16.5 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΙΝΚΟΓΚΝΙΤΟ ΑΛΛΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΚΑ ΣΤΟ ΠΕΔΥ-Κ.Υ. Ρ-Π

ΙΝΚΟΓΚΝΙΤΟ ΑΛΛΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΚΑ ΣΤΟ ΠΕΔΥ-Κ.Υ. Ρ-Π

Αρχή της περασμένης βδομάδας, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μέτωπο Ψηλά» του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου που υποστηρίχτηκε απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, Αμαλία Τόκα, επισκέφτηκε ινκόγκνιτο – αν και συνοδευόταν από δημοσιογράφο – το ΠΕΔΥ-Κ.Υ. Ρ-Π ώστε να έχει μια ιδίοις όμμασι άποψη για τις δυνατότητες του πρόσφατα ανακαινισμένου εκ βάθρων, πρότυπου πλέον κέντρου υγείας.

Η κ. Τόκα ενημερώθηκε επί μακρόν απ’ τη συντονίστρια του κέντρου κ. Δημητρίου, για τις μοναδικές δυνατότητες που παρέχει το εν λόγω Κ.Υ. στους χρήστες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, λόγω των εργαστηρίων που διαθέτει, με υπερσύγχρονα ιατρικά μηχανήματα (ακτινολογικό, υπέρηχων, μικροβιολογικό).

Στο συγκεκριμένο Κ.Υ. οι χρήστες μπορούν να πραγματοποιούν σε μία μόνο επίσκεψη στο γιατρό επιλογής τους, τις εξετάσεις που πιθανά θα τους συνταγογραφήσει (αιματολογικές, ακτινολογικές, υπέρηχοι), να του τις δείξουν, να πάρουν τη θεραπεία που χρειάζονται και να επιστρέψουν σπίτι τους, χωρίς επιπλέον ταλαιπωρία.

Ενημερώθηκε επίσης ότι στο Κ.Υ. Ρ-Π στέλνονται όλες οι αιμοληψίες από όλα τα Κ.Υ. της Βορειοανατολικής Αττικής και των Καλυβίων για ανάλυση, όπως και οι κυτταρολογικές εξετάσεις, που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, απ’ τη στιγμή που το Κ.Υ. ενισχύθηκε με ιατρικό προσωπικό, όταν ενσωματώθηκε σ’ αυτό το ΠΕΔΥ Ραφήνας (πρώην ΙΚΑ).  

Η κ. Τόκα δεν έκρυψε ότι εντυπωσιάστηκε έντονα απ’ τα όσα είδε και άκουσε, ενώ εκδήλωσε την έκπληξή της γιατί αυτό το μοναδικών δυνατοτήτων Κ.Υ. δεν έχει τεθεί ακόμα σε 24ωρη εφημερία προς όφελος των χιλιάδων χρηστών όχι μόνο του δήμου Ρ-Π, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, Εύβοιας και νησιών που εξυπηρετούνται απ’ το λιμάνι της Ραφήνας.

Πληροφορήθηκε λοιπόν ότι η 24ωρη εφημερία του κέντρου προσκρούει στην ενεξήγητη άρνηση φιλοκυβερνητικών κύκλων της γείτονος Νέας Μάκρης, όπου λειτουργεί Κ.Υ. σε 24ωρη εφημερία, με υποδεέστερες παροχές καθώς δεν διαθέτει εργαστήρια (ακτινολογικό, επαρκές μικροβιολογικό), θεωρώντας ότι αν λειτουργήσει το Κ.Υ. Ρ-Π θα κλείσει το δικό τους.

Ουδέν ψευδέστερο τούτου, αφού η Ραφήνα ποτέ δεν θέλησε κάτι τέτοιο. Αντίθετα πρότεινε την εκ περιτροπής εφημέρευση των Κ.Υ. (μέρα παρά μέρα) όπως γίνεται και με τα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Μετά την ενημέρωση της η κ. Τόκα, δηλώνει πρέσβειρα της άμεσης 24ωρης λειτουργίας του εν λόγω Κ.Υ. και την πρόθεσή της να εξαντλήσει όση δύναμη διαθέτει για την άμεση 24ωρη λειτουργία του. Να σημειωθεί ότι στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Ρ-Π πριν ακόμα επισκεφτεί το χώρο, η κ. Τόκα πρότεινε εκτός ημερησίας να παρθεί απόφαση για τη πλήρη λειτουργία του Κ.Υ., που υποστηρίχτηκε απ’ όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας, όμως ο δήμαρχος δεν συναίνεσε καθώς θέλησε να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στην υποδιοικητρία της 1ης ΥΠΕ κ. Κισκήρα, να δώσει την επιθυμητή λύση στο δίκαιο αίτημα.

Σύμφωνα με την κ. Τόκα διευκρινίζεται ότι σε τέτοιους καιρούς δεν προτείνουμε, ούτε διεκδικούμε το να πάψουν να λειτουργούν τα άλλα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Εννοείται πως όλα είναι απαραίτητα και πρέπει να αγωνιστούμε, να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης και συνεχούς  λειτουργίας όλων. Με το σύστημα Υγείας να πάσχει, οι τοπικές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι αναντικατάστατες και συντελούν αποτελεσματικότατα στην ελάφρυνση της δαπάνης για τη δευτεροβάθμια φροντίδα.

Αυτό που διεκδικούμε είναι η προτεραιότητα σε σοβαρά στελεχωμένες και επαρκώς εξοπλισμένες, τοπικές μονάδες υγείας.

Διεκδικούμε τη λειτουργία τους και αντιμαχόμαστε την αποδυνάμωση τους, που οδηγεί στο  να υφίστανται οι αναβαθμισμένες μονάδες αυτές, αλλά με μία υποβαθμισμένη λειτουργία όλων ανεξαιρέτως.

Είναι κρίμα αυτό το ανακαινισμένο και με σοβαρό τεχνολογικό εξοπλισμό ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΡΑΦΗΝΑΣ,  να απαξιώνεται και να μην λειτουργεί, με πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του.

Πρότασή μας είναι να  λειτουργήσουν σε εικοσιτετράωρη λειτουργία, όλα τα κέντρα υγείας της περιοχής εκ περιτροπής μέσα στην βδομάδα.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα