23.5 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΓΑΛΗΝΗ, ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΙ ΑΓΑΠΗ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΔΟΣΜΕΝΑ ΑΠ’ ΤΗ ‘’ΓΑΛΙΛΑΙΑ’’

ΓΑΛΗΝΗ, ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΙ ΑΓΑΠΗ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΔΟΣΜΕΝΑ ΑΠ’ ΤΗ ‘’ΓΑΛΙΛΑΙΑ’’

Ο ‘’σπόρος’’ έπεσε το 2006 σε ημερίδα του ιατρικού συλλόγου αν. Αττικής όπου, στην εισήγηση του τότε προέδρου ιατρού κ. Βαγγέλη Μαυρουδή, αναφέρθηκε ο όρος hospice (βοηθητική ιατρική φροντίδα για ασθενείς τελικού σταδίου), παρουσία του Μητροπολίτη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ.κ. Νικολάου, ο οποίος όχι μόνο υιοθέτησε την ιδέα-σπόρο, αλλά την καλλιέργησε και σήμερα αποδίδει καρπούς με την υλοποίηση του κέντρου ανακουφιστικής φροντίδας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας & Λαυρεωτικής ‘’Γαλιλαία’’ στα Σπάτα.

Το ότι είχαμε το προνόμιο να καλύψουμε δημοσιογραφικά την τότε εκδήλωση, που αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο ίδρυσης της ‘’Γαλιλαίας’’, απετέλεσε εφαλτήριο για να επισκεφτούμε το χώρο που τη φιλοξενεί και να κάνουμε αναλυτικό ρεπορτάζ καθώς οι υπηρεσίες που δωρεάν παρέχει σε ογκολογικούς, κατ’ αρχάς, ασθενείς, είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Η επίσκεψή μας αυτή μαζί με τον κ. Μαυρουδή, ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα στην υλοποίηση της προσπάθειας, όχι μόνο με την ιδέα-σπόρο που έριξε, αλλά και την μετέπειτα συνεργασία του με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μ&Λ Νικόλαο, το Δεσπότη όπως θέλω να τον αποκαλώ κατά το βυζαντινό πρότυπο, πλούτισε τουλάχιστον την ταπεινή μου παρουσία με δύναμη, γνώση και κουράγιο, που απλόχερα πήραμε απ’ την αντιπρόεδρο της ‘’Γαλιλαίας’’ κα Αλίκη Τσερκέζογλου Γυναικολόγο-Ογκολόγο και την νεαρή κυρία του γραφείου διοίκησης που μας υποδέχτηκε.

Η συνομιλία μαζί τους για τους στόχους, τις ενέργειες και την εργασία των ειδικευμένων ομάδων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους κατ’ οίκον, με παράλληλη ημερήσια φροντίδα και δημιουργική απασχόληση στις εγκαταστάσεις της ‘’Γαλιλαίας’’ στα Σπάτα, μας έδωσε μια άλλη διάσταση της ζωής και του θανάτου που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και του τρόπου αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκαλεί το επερχόμενο τέλος. Αυτό είναι και το βασικό όφελος που προσφέρουν οι εξειδικευμένες ομάδες της ‘’Γαλιλαίας’’ στους ασθενείς που καταφεύγουν στις δωρεάν υπηρεσίες που παρέχουν.

Η ‘’Γαλιλαία’’ και το όραμά της   

Το όραμα  είναι να γίνει προσιτή η ανακουφιστική φροντίδα στην Ελλάδα σε όλους τους ασθενείς που τη χρειάζονται. Πιο συγκεκριμένα μέσα στους άμεσους στόχους είναι η δημιουργία ξενώνα ανακουφιστικής φροντίδας (Hospice), επιπλέον των υπηρεσιών που προσφέρει σήμερα στο σπίτι και στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης.

Να μπορούν δηλαδή να παρέχουν ολοκληρωμένη φροντίδα και φιλοξενία, σε εκείνους που τη χρειάζονται, όπως γίνεται παγκοσμίως στα Κέντρα Ανακουφιστικής Φροντίδας. Σχεδιάζουν κι εργάζονται για να υλοποιήσουν  ένα χώρο υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, στον οποίο να προσφέρουν με αγάπη την εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία τους σε ασθενείς, για εκείνο το χρονικό διάστημα που για κάποιο λόγο δεν μπορούν να την παρέχουν στο σπίτι τους.
Προσδοκία τους είναι να βοηθήσουν στη δημιουργία και άλλων παρόμοιων μονάδων ανακουφιστικής φροντίδας σε άλλες περιοχές της Αττικής, αλλά και σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Απώτερος στόχος τους η επέκταση των υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας, εκτός από τους ογκολογικούς ασθενείς που φροντίζουν σήμερα, σε άλλες ομάδες ασθενών με απειλητική για τη ζωή τους νόσο (νευρολογικές παθήσεις, χρόνια νεφροπάθεια κλπ).

Προς υλοποίηση του προαναφερόμενου οράματος ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες σε διπλανή πτέρυγα ώστε να δημιουργηθεί ειδικά σχεδιασμένος χώρος δυναμικότητας 10 κλινών ασθενών τελικού σταδίου, ένα πρώτο ελληνικό Hospice, ώστε να έχουν όλη την εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζονται και δεν μπορούν να την έχουν στο δικό τους χώρο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Τι παρέχει η ‘’Γαλιλαία’’;

Η ομάδα παρέχει υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας δωρεάν στο σπίτι, σε ασθενείς με καρκίνο που διαμένουν στην περιοχή των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής. Στελεχώνεται από εξειδικευμένη ομάδα λειτουργών υγείας που περιλαμβάνει γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτή και ιερέα. 

Στόχος της ανακουφιστικής φροντίδας είναι να προλαμβάνει και να ανακουφίζει τα συμπτώματα- ψυχικά και σωματικά- που προκαλεί μία νόσος απειλητική για τη ζωή. Δεν αντικαθιστά τη θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής, αλλά παρέχεται συμπληρωματικά με αυτή. Στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλη τη χρονική περίοδο της νόσου, από τη διάγνωση μέχρι την ύφεση ή την υποτροπή και το τελικό στάδιο. Στο πλαίσιο της φροντίδας επίσης στηρίζεται η οικογένεια σε όλη την πορεία της ασθένειας, καθώς και κατά την περίοδο του θρήνου και πένθους. 

Το πρόγραμμα της ανακουφιστικής φροντίδας σχεδιάζεται με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ασθενούς. Μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, επιδιώκει την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων και συμπαραστέκεται στις ψυχικές δυσκολίες και τις πνευματικές αναζητήσεις του ασθενούς.

Κατ’ Οίκον Φροντίδα
Η προσφορά υπηρεσιών κατ’οίκον λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2010 και εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 30-35 ασθενείς εβδομαδιαίως. Οι ειδικά εκπαιδευμένοι γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και φυσικοθεραπευτές, σε συνεργασία με μία ομάδα εθελοντών, επισκέπτονται βάσει προγράμματος τα σπίτια των ασθενών, όπου παρέχουν ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες, όπως φροντίδα τραυμάτων, αιμοληψίες, χορήγηση φαρμάκων, φυσιοθεραπεία και εκπαίδευση στη σωματική υγιεινή. Παράλληλα προσφέρεται ψυχολογική, κοινωνική και πνευματική υποστήριξη στον ασθενή και την οικογένειά του.

Η ένταξη στο πρόγραμμα και αξιολόγηση των δεδομένων γίνεται μετά από αίτηση. Τον ασθενή αναλαμβάνει μια ομάδα που αποτελείται από γιατρό, νοσηλευτή, κοινωνικό λειτουργό, φυσικοθεραπευτή, ενδεχομένως εθελοντές και προαιρετικά ιερέα. Η φροντίδα του ασθενούς παρέχεται κατ’ οίκον, ενώ παράλληλα υπάρχει δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης.
Ο σεβασμός στις επιθυμίες και στην αξιοπρέπεια των ασθενών αποτελούν την πυξίδα της διεπιστημονικής ομάδας στο σχεδιασμό της φροντίδας κάθε ασθενούς. Η ενημέρωση και συνεργασία με τους φροντιστές είναι επιπλέον απαραίτητες προϋποθέσεις στη διεκπεραίωση του έργου της Γαλιλαίας.
Οι ιατροί: ενημερώνονται για το ιστορικό του ασθενή, αξιολογούν εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, εξετάζουν κλινικά τους ασθενείς, μελετούν την ακολουθούμενη φαρμακευτική αγωγή και, αν είναι απαραίτητο για την ανακούφιση από τα συμπτώματα, την αναθεωρούν και συνταγογραφούν φάρμακα.
Οι νοσηλευτές: μετά απο νοσηλευτική αξιολόγηση των αναγκών των σθενών, προβαίνουν όπου απαιτείται σε φροντίδα σώματος, ιδιαίτερα των ασθενών που είναι κλινήρεις, περιποίηση τραυμάτων, κατακλίσεων και στομιών, κάνουν αιμοληψίες και παράλληλα εκπαιδεύουν τους φροντιστές σε τεχνικές υποστήριξης του ασθενούς.
Οι κοινωνικοί λειτουργοί πραγματοποιούν μια ολοκληρωμένη εκτίμηση των κοινωνικών αναγκών και διερευνούν την υποστηρικτική δομή κάθε οικογένειας. Στο πλαίσιο αυτό προβαίνουν σε: ψυχοκοινωνική στήριξη ασθενών και συγγενών, διασύνδεση με άλλους φορείς υγείας (Κέντρα Υγείας, Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, ΙΚΑ, Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας, Κέντρα Ψυχικής Υγείας κ.α) καθώς και με άλλους κοινωνικούς φορείς.
Οι φυσιοθεραπευτές, αναλόγως των αναγκών κάθε ασθενούς αλλά και των περιορισμών, καταρτίζουν ατομικό πρόγραμμα κινησιοθεραπείας, αναπνευστικής γυμναστικής, ή μαλάξεων (πχ μασάζ για το λεμφοίδημα) καθώς και υδροθεραπείας (πραγματοποιείται στην έδρα της Γαλιλαίας) για κάθε ασθενή.
Εφόσον οι ασθενείς το ζητήσουν, παρέχεται πνευματική στήριξη από τον εξειδικευμένο ιερέα της μονάδας.
Οι λειτουργοί υγείας της Μονάδας συνεργάζονται καθημερινά με τους συναδέλφους τους σε Νοσοκομεία, σε Κέντρα Υγείας, στους ασφαλιστικούς φορείς (ΙΚΑ κλπ), Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι των Δήμων κλπ.
Το ωράριο λειτουργίας στη Γαλιλαία περιλαμβάνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, ενώ διατίθεται τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας σε επείγουσες, εκτός ωραρίου, περιπτώσεις. Μέλος της ομάδας είναι διαθέσιμο για τους ασθενείς για τηλεφωνική συμβουλευτική παρέμβαση όλο το 24ωρο, σε ειδικό τηλέφωνο επειγόντων. Υπολογίζεται ότι γίνονται 4 κλήσεις ανά 24ωρο κατά μέσο όρο, είτε από τους ασθενείς ή τους φροντιστές τους.
Η ομάδα της Γαλιλαίας επισκέπτεται, αξιολογεί και φροντίζει τους ασθενείς σε ξεχωριστές επισκέψεις, εντούτοις η ιεράρχηση των αναγκών και ο σχεδιασμός του ατομικού σχεδίου φροντίδας των ασθενών, γίνεται από κοινού στην καθημερινή πρωινή σύσκεψη όλων των μελών της ομάδας όπου δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των ασθενών για τη νόσο τους και την εκτιμώμενη πορεία της. Προσεχτικά και έγκαιρα επίσης καταγράφονται οι προτιμήσεις και οι επιθυμίες των ασθενών σχετικά με τον τόπο φροντίδας τους στο τελικό στάδιο της νόσου, την τυχόν πραγματοποίηση καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης κλπ.

Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης
Από το Νοέμβριο του 2011 άρχισε η λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης, όπου συνδυάζεται η ανακουφιστική φροντίδα και υποστήριξη με δημιουργική απασχόληση των ασθενών.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Μονάδα, απασχολούνται, δύο φορές την εβδομάδα, 7-8 από τους περιπατητικούς ασθενείς που έχουν ενταχθεί στη φροντίδα. Οι ασθενείς φτάνουν στη Μονάδα με μέσο του κέντρου αν χρειάζεται ή με τη βοήθεια εκπαιδευμένων εθελοντών.

Οι ασθενείς απασχολούνται, εφόσον το επιθυμούν, για 4 περίπου ώρες ευχάριστα, με αφήγηση, συζήτηση, εικαστικές δραστηριότητες, προσωπική φροντίδα, υδροθεραπεία κλπ. Παράλληλα με τις δραστηριότητες, η ευκαιρία κοινωνικοποίησης καθ’ εαυτή τους δίνει τη δυνατότητα να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιρασθούν βιώματα και συναισθήματα.
Στους ασθενείς χορηγείται ελαφρύ γεύμα, ενώ μετά το πέρας της παραμονής τους στο Κέντρο συνοδεύονται στο σπίτι τους. Το πρόγραμμα της ημερήσιας απασχόλησης προσφέρεται ανεξάρτητα ή παράλληλα με τη φροντίδα στο σπίτι οπότε οι ασθενείς, αν το επιθυμούν, μπορούν να ενταχθούν στο ένα ή και στα δύο προγράμματα παράλληλα.
Στην έδρα της “ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ” στα Σπάτα, υπάρχουν επίσης δύο πλήρως εξοπλισμένα εξεταστήρια για ιατρική και νοσηλευτική διάγνωση και παρέμβαση. Στους χώρους αυτούς γίνεται αξιολόγηση και αντιμετώπιση συμπτωμάτων, φροντίδα τραυμάτων, χορήγηση φαρμάκων, καθώς και συμβουλευτική. Ακόμη, στα γραφεία της “ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ” υπάρχει δυνατότητα για ιδιωτική συνεδρία με κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο  ή ιερέα για τη ψυχοκοινωνική και πνευματική συμπαράσταση των ασθενών και των οικογενειών τους.
Στο φυσικοθεραπευτήριο της “ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ” οι ασθενείς μπορούν να προβούν σε ειδικές υδροθεραπείες και μαλάξεις που βοηθούν στην αποκατάσταση και τη χαλάρωση του ασθενούς. 
Αίθουσα Εκδηλώσεων
Το κέντρο διαθέτει επίσης καλαίσθητη Αίθουσα Εκδηλώσεων όπου διοργανώνονται σεμινάρια, μαθήματα και συναντήσεις γνωριμίας με Φορείς, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού έργου της “ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ” και της κοινωνικής της δικτύωσης. 

Εκπαίδευση εθελοντών

Οι εθελοντές είναι σημαντικοί και πολύτιμοι συνεργάτες της Μονάδος Ανακουφιστικής Φροντίδας Γαλιλαία. Συμβάλλουν ιδιαίτερα, ως άμεσοι και στενοί συνεργάτες της διεπιστημονικής ομάδας, στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους. Η συμμετοχή των εθελοντών είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της ολοκληρωμένης φροντίδας των ασθενών και των οικογενειών τους, καθώς και για την υλοποίηση του οράματος της Γαλιλαίας.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος εθελοντής στη Γαλιλαία, καθώς υπάρχουν εθελοντές που αποφάσισαν να προσφέρουν έχοντας βιώσει κάποια προσωπική εμπειρία.
Η καλή διάθεση βοηθάει, ωστόσο δεν επαρκεί. Χρειάζεται κι ένα φρόνημα μαθητείας, να είναι δηλαδή ο εθελοντής ανοιχτός στο να μαθαίνει όλο και περισσότερα για τις ιδιαιτερότητες που κρύβει αυτή η κρίσιμη περίοδος της ζωής των πασχόντων αδελφών μας. Παράλληλα, είναι απαραίτητο ο εθελοντής να κατανοεί και αποδέχεται το πνεύμα της ανακουφιστικής φροντίδας, σύμφωνα με τις αρχές της Γαλιλαίας. Σε αυτό βοηθάει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Μονάδας το οποίο είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν ανελλιπώς.

Διοίκηση

Η Γαλιλαία διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο με δύο αναπληρωματικά μέλη. Το Συμβούλιο αποτελείται από τους:
Πρόεδρος: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος
Αντιπρόεδρος: κα Αλίκη Τσερκέζογλου, Γυναικολόγος-Ογκολόγος
Διοικητικός Διευθυντής: κ. Χαράλαμπος Μυλωνάς, επιχειρηματίας
Γραμματέας: κα Αμαλία Μουτούση, ηθοποιός
Ταμίας: κ. Γεώργιος Σαρειδάκης, πρ. ευρωβουλευτής
Μέλος: κ. Δημήτριος Μπούμπας, Καθ. Ιατρικής ΕΚΠΑ
Μέλος: κ. Ιωάννης Αυγερινός, νομικός.
Τα αναπληρωματικά μέλη:
Αν.Μέλος: κ.Σεραφείμ Νανάς, Καθ. Ιατρικής ΕΚΠΑ
Αν.Μέλος: κ. Πόλυ Χατζηιωάννου, επιχειρηματίας

Οι πόροι της Γαλιλαίας

Το πρόγραμμα της Γαλιλαίας προσφέρεται δωρεάν στους ασθενείς και για το διάστημα Φεβρουάριος 2013- Ιούνιος 2015 εντάχθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού”, Άξονας Προτεραιότητας 14 του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.   
Στηρίζεται οικονομικά από τη συνεισφορά της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής καθώς και δωρεές Ιδρυμάτων, Οργανισμών και απλών συνανθρώπων μας. 
Η κάθε συνεισφορά είναι πολύτιμη. Όποιος επιθυμεί να κάνει οποιαδήποτε χρηματική προσφορά, μπορεί να κάνει κατάθεση στους εξής λογαριασμούς:
ΕΘΝΙΚΗ: 087/558030-72 (ΙΒΑΝ: GR35 0110 0870 0000 0875 5803 072, BIC: ETHNGRAA)  
ALPHA BANK: 28 300 200 200 2174 (ΙΒΑΝ: GR51 0140 2830 2830 0200 2002 174, BIC: CRBAGRAAXXX)
Δικαιούχος:  ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΑΛΙΛΑΙΑ 
                        ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Διαφορετικά, μπορεί να επικοινωνήσει με τη μονάδα για να συζητήσει τι άλλου είδους προσφορές θα μπορούσαν να βοηθήσουν το έργο της (αναλώσιμα είδη, νοσηλευτικό υλικό κτλ).

 ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΛΜΠΟΥΜ ΜΕ ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα