18.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ Ν. ΜΑΚΡΗ

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ Ν. ΜΑΚΡΗ

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Επιτροπής για τον υπόγειο αγωγό υψηλής τάσης της ΔΕΗ, που μεταφέρει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια των ανεμογεννητριών του Πολυποτάμου Εύβοιας με υποθαλάσσιο αγωγό και μετέπειτα με υπόγειο στον υποσταθμό της Ανατολής στη Ν. Μάκρη, έχουν παρατηρηθεί κατασκευαστικά παραπτώματα στην μελέτη αλλά και στην διεξαγωγή του έργου.

Το έργο βρίσκεται λίγο πριν την ολοκλήρωσή του και πολύ δύσκολα θα ανατραπεί ο σχεδιασμός, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία, όπως είχαμε γράψει σε ρεπορτάζ του Ιουλίου με τίτλο «Σταματά το έργο σύνδεσης Ν. Μάκρης – Πολυποτάμου;», απειλεί με προσφυγή στις αρμόδιες Εισαγγελικές και Διοικητικές αρχές, επιφυλασσόμενη παντός νομίμου δικαιώματός της, κατά του δήμου Μαραθώνα που σταμάτησε τα έργα εκσκαφής.

Με τα νέα δεδομένα όμως μάλλον θα πρέπει να ακολουθηθούν κατά γράμμα οι σωστές προδιαγραφές της μελέτης, ώστε το έργο να είναι ασφαλές και ακίνδυνο για τους περιοίκους.

Το πλήρες κείμενο του δελτίου τύπου ακολουθεί:  

Αγαπητοί συμπολίτες,

Μετά από πολύμηνες ενέργειες και διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς, για την μεταφορά του Υ/Σ και την όδευση του αγωγού υψηλής τάσης, εκτός κατοικημένης περιοχής, η επιτροπή κατοίκων που ασχολείται του θέματος, πέτυχε να διαπιστωθούν κατασκευαστικά παραπτώματα στην μελέτη αλλά και στην διεξαγωγή του έργου.

  • Δεν τηρήθηκαν τα βάθη των εκσκαφών, σύμφωνα με την μελέτη.
  • Δεν υπολογίστηκε στην Μελέτη η συνύπαρξη παράλληλης εναέριας γραμμής Μέσης Τάσης , που ενισχύει το μαγνητικό πεδίο.
  • Δεν τηρήθηκε ισόρροπη απόσταση του σκάμματος από τις κατοικίες, με αποτέλεσμα η μία πλευρά του δρόμου να επιβαρύνεται επιπρόσθετα.

Ο επιτόπιος έλεγχος που διεξήχθη, καθώς και η μελέτη που εκπονήθηκε (ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ) από τον καθηγητή του Ε.Μ.Π κ. Κ. Δέρβο, εξειδικευμένο σε τέτοια έργα, καταδεικνύει τις σοβαρές παραλήψεις της μελέτης και κατασκευής του έργου, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούμε με επιπλέον μαγνητικά πεδία, των οποίων οι επιπτώσεις στην υγεία μας είναι γνωστές σε όλους.

Επιπροσθέτως, προβήκαμε σε καταγγελία στην Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι οποίοι διερευνούν τα στοιχεία και θα διεξαχθεί αυτοψία από την υπηρεσία τους, για την αποκάλυψη των προαναφερθέντων  τεχνικών παραπτωμάτων.

Το όλο θέμα που μας απασχολεί εδώ και 5 μήνες, καθώς και η μελέτη, γνωστοποιήθηκε στο συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας, στις 18/9, το οποίο ομόφωνα συντάχτηκε με την πρόταση της επιτροπής για άμεση διακοπή του έργου, με σκοπό την αποκατάσταση των τεχνικών ελλείψεων, καθώς και την άμεση απομάκρυνση του Υ/Σ.

Το συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 22/9/14, την αποδοχή της απόφασης του.

Παρά όμως την εισήγηση του συμβούλιου Δημοτικής Κοινότητας και τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής, πως θα προστατεύσουν τα συμφέροντα και την υγεία των κατοίκων, η νέα Δημοτική Αρχή, σύσσωμη, ακόμα και εκείνοι που συμμετείχαν ενεργά στην δράση της επιτροπής κατοίκων, καταψήφισαν την πρόταση μας για την άμεση διακοπή του έργου, με στόχο την αποκατάσταση του, αρνούμενοι να κάνουμε χρήση οποιονδήποτε Νομικών διαδικασιών .

Αντ’ αυτού εισηγήθηκαν, ότι θα ακολουθήσουν Διοικητικές (και όχι Νομικές) διαδικασίες για την επίτευξη του σκοπού μας. Το έργο όμως είναι κυριολεκτικά ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του και δεν υπάρχει χρόνος για Διοικητικές διαβουλεύσεις, οι οποίες έτσι κι αλλιώς δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα επί τόσους μήνες ,εξαντλώντας όλα τα περιθώρια.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 1-10-2014 δεν απαντήθηκε η ερώτηση σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει από το προηγούμενο Δημ. Συμβούλιο για την υπόθεση.

Ζητάμε, όσο υπάρχει ακόμα καιρός, την ενεργή συμμετοχή όλων των κατοίκων, τη στιγμή μάλιστα που έχουμε ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που πιστοποιούν το δίκιο μας, για την διασφάλιση της υγείας μας και κυρίως της υγείας των παιδιών μας.

 

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΓΕΙΟ ΑΓΩΓΟ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ στη Ν.ΜΑΚΡΗ 3/10/2014

[email protected]  6938012173

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα