14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου παρών, σήμερα 26 Μαρτίου, στο 3ο Συμμετοχικό Εργαστήριο του  προγράμματος FLIRE και των συναφών προγραμμάτων ΕΠαΔαΠ, PREFER (των φορέων ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και ΙΔΜΟ&ΤΔΠ). Η ημερίδα με τίτλο «Υπηρεσίες και προϊόντα υποστήριξης προληπτικού σχεδιασμού αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και  πλημμυρών μετά την πυρκαγιά» διεξήχθη στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων στα Ιλίσια.

Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου συμμετείχε στις εργασίες με επικεφαλής τον Δήμαρχο Βασίλη Πιστικίδη, που απεύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη της ημερίδας, τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Αντώνη Παλπατζή και την υπεύθυνη του αντίστοιχου τμήματος του Δήμου κα Τζ. Λεγάκη.

Το έργο του FLIRE στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ εξετάζει τον συνδυασμό των επιπτώσεων πυρκαγιών και πλημμυρών και ενσωματώνει εργαλεία διαχείρισης του κινδύνου από τους δυο φυσικούς κινδύνους και τον συνδυασμό τους. Πιλοτικά εφαρμόζεται κυρίως για την ικανοποίηση των αναγκών της μοντελοποίησης της πλημμύρας, στην περιοχή του Μεγάλου Ρέματος της Ραφήνας και λόγω της φύσης του LIFE+ περιλαμβάνει και την ενημέρωση και την συμμετοχή των τοπικών φορέων.

Το FLIRE δίνει τη δυνατότητα ενεργοποίησης των πολιτών μέσω της ενημέρωσης για τους φυσικούς κινδύνους σε τοπικό επίπεδο και υποστηρίζει την παρακολούθηση και τη διαχείριση του κινδύνου από τις τοπικές αρχές. Θα αποτελέσει χρησιμότατο εργαλείο υποστήριξης του έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της Πολιτείας σε σχέση με την έγκαιρη πρόγνωση και αντιμετώπιση καταστροφικών φαινομένων.

Τόσο οι πλημμύρες όσο και οι πυρκαγιές θεωρούνται από τις πιο επικίνδυνες φυσικές καταστροφές με αρκετά σοβαρές και ποικίλες οικονομικό-κοινωνικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων της απώλειας της ανθρώπινης ζωής, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και υποβάθμισης της ποιότητας ζωής και υγείας, της καταστροφής της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας και της αποδιοργάνωσης ή και διακοπής πολλαπλών οικονομικών δραστηριοτήτων.  Συγχρόνως και τα δύο καταστροφικά φαινόμενα έχουν σημαντικές αισθητικές συνέπειες και πολύ συχνά απειλούν στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών που πλήττουν.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα