14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΒίαιη επέμβαση στο περιβάλλον για διάνοιξη οδού στο Μπλε Λιμανάκι

Βίαιη επέμβαση στο περιβάλλον για διάνοιξη οδού στο Μπλε Λιμανάκι

Τι γίνεται τελικά στη Ραφήνα με τα κυβερνητικά έργα, (για τα οποία πανηγυρίζει η δημοτική αρχή Μπουρνούς), βρίσκονται σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον ή βίαια το αλλοιώνουν;

Οι πολίτες συμφωνούν να υπάρξουν αναπτυξιακά έργα που θ’ αναδείξουν την περιοχή και θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, αν όμως υλοποιούνται σε απόλυτη αρμονία με την ομορφιά της φύσης που τους περιβάλλει.

Ποιος δεν θέλει ένα πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο στο παράλιο μέτωπο, που θα ενώνει τον Άγιο Νικόλα με το Κόκκινο Λιμανάκι; Ποιος δεν θέλει παραλίες προσβάσιμες σε ΑμεΑ; Ποιος δεν θέλει να περπατά ανασαίνοντας το ιώδιο της θάλασσας, απολαμβάνοντας παράλληλα τη δροσιά απ’ τα φυλλώματα δένδρων εκατέρωθεν του πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου;

Πώς να δεχτεί όμως τη βίαιη επέμβαση του τσιμέντου που επιχειρείται στην κατασκευή αυτού του πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου, που εξελίσσεται εφιάλτης για κάθε φυσιοδίφη;

Έτσι γεννιέται η αντίδραση

Όταν λοιπόν διαπιστώνεται ότι το εκτελούμενο έργο απέχει παρασάγγας των προσδοκιών, η τοπική κοινωνία αντιδρά κι αντιδρά απευθυνόμενη σ’ ένδικα μέσα, όπως η κατάθεση στο δικαστήριο ασφαλιστικών μέτρων, που θα συζητηθούν μεθαύριο Δευτέρα.

Στον αντίποδα όσοι φοβούνται ότι η απόφαση πιθανόν δεν θα τους ευνοεί, επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένες καταστάσεις συνεχίζοντας τα έργα, αντί ως νομοταγείς να περιμένουν την απόφαση του δικαστηρίου.

Γιατί βιάζονται, τι φοβούνται; Η κυβέρνηση αφουγκράζεται (μόνο) τον τοπάρχη κι αδιαφορεί για την κατακραυγή των πολιτών;

Υπάρχουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά προστασίας του φυσικού τοπίου ή η κεντρική διοίκηση αρκείται σε όσα της μεταφέρονται απ’ τον δήμαρχο Μπουρνούς, ο οποίος κατηγορείται ευρέως μεταξύ των δημοτών ως μη έχων περιβαλλοντική συνείδηση; Αρκείται η Κυβέρνηση σε μια «βολική» δημοτική αρχή (Μπουρνούς) με νενέκους συμβούλους ώστε να προχωρούν τα έργα, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος που φορτώνεται;

Ιδού η έγγραφη καταγγελία της κας Παναγιώτας Πετρόγλου νομικού, κατοίκου της περιοχής

«Με τη από 1.11.2021 έγγραφη καταγγελία μου προς την «Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας Α.Ε.» (και το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου) κατήγγειλα την παράνομη διάνοιξη οδού («διαδρόμου») εντός της Χερσαίας Ζώνης  Λιμένος Ραφήνας και του αιγιαλού στην περιοχή «Μπλε Λιμανάκι» Ραφήνας.

Η εν λόγω διάνοιξη και κατασκευή διαδρόμου μήκους 133 μέτρων και πλάτους 2,5 μέτρων εντός της Χ.Ζ.Λ. και του αιγιαλού στο Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας καθώς και πλησίον και εγκαρσίως επί του ρέματος που διέρχεται από αυτό διενεργείται παρανόμως:

  • κατά παράβαση του άρθρου 46 Ν. 4150/2013, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 41 Ν. 4256/2014, που απαιτεί : α) προηγούμενο έλεγχο συμβατότητας των τεχνικών μελετών με το εγκεκριμένο από την Ε.Σ.Α.Λ. αναπτυξιακό πρόγραμμα και μελέτη διαχείρισης (Master Plan) Λιμένος Ραφήνας, β) απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο N. 4014/2011 (Α΄ 209), όπως ισχύει, γ) απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, η οποία επέχει θέση άδειας κατασκευής του έργου και δ) για την έναρξη εργασιών, προηγούμενη κοινοποίηση της άδειας του ως άνω Υπουργού στην κατά τόπο αρμόδια Λιμενική Αρχή,
  • κατά παράβαση του άρθρου 12α Ν. 2971/2001, που δεν επιτρέπει την κατασκευή ούτε επειγόντων έργων εντός της Χ.Ζ.Λ.
  • κατά παράβαση των διατάξεων του εθνικού (Ν. 4410/2001 και 1650/1986) και του ενωσιακού δικαίου, που θεσπίζουν τον γενικό κανόνα προηγούμενης εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (Οδηγία 2011/92/ΕΕ για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων, όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2014/52/ΕΕ).

Τα ανωτέρω έχουν γνωστοποιηθεί με τις από 5.11.2021 καταγγελίες μου και προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, τους Υπουργούς Επικρατείας κ. Χρήστο-Γεώργιο Σκέρτσο και Γεώργιο Γεραπετρίτη και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένο.

Ήδη παρά τις διαμαρτυρίες μας προς τον Ο.Λ.Ρ. και το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου οι χωματουργικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και ο εν λόγω διάδρομος έχει διανοιγεί μέχρι την ακτή.

‘Ήδη, όπως πληροφορήθηκα προφορικά από τον Ο.Λ.Ρ., την Παρασκευή 5.11.2021 το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας επελήφθη του θέματος, διενήργησε αυτοψία και σχημάτισε δικογραφία για παράβαση του ν. 2971/2001.

Τη Δευτέρα 8/11/2021 και ώρα 09:30 συζητείται ενώπιον του Προέδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αίτηση τριών κατοίκων της περιοχής Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας για την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου ν’ απαγορευθεί η συνέχιση των εργασιών αυτών.

Όποιος θέλει να συμμετέχει σε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτούντων (χωρίς καμία χρέωση) μπορεί να επικοινωνήσει στα τηλ. 6974376306 (Γιώργος Αποστολόπουλος) και 6974337194 (Παναγιώτα Πετρόγλου) ή να στείλει απευθείας ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ΑΦΜ και email».

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα επιστολή προς το Δήμο Ρ-Π για το θέμα epistoli dimos rafinas 1_11_2021

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα