19.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗΠΕΙΡΟΣ (ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ) ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΠΟΝΗΜΑ ΕΝΟΣ ΜΑΧΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ

ΗΠΕΙΡΟΣ (ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ) ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΠΟΝΗΜΑ ΕΝΟΣ ΜΑΧΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ

Ποτέ πριν η αχανής αίθουσα του παλιού Μηχανουργείου Λαυρίου, δεν ήταν τόσο ασφυκτικά γεμάτη όσο σήμερα Σάββατο 24 Φεβρουάριου 2018 στην παρουσίαση της πρώτης συγγραφικής δουλειάς του ιατρού Σταύρου Παπασταυρόπουλου, πρώην δημάρχου παλιού δήμου Λαυρεωτικής, «Ήπειρος (Απειρωτάν)». Ένα βιβλίο – οδοιπορικό αφιέρωμα της αγάπης του στην Ήπειρο, γενέθλιας γη της συζύγου του, αλλά και γυναίκας της ζωής του, που του χάρισε τρία υπέροχα παιδιά.

Κι η αγάπη αυτή στην Ελένη του, φάνηκε στις πρώτες αράδες της ομιλίας του, όπου αφού ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους για την αθρόα συμμετοχή τους, δήλωσε: «Τούτη δω η συγκέντρωση δεν είναι προεκλογική όπως μπορεί να πουν μερικοί, αλλά ένα αφιέρωμα στη σύζυγό μου» και χαριτολογώντας ανέφερε τη παροιμιώδη φράση «Από πού κατάγεσαι απ’ το χωριό της γυναίκας μου», καθώς ο ίδιος είναι Πελοποννήσιος εκ καταγωγής.

Αναπολώντας δε θυμήθηκε ότι για πρώτη φορά επισκέφτηκε την Ήπειρο (Κόνιτσα) με Ηπειρώτες συμφοιτητές του και μετέπειτα η μοίρα το θέλησε να παντρευτεί Ηπειρώτισσα και να έρθει πιο κοντά στην περιοχή που τόσο γλαφυρά περιγράφει στο βιβλίο του αναπτύσσοντας μια διαχρονική οπτική πάνω στην ιστορία του Ηπειρωτικού κόσμου απ’ τη αρχαιότητα έως σήμερα.

Σκοπός του συγγραφέα να εστιάσει στην ανάγκη επίγνωσης της πνευματικής παρακαταθήκης του αρχαίου κόσμου, που αποδεικνύει πέραν οποιουδήποτε άλλου την ελληνικότητα της περιοχής, ως υπόβαθρο ιστορικής ευθύνης για το παρόν και το μέλλον της σημερινής Ελλάδας.

Ενισχύοντας τα προαναφερόμενα εστίασε στα πρόσφατα γεγονότα με την ονομασία των Σκοπίων και τόνισε: «Δεν μπορούμε να δώσουμε έτσι απλά τ’ όνομα (έντονα χειροκροτήματα), όταν κάθε πέτρα αυτής της γης γράφει την ελληνική αρχαία παρακαταθήκη της…»

Για το ιατρό-συγγραφέα Σταύρο Παπασταυρόπουλο μίλησαν προσωπικοί κι αγαπημένοι φίλοι του, ο Σωτήρης Ζώτος πρώην υποδιοικητής της 1ης ΥΠΕ, ο Λάμπρος Κασαγιάνης πρώην δήμαρχος Γλυκών Νερών, ο Σωτήρης Μεθενίτης Δήμαρχος Μαρκοπούλου κι ο Γιώργος Κουμουτσάκος  πολιτικός επιστήμονας, διπλωμάτης, βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

Όλοι μίλησαν με ανθρώπινη ζεστασιά και θαυμασμό για το πρώτο πόνημα του Σταύρου Παπασταυρόπουλου, (σίγουρα από προσωπική γνώση του χαρακτήρα του θα έχει συνέχεια), αλλά και παραστατικότητα για την Ήπειρο είτε από προσωπική επαφή (Σωτήρης Ζώτος), είτε εκ καταγωγής (Λάμπρος Κασαγιάννης).

Χαρακτηριστική η αναφορά του Σωτήρη Μεθενίτη θυμίζοντας τα λόγια σοφού ότι «ένας διανοούμενος πρέπει να κάνει με συνέπεια τη δουλειά του (ο Σταύρος είναι μαχόμενος γιατρός) να έχει μια δεμένη οικογένεια (την οποία διαθέτει ο Σταύρος) και να γράψει ένα βιβλίο (κάτι που έκανε ήδη ο Σταύρος)»

Επίσης χαρακτηριστική η ατάκα του Γιώργου Κουμουτσάκου ότι δεν μπορεί να μιλήσει αντικειμενικά για τον Σταύρο Παπασταυρόπουλο που όπως είπε: «αποτελεί για μένα οδηγό απ’ τη στιγμή που προσγειώθηκα στην Αττική απ’ τις Βρυξέλλες που βρισκόμουν». Κι αλλού «Αποτελεί σημείο αναφοράς ενός ανθρώπου αρχών. Ένας ενεργός πολίτης, που ασχολείται με το παρελθόν και την ιστορία, ατενίζοντας το μέλλον». Κλείνοντας δε αναφέρθηκε σε Γάλλο διανοούμενο που είπε: «Πάρε απ’ τις στάχτες τη φωτιά, όχι τη στάχτη!»

Την όμορφη εκδήλωση έκλεισε η χορωδία του Επιμορφωτικού – Εκδρομικού συλλόγου Λαυρίου με μαέστρο τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, σε τραγούδια ποικίλου περιεχομένου με τελευταίο το τραγούδι «στο Λαύριο γίνεται χορός», (ποίηση Γκάτσου, σύνθεση Χατζηδάκη, ερμηνευτής Μπιθικώτσης).  

Μεταξύ των πολλών παραβρισκόμενων ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο Π.Σ. Ζαχαρίας Πελέκης, οι αντιδήμαρχοι Λαυρεωτικής Γιάννης Αδάμης και Τάκης Τσίκλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Λαυρεωτικής, ο εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος, ο Νίκος Σοφιανός μέλος της Π.Ε. της Ν.Δ. Γ.Γ. ΕΒΒΕΑ, ο διοικητής του Α.Τ. Λαυρεωτικής Εμμανουήλ Κονσολάκης, σύσσωμος ο Ιερός κλήρος της περιοχής, ο τέως Νομάρχης Λακωνίας κ. Αποστολάκος, απ’ την Ένωση Δημάρχων Αττικής  ο Πρόεδρος κ. Καμάρας ο οποίος τυγχάνει και Ηπειρώτης και ο Γ.Γ  κ. Μακρυνώρης, οι  τέως Δήμαρχοι Χαλανδρίου, Νέου Ηρακλείου, Νέου Ψυχικού,  Χολαργού η τέως  Αντιδήμαρχος Παπάγου,  κα Κατσικερού  και ο επί πολλά έτη  πρόεδρος της κοινότητας Αγ. Κωνσταντίνου, κ. Ζαγουρής. Οι  πρόεδροι των Νομικών προσώπων του Δήμου “ΘΟΡΙΚΟΣ” και “ΚΕΦΑΛΟΣ” κυρίες Βελετάκου καιΠάλλη, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Ράμμος, εκπρόσωποι του τοπικού τύπου κ.α.  

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα