14.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΟΡΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΛΗΝΗ

ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΛΗΝΗ

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε και φέτος η Παναγία των Βλαχερνών στην Παλλήνη χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ.κ. Νικολάου.
Την περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας των Βλαχερνών ακολούθησε πλήθος πιστών με προπομπό την εντυπωσιακή φιλαρμονική του δήμου Παλλήνης, πολλών ιερέων διαφόρων ενοριών, του Μητροπολίτη κ. Νικολάου, του δημάρχου κ. Ζούτσου, των επικεφαλής των μειοψηφιών, δημοτικών σύμβουλων και όλων των αρχών του δήμου.
Σύντομη ιστορική αναδρομή της εορτής
Πρόκειται για μια «κρυφή» εορτή αφιερωμένη στην Παναγία, καθώς λίγοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για την κατάθεση της τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχέρναις το 473 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη όπως αναφέρει το ημερολόγιο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 2 Ιουλίου, σε αντίθεση με την τιμία Ζώνη που γνωρίζουν πολλοί.
Η Εσθήτα της Θεοτόκου μεταφέρθηκε από δύο πατρικίους τον Γάλβιο και Κάνδιδο στην Βασιλεύουσα επί αυτοκράτορος Λέοντος του Μεγάλου του Μακέλλη, όταν κατά την περιοδεία τους στην Γαλιλαία και Ναζαρέτ σε χωριό της ευρύτερης περιοχής διανυκτέρευσαν σε σπίτι σεβάσμιας γερόντισσας Χριστιανής Εβραίας. Εκεί είδαν ότι υπήρχε και άλλος κλειστός χώρος όπου υπήρχαν ασθενείς με λαμπάδες και λιβάνια προσευχόμενοι και απ’ τον οποίο ερχόταν μια άρρητος ευωδία.
Όταν έμαθαν απ’ την γερόντισσα για την εσθήτα, της Θεοτόκου η οποία φυλασσόταν σ’ ένα κιβώτιο και μεταφερόταν από γενιά σε γενιά αρχής γενομένης απ’ την Θεοτόκο σε παρθένα συγγενή της, η γερόντισσα ήταν η τελευταία απόγονος χωρίς να έχει παρθένα συγγενή να δώσει τη θαυματουργή εσθήτα, αποφάσισαν να την μεταφέρουν στις Βλαχέρναις όπου και κτίστηκε περιώνυμος ναός, όπου και εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος.
Σήμερα η Εσθήτα της Θεοτόκου σώζεται στη μονή των Τριβήρων στη Γαλλία, ενώ η Αγία Ζώνη βρίσκεται στην Ι. Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Φαίνεται ότι και τα δύο έχουν προέλθει από το Ναό των Βλαχερνών, οπού κάποτε υπήρχαν τα δύο αυτά κειμήλια.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα