συζήτηση για την Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ)», συνήλθαμε εκτάκτως ως ΔΣ την Δευτέρα 1/11/2023 προκειμένου να ενημερωθούμε, αλλά και να λάβουμε απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα.

Αναλύσαμε διαδικαστικά πως δημιουργήθηκε η περιβαλλοντική ανάγκη της Μονάδας επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής, μεταξύ των 4 δήμων και ότι ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ είναι ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.).

Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην κατασκευή, οργάνωση και λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) Ραφήνας – Πικερμίου για την εξυπηρέτηση των 4 δήμων:

  • Ραφήνας – Πικερμίου
  • Παιανίας
  • Μαρκόπουλου – Μεσογαίας
  • Σπάτων – Αρτέμιδος

Από τους 4 παραπάνω δήμους θα παραλαμβάνονται τα προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα (περιεχόμενο καφέ κάδου και καθαρά πράσινα απόβλητα). Ειδικότερα και σύμφωνα με την ΜΠΕ και την Προγραμματική Σύμβαση, η ΜΕΒΑ θα δέχεται συνολικά 16.521 tn/έτος προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων ή αλλιώς 13.166 tn/έτος προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα από τον καφέ κάδο και 3.394 tn/έτος καθαρά πράσινα απόβλητα.

Η ΜΕΒΑ θα λειτουργεί σε 5ήμερη βάση (260 ημέρες ανά έτος) σε μία 8ωρη βάρδια. Οι διεργασίες αναερόβιας και αερόβιας επεξεργασίας των προδιαλεγμένων οργανικών λαμβάνουν χώρα 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα. Από τη λειτουργία της ΜΕΒΑ θα παράγεται κόμποστ υψηλής ποιότητας και θα είναι κλειστή, αεροστεγής μονάδα που σύμφωνα με την ΜΠΕ δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον και θα είναι χαμηλής όχλησης.

Σύμφωνα με την δική μας ανάγνωση η Προγραμματική Σύμβαση, δεν αναφέρει πουθενά για «λυματολάσπη» και για την αποσαφήνιση του θέματος αυτού καλούμε όσους αναφέρονται να μας υποδείξουν τις δικές τους πηγές.

Όσον αφορά την συγκεκριμένη χωροθέτηση (όπισθεν του ΒΑΡΔΑ, στην Δ.Ε. Πικερμίου, επί της λεωφόρου Μαραθώνος στο 23ο χιλιόμετρο προς Ραφήνα) και εφόσον τηρούνται και παρακολουθούνται οι προδιαγραφές της μελέτης – κατασκευής, αλλά και ορθής διαχείρισης, οι πιθανότητες να υπάρξουν προβλήματα είναι ελάχιστες, όπως μας επιβεβαιώνει η παγκόσμια βιβλιογραφία και εμπειρία. Άλλωστε αναφέρονται παραδείγματα παρόμοιων ΜΕΒΑ που λειτουργούν υποδειγματικά σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις.

Ομόφωνα αποφασίσαμε ως ΔΣ ότι: «Υποστηρίζουμε ως Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «η ΔΙΩΝΗ» την δημιουργία μιας τέτοιας περιβαλλοντικής υποδομής, προκειμένου να καλυφτεί αυτή η μεγάλη ανάγκη των κατοίκων της περιοχής μας, όπως την ίδια στάση είχαμε κρατήσει στην δημιουργία του ΚΕΛ, έχοντας ως επιπλέον κίνητρο την ανταποδοτικότητα και τα αντισταθμιστικά οφέλη, όπως αυτά προβλέπονται στο άρθρο 243 του ν. 4555/2018».

ΕΠΙΠΛΕΟΝ συναποφασίσαμε ομόφωνα, ότι στην συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Πικερμίου την Δευτέρα 6/11/2023, πέραν της εκπροσώπησης του Συλλόγου μας από τον Πρόεδρο κ. Π. Χατζηνικολάου και μέλη μας, να ζητήσουμε ως Σύλλογος να παρευρεθεί και ο Μελετητής του έργου, προκειμένου να του γίνουν ερωτήσεις, έτσι ώστε να ενημερωθούμε επαρκώς όλοι, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Εκ μέρους του  Διοικητικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γενικός Γραμματέας

Παναγιώτης Χατζηνικολάου                                    Σπύρος Κοκκόλης

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα