28.5 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗ ΧΑΡΜΟΛΥΠΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΠΑΘΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Η ΧΑΡΜΟΛΥΠΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΠΑΘΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία χθες Παρασκευή παρακολουθώντας το Βυζαντινό Ορατόριο «ψαλῶ τῷ Θεῷ μου ἕως ὑπάρχω», που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής & η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ», στο Μουσικό Γ-Λ Παλλήνης.  Οι βυζαντινοί ύμνοι της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, δοσμένοι με ενορχήστρωση και σκηνοθετική σύλληψη που γεφυρώνει την Βυζαντινή μελωδία με τον ηλεκτρονικό ήχο του 21ου αιώνα και τον πατερικό λόγο με εικόνες και ντοκουμέντα σπάνιας ομορφιάς σε γιγαντοοθόνη, μας προσκάλεσαν να συμπορευθούμε μαζί Του, αναβαίνοντας εις Ιεροσόλυμα…

Από νωρίς πληθώρα κόσμου και ιερωμένων συνέρρεαν στο Μουσικό σχολείο, όπου στις οκτώ το βράδυ ενώ το αμφιθέατρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο έφθασε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος, συνοδευμένος απ’ τον Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη π. Ιερόθεο  Καλογερόπουλο, εν μέσω καμπανοκρουσιών, όπου όρθιοι οι παραβρισκόμενοι υποδέχτηκαν το ποιμένα τους. Κατόπιν οι χορωδοί έψαλαν «τη Υπερμάχω Στρατηγώ…».

Μετά το πέρας της ψαλμωδίας έκατσαν όλοι και ξεκίνησε το πολυφωνικό Έργο όπου ο βυζαντινός χορός των ανδρών συμπορεύτηκε αρμονικά με γυναικείες φωνές, σε μια πρωτόγνωρη συμφωνική διάσταση. Η σύνθεση, ενορχήστρωση και ερμηνεία των Ύμνων ήταν του Ιεροψάλτη Βασίλη Χατζηνικολάου, ενώ ο πατήρ Τιμόθεος Αγγελής στα ενδιάμεσα των ύμνων σχολίαζε ενώνοντας την κάθε θρησκευτική ενότητα μεταξύ της. Ιδιαίτερο χρώμα στην όλη υμνωδία έδωσε η παιδική χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Μαρκοπούλου.

Στη κατάνυξη των Θείων Παθών που ακολουθούν, όντως το Βυζαντινό Ορατόριο για όσους το παρακολουθήσαμε, αποτελεί τη πορεία της πνευματικής μας ανασυγκρότησης, αντλώντας δύναμη απ’ το ξύλο του Σταυρού, που από στοιχείο βασανιστικού θανάτου, με τη θυσία του Ιησού Χριστού μας μεταμορφώθηκε σε Τίμιο Ξύλο, μετά τη ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου ημών.

Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση σ’ όλη την οικουμένη που την έχει όσο ποτέ ανάγκη στη ταραγμένη εποχή που ζούμε, με την απειλή ο πόλεμος να καλύψει επιπλέον περιοχές και να δημιουργήσει εκατομμύρια δυστυχισμένων ανθρώπων που χάνουν τη ζωή, τη περιουσία και την πατρίδα τους. Ο Θεός ας σκεπάσει τα Έθνη Του!  

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα