20.5 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Ήχος και ρυθμός υπάρχει στο σύμπαν, ήχος και ρυθμός υπάρχει στην καρδιά μας κάπου εκεί ανάμεσα υπάρχει η μουσική.

Από την ομάδα άρθρου της εναλλακτικής κοινότητας ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ*

Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης πίστευαν, όχι μόνο στη μαγεία της μουσικής, αλλά επίσης και στις θεραπευτικές της ιδιότητες.

Μουσική και θεραπεία απεξάρτησης υπάρχει και στην Εναλλακτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, η οποία βρίσκεται σε έναν κατάφυτο χώρο 40 στρεμμάτων στη Ραφήνα, στην οποία λειτουργούν, ανάμεσα σε άλλα, ομάδα κατασκευής μουσικών οργάνων και ομάδα κρουστών.

Η μουσική δρα καταλυτικά στη διαδικασία απεξάρτησης γιατί ο καθένας συμμετέχει ενεργά και ταυτόχρονα είναι και μέλος της ομάδας.

«Είναι κάτι διαφορετικό, μας έχει βοηθήσει να συνεργαζόμαστε και να λειτουργούμε ομαδικά» λένε μέλη από την ομάδα Μουσικών Οργάνων.

Η μουσική, γνωστή και ως απολλώνια τέχνη, παίρνει το όνομά της από τις εννέα Μούσες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Στην αρχαία Ελλάδα ο όρος εννοούσε την Ποίηση, το Μέλος, το Χορό ως μία αδιάσπαστη ενότητα τεχνών, η οποία καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα στο Θέατρο.

Η μουσική υπάρχει σε κάθε δυνατή περίσταση. Η μουσική ως τέχνη έρχεται να καλύψει την ανάγκη του ανθρώπου να εκφράσει με τους ήχους τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ψυχικές του καταστάσεις. Αυτή την ανάγκη έκφρασης έχουν και τα μέλη της Κοινότητας, όπου μέσα από τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες βρίσκουν τρόπους να λειτουργούν με ομαδικό πνεύμα και να κερδίζουν την αυτοεκτίμησή τους. Γι’αυτό δημιουργήθηκε και η δική της ομάδα κρουστών, γνωστή και ως «Κρουστωδία».

Η ομάδα αποτελείται από δέκα μέλη και τον Κώστα Κωνσταντάτο, γνωστό συνθέτη και τραγουδιστή του μουσικού συγκροτήματος «Encardia», ο οποίος διδάσκει και επιμορφώνει εθελοντικά την ομάδα.

Όπως ο ίδιος δηλώνει:

 «Με συγκινεί ιδιαίτερα που βρίσκομαι στο συγκεκριμένο χώρο και έχω την δυνατότητα να μεταδώσω τις εμπειρίες και τις γνώσεις μου και μέσα από αυτό να μπορώ και εγώ να στηρίζω ανθρώπους που δίνουν έναν τόσο εξαιρετικά δύσκολο αγώνα».

Η ομάδα, σε συνεργασία με τους «Encardia» και με την καθοδήγηση του Κώστα, «κρουστωδεί» ρυθμούς Tarantela, εμπνευσμένους από Ελληνικές αποικίες της Νότιας Ιταλίας γνωστές και για την «γκρεκάνικη» διάλεκτό τους, και παραδοσιακούς ήχους από όλη την Ελλάδα. Η ομάδα έχει στο ενεργητικό της αρκετές εμφανίσεις και έχει απαντήσει σε μουσικά καλέσματα όπως στο θέατρο βράχων «Μελίνα Μερκούρη», όπου υποστήριξαν τους «Encardia» και τις «Πλειάδες» σε μία εξαιρετική μουσική συνεργασία. Επίσης, μοιράστηκαν τους ήχους τους στο Γκάζι στις εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ για την ημέρα κατά των ναρκωτικών, αλλά και στη θεατρική παράσταση «Ρινόκερος» του Eugene Ionesco μαζί με την κοινότητα του ΚΕΘΕΑ «Mosaic».

Μια ακόμα ιδιαιτερότητα της ομάδας είναι ότι τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιεί είναι κατασκευασμένα από την ομάδα «Μουσικών Οργάνων» που δραστηριοποιείται στην Κοινότητα. Έτσι τα μέλη της «Κρουστωδίας», όταν επικοινωνούν το συναίσθημά τους χρησιμοποιώντας τα, βιώνουν την ομαδικότητα και την «κοντινότητα» μεταξύ τους, κερδίζουν και απολαμβάνουν την αποδοχή του κόσμου, και διαμορφώνουν αξίες που προάγουν τον άνθρωπο και το ευ ζην. Εναρμονισμένος στο ίδιο μήκος κύματος ο Κώστας δηλώνει:

«Με την μουσική έχουμε τη δυνατότητα εκτόνωσης. Είναι μία διαδικασία, η οποία χρειάζεται συγκρότηση, συνεργασία και συντονισμό, για να μπορείς να εκφράσεις το συναίσθημά σου μέσα από αυτήν».

Η ομάδα Μουσικών Οργάνων

Η Εναλλακτική Κοινότητα Παρέμβαση είναι υπερήφανη για την ομάδα Μουσικών Οργάνων, μέλη της οποίας κατασκευάζουν παραδοσιακά όργανα, όπως το μπεντίρ, το νταούλι, το βροχοποιό και το χειροτύμπανο. Τα όργανα αυτά κατασκευάζονται από φυσικά υλικά, κυρίως από κατσικίσιο δέρμα και ξύλο.

Όπως λένε μέλη της ομάδας μουσικών οργάνων:

«για να κατασκευάσουμε μπεντίρ και νταούλι χρησιμοποιούμε ξύλινους κόθρους  από φουρνιστή οξιά (κοσκινόγυροι). Για το βροχοποιό χρησιμοποιούμε μια πλαστική σωλήνα με διάμετρο Φ 50 όπου στη συνέχεια ανοίγουμε τρύπες, στις οποίες πλέκουμε σύρμα σε ελικοειδές σχήμα. Για τη γέμιση χρησιμοποιούμε φακές, σκάγια, ρύζι και κομμένα συρματάκια».

Είναι όργανα χειροποίητα με την πιστοποίηση του ΕΟΜΜΕΧ και εκτίθενται σε μουσεία και τοπικούς φορείς.

Τα βρίσκουμε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πωλητήριο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, στο Μουσείο Μπενάκη, καθώς και στον εκθετήριο χώρο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Έκθεση των μουσικών οργάνων υπάρχει και στο κτήριο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ραφήνας. αλλά και στην Ιστιοσελίδα του ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, www.kethea-paremvasi. gr.

Σκοπός της ομάδας είναι η δημιουργία, η έκφραση, η επικοινωνία, τα οποία συνεπάγονται την ικανοποίηση των μελών που συμμετέχουν. Όλα αυτά βοηθούν τα μέλη να αποκτήσουν εφόδια  για να συνεχίσουν την ζωή τους απαλλαγμένοι από την χρήση και να μπουν σε ένα νέο τρόπο σκέψης και ζωής. Ο οποίος πρεσβεύει την αλληλεγγύη στην προσπάθεια για την επίτευξη καθαρών στόχων και βοηθάει τα μέλη να επανακτήσουν αξίες, όπως εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, αλληλοσεβασμός.

* Η Ομάδα Άρθρου της Εναλλακτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ συναντιέται μια φορά την εβδομάδα και αποτυπώνει στο χαρτί σκέψεις, ιδέες και συναισθήματα στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της θεραπευτικής Κοινότητας. 

  Το ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ είναι ένα από τα πρώτα  θεραπευτικά προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), του μεγαλύτερου φορέα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα. 

  Έχει την έδρα του στην Αττική και απευθύνεται σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών άνω των 21 ετών και τις οικογένειες τους. Στοχεύει στην απεξάρτηση, στην εκπαίδευση και την κοινωνική επανένταξη. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελοντική, χωρίς οικονομική επιβάρυνση και δεν χορηγούνται υποκατάστατα ή άλλες ουσίες.

  Το ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1989 με την ίδρυση της Εναλλακτικής Κοινότητας Παρέμβαση στη Ραφήνα, και το 1992 εξελίχθηκε σε ένα ολοκληρωμένο πολυφασικό πρόγραμμα απεξάρτησης. Στο πλαίσιο του θεραπευτικού προγράμματος λειτουργούν Συμβουλευτικά Κέντρα στην Αθήνα και στη Ραφήνα, θεραπευτική κοινότητα διαμονής και Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης. Παράλληλα, λειτουργεί Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης για συγγενείς των εξαρτημένων.

* Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα εξάρτησης ή εσείς ή κάποιο άτομο από το περιβάλλον σας μπορείτε να απευθυνθείτε για την περιοχή της Ανατολική Αττικής στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ραφήνας (διασταύρωση Ραφήνας, 22940 79900) ή εάν κατοικείτε στην Αθήνα στο Συμβουλευτικό Κέντρο Αθήνας (Βαλτετσίου,37, Εξάρχεια 210 3300751). Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ραφήνας υλοποιεί παράλληλα και δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης (συμβουλευτική γονέων, ενημέρωση σχολικής κοινότητας, ενημέρωση φορέων υγείας και ομάδων εργαζομένων).

mail to:  [email protected]

http://www.kethea-paremvasi.gr

http://www.facebook.com/KETHEAPAREMVASI

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα