28.1 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΑΜΕ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΠΑΜΕ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πεζοπορία  στις 24 Απριλίου 2016 ημέρα Κυριακή σε μονοπάτια του Υμηττού, ετοιμάζει το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού.

Πεζοπορία  σε  Μονοπάτι   του Υμηττού

Από Ντούκα μέχρι την Τρύπια Σπηλιά

Η διαδρομή  είναι συνολικά  2 ώρες με την επιστροφή

Το μονοπάτι βρίσκεται στην περιοχή του ρέματος της Ντούκας 5 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης του Κορωπίου μετά το λόφο Κάστρου όπου η ακρόπολης του αρχαίου δήμου Σφηττού.

  Το ρέμα της Ντούκας “χωρίζει” το λόφο του Προφήτη Ηλία (κορυφή 659 μ.) από το λόφο του

Μαυροβουνίου (κορυφή 770 μ.). Το διάσελο της Ντούκας (“Σταυρός”) ανάμεσα στους λόφους είναι, στα 454 μ., το χαμηλότερο υψομετρικά “πέρασμα” του κυρίως όγκου του Υμηττού.

Το συνολικό μήκος του τμήματος αυτού το μονοπατιού είναι 560 μέτρα. Στα μέσα της διαδρομής συναντά το“πηγάδι της Ντούκας”. Στο Σταυρό, το μονοπάτι συνδεέται με το μονοπάτι προς τα Σούρμενα, μέσα από το ρέμα τηι” το λόφο του Προφήτη Ηλία (κορυφή 659 μ.) από το λόφο του Μαυροβουνίου (κορυφή 770 μ.). Το διάσελο της Ντούκας (“Σταυρός”) ανάμεσα στους λόφους είναι, στα 454 μ., το χαμηλότερο υψομετρικά “πέρασμα” του κυρίως όγκου του Υμηττού. Πιρναρής ή Γυρισμού και το μονοπάτι προς τον Προφήτη Ηλία. Διασταυρώνεται επίσης με το μονοπάτι που έρχεται από το οροπέδιο Σέσι προς την Τερψιθέα, στην κατεύθυνση της Τρύπιας Σπηλιάς.

Τα πετρώματα της περιοχής είναι δολομιτιωμένα μάρμαρα και λίγα μέτρα σχιστόλιθος. Στην

ευρύτερη περιοχή υπάρχουν επίσης διάφορα σπήλαια και βάραθρα.

Τρύπια Σπηλιά – Πέτρινο γεφύρι ή μεταλλείο

Η Τρύπια Σπηλία βρίσκεται νότια του διάσελου του Σταυρού στη δυτική πλευρά το λόφου του Μαυροβουνίου σε υψόμετρο 520μ.

 Ο σπηλαιολόγος Ι. Ιωάννου περιγράφει την Τρύπια Σπηλιά ως Φυσικό Γεφύρι ως εξής: «Το άνοιγμα της φυσικής γέφυρας στη βάση της είναι 10μ.,το πλάτος 6 μ., και το ύψος ..15μ. Το κατάστρωμα της είναι 5 μ. επί 2 μ. Πριν καταπέσει ο θόλος υπήρχε σπήλαιο με διαστάσεις 42 μ. επί 20 μ. και περίπου ύψος οροφής 30μ. Από το παλιό σπήλαιο απέμεινε η είσοδος ως μεγάλη πέτρινη γέφυρα». Λέγονται διάφοροι θρύλοι  που συνδέονται με πέτρινο γεφύρι: νεράιδες που τραγουδούσαν ….

Ο Χ. Κορρές Χημικός  Μηχανικός PRD υποστηρίζει ότι:

 «Ο κρατήρας … προήλθε από κατάρρευση της σκεπής.. .υπόγειων μεταλλείων…

Στην Τρύπια Σπηλιά βρέθηκε.. κατακόρυφο μεταλλευτικό φρέαρ, διαμέτρου 80εκ. και βάθους περίπου 10μ, το οποίο επικοινωνούσε μέσω κεκλιμένου επιπέδου με την επιφάνεια. Το πηγάδι είναι λαξευμένο σε συμπαγή ασβεστόλιθο και είναι φραγμένο στην κορυφή με ογκόλιθο. Ο Tomlinson το έχει χαρακτηρίσει ως αρχαϊκό μεταλλευτικό πηγάδι…»

Σήμερα, είναι πλούσιο σε ανθρακικό ασβέστιο και πολύ φτωχό σε γκαιτίτη, δηλαδή ένα από τα οξείδια του τρισθενούς σιδήρου». Τα συγκεκριμένα  μεταλλεία( ύστερα από ιστορική έρευνα) χρονολογούνται ότι κατασκευάστηκαν στο τέλος του 15ου  με αρχές 14ου αι. π.Χ

Στην πορεία μας θα βρούμε πολλά αγριολούλουδα και είδη θυμαριού

Σημείο Συνάντησης 9.30 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας

( επί της Λεωφ. Βασ. Κων/νου απέναντι από το Δημαρχείο Κρωπίας)

Ώρα αναχώρησης 9.45 π.μ. 

Χρειάζεται να έχουμε μαζί μας

Αντιανεμικό μπουφάν

 Μπότες

Καπέλο για τον ήλιο

Μπατόν

Νερό      

Ελαφριά τροφή

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΤ&Π

Το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού έχει σκοπό να διαδώσει την πολιτιστική κληρονομιά, τις τέχνες  και την Τοπική Ιστορία της περιοχής. Δημιουργήθηκε το 2000 ,με  έδρα το Κορωπί .Είναι μια πολιτιστική εταιρεία που δραστηριοποιείται στα Μεσόγεια, την Λαυρεωτική και την Ραφήνα με στόχο πολιτιστικό και  εκπαιδευτικό .

Το έργο του  είναι η έρευνα, η καταγραφή, η προβολή και η διαφύλαξη φυσικών και αρχαιολογικών μνημείων, λαογραφικού υλικού,  εργαλείων και  φωτογραφιών περασμένων αιώνων. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες με προγράμματα ανάλογα προσαρμοσμένα.

Σήμερα το ΕΚΤ&Π αποτελεί ένα πολιτιστικό σημείο που συνδέει  την ιστορία της περιοχής  με τη φύση  δημιουργώντας Πολιτιστικές Περιηγήσεις. Επίσης  έχει δημιουργήσει Εκπαιδευτικά Προγράμματα που αναφέρονται στα τοπικά προϊόντα και το περιβάλλον. Ακόμα στον χώρο του λειτουργεί μόνιμα έκθεση φωτογραφίας, εργαλείων, οικιακών σκευών και επίπλων που αφορούν τα Μεσόγεια. Οργανώνει ενημερωτικές  ημερίδες και εκδηλώσεις  για διάφορα επίκαιρα θέματα .Όλα αυτά καταγράφονται και εκδίδονται σχετικά βιβλία, cds και dvd. Το ΕΚΤ&Π συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους, εταιρείες κλπ. Το 2015 έκλεισε 15 χρόνια δημιουργίας  συμμετέχοντας στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.

Θα θέλαμε να σας προτείνουμε μια πεζοπορία  στις 24 Απριλίου 2016 ημέρα Κυριακή σε μονοπάτια του Υμηττού. Ο Υμηττός είναι γνωστός από την προϊστορία για το μάρμαρο, το μέλι, την χλωρίδα και την πανίδα. Τα σπήλαια και τα βυζαντινά μοναστήρια του.

Η πεζοπορία είναι 1,5 χλμ. εύκολη διαδρομή, ειδικοί θα μας ενημερώσουν για τα γεωλογικά στοιχεία και για την χλωρίδα. Για καλύτερη κατανόηση θα υπάρχουν δραστηριότητες που θα ζητηθούν να γίνουν από τα παιδιά.  Φυσικά μπορούν να συμμετέχουν και ενήλικες.

Αν ενδιαφέρεστε επικοινωνήστε μαζί μας.

Με εκτίμηση

Βάσω Κιούση

Διευθύντρια ΕΚΤ&Π

Τηλ. 2106020026-6974380541

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα