16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Β. ΜΑΡΚΟΥ "ΤΡΕΞΕ ΝΑ...

Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Β. ΜΑΡΚΟΥ “ΤΡΕΞΕ ΝΑ ΣΩΘΕΙΣ”

Τρέξε να σωθείς» είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος της Βιργινίας Μάρκου που πραγματεύεται μέσα από το διπλό προσωπείο ενός καθηγητή το επαχθές έγκλημα της παιδοφιλίας, της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Διαβάζοντας το βιβλίο, ζωντανεύουν οι ιστορίες που συχνά, πολύ συχνά θα τολμούσα να πω, βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν υποθέσεις παιδεραστίας και εμπορίας ανηλίκων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Οι δράστες, όπως και ο ήρωας της Βιργινίας Μάρκου, είναι συνήθως άνθρωποι υπεράνω υποψίας.
Τα θύματα, αθώα και ανύποπτα παιδιά που καταστρέφονται οι ζωές τους για πάντα. Πολλά από αυτά θα χάσουν ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.

Η Βιργινία Μάρκου παρουσιάζει με έναν κινηματογραφικό τρόπο τη δράση του καθηγητή παιδεραστή με το αγγελικό πρόσωπο και πώς συλλαμβάνει, καταστρώνει και τελικά υλοποιεί κάθε φορά το σχέδιό του προκειμένου να πλησιάσει ανήλικα κορίτσια και να τα κακοποιήσει. Είναι όλα υπολογισμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Και όταν δεν βρίσκει ο ίδιος κάποιο κορίτσι ή έχει αποτύχει κάποιο σχέδιό του, θα αναζητήσει το θύμα του στα σκοτεινά δρομάκια της πόλης όπου «ανθεί» το εμπόριο ανηλίκων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. 

Η ιστορία εξελίσσεται στην περιοχή των Μεσογείων, ίσως επειδή η Βιργινία Μάρκου μεγάλωσε εκεί κοντά και συγκεκριμένα στον Μαραθώνα, αλλά ίσως να θέλει να αναδείξει ταυτόχρονα και το μεγάλο πρόβλημα της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας που ταλανίζει τις περιοχές της ευρύτερης Περιφέρειας Αττικής. 

Ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί, καθώς η ντροπή και ο φόβος εμποδίζουν τα παιδιά να μιλήσουν. Οι περισσότεροι ερευνητές διεθνώς συμφωνούν ότι περίπου μία στις 4-5 γυναίκες και ένας στους 6-7 άνδρες έχουν υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική κακοποίηση μέχρι την ενηλικίωσή τους, ενώ τρία στα τέσσερα παιδιά δεν θα μιλήσουν ποτέ για αυτήν. Πάνω από το 90% των ατόμων που κακοποιούν παιδιά είναι άτομα γνωστά στο παιδί, είτε από το άμεσο είτε από το έμμεσο οικογενειακό του περιβάλλον, όπως φίλοι, γείτονες, επαγγελματίες που ασχολούνται με παιδιά κ.ά. 

Τα παιδιά συνήθως σιωπούν γιατί οι δράστες τα απειλούν ότι θα τα βλάψουν ή θα τα κατηγορήσουν ότι τα ίδια προκάλεσαν την κακοποίηση. Πολλές φορές, μάλιστα, φοβούνται ότι θα διαλυθεί η οικογένειά τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, κάθε χρόνο 1.200.000 παιδιά διακινούνται στα διεθνή σύνορα. Από αυτά, το 50% πωλείται από γνωστό και φιλικό πρόσωπο, το 40% από το οικογενειακό περιβάλλον και το 10% από άλλους συγγενείς. Από στοιχεία της «Herald Tribune» προκύπτει ότι το 71% των κοριτσιών θυμάτων έχει υποστεί σωματική βία, ενώ η πλειονότητα αυτών θέλει να ξεφύγει αλλά δεν τολμά γιατί φοβάται. Με βάση τους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF και του Διεθνούς Οργανισμού για την Εργασία, τα τελευταία 40 χρόνια πάνω από 35.000.000 άνθρωποι, με πρωταγωνιστές τα παιδιά, «βυθίστηκαν» στην πορνεία. 

Το συγκεκριμένο βιβλίο θα μας αφυπνίσει προκειμένου να είμαστε πιο υποψιασμένοι στο τι μπορεί να συμβαίνει δίπλα μας. Μήπως και μπορέσουμε να σώσουμε μια αθώα ψυχή.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα