24.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤρισάγιο στο μνημείο των λιγνιτωρύχων στη Διασταύρωση Ραφήνας

Τρισάγιο στο μνημείο των λιγνιτωρύχων στη Διασταύρωση Ραφήνας

Δήλωση υπ. Δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου Ανδρέα Βασιλόπουλου

Τρισάγιο στο μνημείο λιγνιτωρύχων εψάλη μετά τη Θεία λειτουργία της Κυριακής 27/11 στον Ι.Ν. Αναλήψεως Διασταύρωσης και το μνημόσυνο που ακολούθησε υπέρ των ψυχών των Λιγνιτωρύχων που χάθηκαν είτε μέσα στις στοές, είτε νικημένοι απ’ τις βλάβες της υγείας τους εξ’ αιτίας της εργασίας μέσα σ’ αυτές και των κτητόρων του ναού, παρευρισκόμενου του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μ&Λ κ.κ. Νικολάου.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο Ανδρέας Βασιλόπουλος, υπ. Δήμαρχος ραφηνας-Πικερμίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Τιμώντας σήμερα τη μνήμη των λιγνιτωρύχων αλλά και των κτητόρων του ιερού ναού της Αναλήψεως τιμούμε την ιστορία και τη μνήμη μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων, οι οποίοι για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη Διασταύρωση Ραφήνας αφήνοντας εκτός από τον ιδρώτα τους και το αίμα τους, το πολιτισμικό τους αποτύπωμα.

Ένα αποτύπωμα το οποίο βρίσκεται στον οικισμό τους, στις δεκάδες στοές λιγνιτωρυχείων, τα κεραμοποιεία, το σανατόριο Νταού Πεντέλης, το Παιδοψυχιατρικό νοσοκομείο, στην ομάδα τους και το Σύλλογο τους.

Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη ιστορική αξία όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά και για ολόκληρη την Αττική. Μια ιστορία που δυστυχώς δεν έχει αναδειχθεί όπως τις αξίζει. Στο παρελθόν και με την “υποστήριξή” μου, το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού και ο Δημήτρης Μακρής, εξέδωσαν ένα βιβλίο  με τίτλο “Η κατοίκηση της Ραφήνας και Πικερμίου ανά τις χιλιετίες “.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο του βιβλίου αυτού προβάλλει την ιστορία της Διασταύρωσης και  στο πρόγραμμα της  “Δύναμης Ανάπτυξης” ένας από τους κύριους στόχους μας είναι αναδείξουμε πλήρως και να αξιοποιήσουμε την ιστορική μας κληρονομιά”.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα