22.5 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ150 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ

150 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ

Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική και φωτισμένη από ιστορικές μνήμες ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση του Νεότερου Λαυρίου το Σάββατο 9 Μαΐου στην πλατεία μπροστά από το παλιό Χυτήριο κοντά στο δημαρχείο της πόλης.

Στην εκδήλωση που είχε θέμα «Η γενέθλιος ημέρα του Νεότερου Λαυρίου – 5 Μαΐου 1865» την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας που αναφέρθηκε στην προοπτική ανάπτυξης της πόλης, ενώ στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς έκανε μια σύντομη παρουσίαση του ιστορικού της πόλης και ανέλυσε και τους τομείς εκείνους που θα αποτελέσουν τους πυλώνες ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας του Λαυρίου που είναι η παιδεία, η καινοτομία, αλλά και ο πολιτιστικός και ο εναλλακτικός τουρισμός.

Την Περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος στον χαιρετισμό του έκανε μια σύντομη αναφορά στην τεράστια συμβολή της λειτουργίας των αρχαίων μεταλλείων στην οικονομική και πνευματική ανάπτυξη της αρχαίας Αθήνας και παράλληλα μίλησε για τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία της περιοχής (Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, Θορικός με το αρχαίο θέατρο, αρχαίες μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Λαυρεωτικής).

Στη συνέχεια ο κ. Φιλίππου αναφέρθηκε στο νεότερο Λαύριο, όπου η καταλυτική παρουσία του αρχιμηχανικού – μεταλλειολόγου Ανδρέα Κορδέλλα, έδωσε νέα πνοή στην πόλη όταν τον Μάιο του 1865 για πρώτη φορά διέβλεψε σημαντική οικονομική προοπτική με την ανάτηξη των σκωριών και ξεκίνησε την παραγωγή αργυρούχου μόλυβδου. Η βιομηχανική εξέλιξη του Λαυρίου ήταν ραγδαία από την εκμετάλλευση των αρχαίων σκωριών αλλά και νέων κοιτασμάτων από τον Τζιανμπατίστα Σερπιέρι. Η νέα εκμετάλλευση των μεταλλείων συνέτεινε και στην ανάπτυξη άλλων τομέων (χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και δημιουργία της πρώτης σιδηροδρομικής γραμμής στην Ελλάδα, της γραμμής Αθηνών – Λαυρίου).

Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης μίλησε και για τους αγώνες των μεταλλωρύχων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους τονίζοντας πως στο Λαύριο έγινε η πρώτη απεργία στον ελλαδικό χώρο το 1883, αλλά και για τη σημαντική συμβολή του Δημάρχου Λαυρίου Φωκίωνος Νέγρη (1895-1898) που έθεσε τις βάσεις για τις υποδομές στο νεότερο Λαύριο και υπήρξε ο διαμεσολαβητής στους αγώνες των μεταλλωρύχων κατά της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου.

Αναφερόμενος δε στο σήμερα, ο κ. Φιλίππου δήλωσε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με τη δημοτική αρχή, οι προτάσεις της οποίας για την αναβάθμιση του δήμου έχουν υιοθετηθεί σχεδόν στο σύνολό τους και κυρίως εκείνες που αφορούν στη δημιουργία νέου Μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας και την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Θορικού.

Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση σημαντικών έργων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής, όπως είναι η επέκταση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στο Λαύριο, αλλά και η δημιουργία ποδηλατόδρομου στις παλιές σιδηροδρομικές γραμμές Αγίων Αναργύρων – Λαυρίου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης πολλοί βουλευτές, παράγοντες της πόλης και πλήθος κόσμου. 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα