23.5 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ: ‘’Η ΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΑΝΑ ΤΙΣ ΧΙΛΙΕΤΙΕΣ’’

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ: ‘’Η ΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΑΝΑ ΤΙΣ ΧΙΛΙΕΤΙΕΣ’’

Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου δημοτικού σχολείου Ραφήνας, που φιλοξένησε την πολύ σημαντική συν-διοργάνωση του δήμου, του ΔΟΠΑΠ και του Ε.Κ.Τ.&Π. με θέμα ‘’Η κατοίκηση της Ραφήνας ανά τις χιλιετίες’’.

H Ραφήνα μια περιοχή με σημαντική παρουσία απ’ τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τα μεταβυζαντινά, με μια μικρή ανάπαυλα στο ενδιάμεσο, μέχρι την έλευση των Μικρασιατών όπου το 1928 έλαβε το σημερινό της όνομα απ’ τον ήρωα Αραφήν, με τη μεταφορά του πρώτου Α στο τέλος της λέξης, εξ’ ου το Ραφήνα.

Αναφορά στην ιστορική διαδρομή της πόλης έκανε ο δήμαρχος κ. Πιστικίδης, ο οποίος ευχαρίστησε για την ιδέα της εκδήλωσης το Ε.Κ.Τ.&Π. και την πρόεδρο κ. Κιούση, αλλά και τους πολίτες που την ‘’αγκάλιασαν’’ με την παρουσία τους, ενώ απευθύνθηκε ιδιαιτέρως στον αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλίππου όχι μόνο για την παρουσία του, αλλά και για το ενδιαφέρον που δείχνει για τα προβλήματα του δήμου στις κατ’ ιδία συναντήσεις-συζητήσεις τους.

«Το κράτος πρέπει να δει με περισσότερη ευαισθησία το μάθημα της τοπικής ιστορίας στα σχολεία, ώστε οι μαθητές να γνωρίζουν την ιστορία του τόπου που κατοικούν» τόνισε εμφατικά ο κ. Φιλίππου τόσο στο ξεκίνημα της ομιλίας του όσο και στο κλείσιμό της.

Σαν αρχαιολόγος κατ’ ειδίκευση μίλησε για την ιστορία της Ραφήνας και κατ’ επέκταση την ιστορία των Μεσογείων άρρηκτα συνδεδεμένη μαζί της. Ωστόσο τόνισε ότι για την Ραφήνα πλέον κατάλληλος να μιλήσει είναι ο τοπικός ερευνητής Δημήτρης Μακρής, που από μεράκι έχει ασχοληθεί με τις αρχαιότητες που υπάρχουν διάσπαρτες στο δήμο ανά τους αιώνες.

Όπερ και εγένετο με τον κ. Μακρή να παραδίδει μαθήματα τοπικής ιστορίας ακόμα και σε εξειδικευμένους, καθηλώνοντας το ακροατήριο. Και τι δε μάθαμε! Για επεξεργασία του χαλκού στα παράλια της Ραφήνας συγχρόνως με το Λαύριο που ήκμασε με τη εξόρυξη αργύρου που συνδέθηκε με το Χρυσού Αιώνα της Αθήνας. Για την ταυροπόλο Αρτέμιδα ιερό της οποίας πρέπει να υπήρξε στα σύνορα Ραφήνας-Αρτέμιδας, κοινώς Λούτσα που στα αρβανίτικα σημαίνει βούρκος. Για την ανάπτυξη των παραλίων από την αρτέμιδα ως το Μαραθώνα μέσω του εμπορίου που αναπτύχτηκε μεταξύ Ραφήνας-Κυκλάδων. Για την έδρα του αρχαίου δήμου Αραφήνος με έδρα τη περιοχή που σήμερα καλύπτει το Μαρκόπουλο, κι άλλα πολλά που δεν φτάνουν να απαριθμηθούν σ’ ένα ρεπορτάζ. 

Πριν ξεκινήσουν οι χοροί απ’ το Λύκειο των Ελληνίδων Ραφήνας και το πολιτιστικό σύλλογο ‘’Ραφήνα σ’ αγαπώ’’, ο δήμαρχος δώρισε στον αντιπεριφερειάρχη ένα βιβλίο του αείμνηστου πατέρα του Θανάση Πιστικίδη κι ένα τεύχος περιοδικού ‘’ΑΡΑΦΗΝ’’ που επανακυκλοφόρησε ο ΔΟΠΑΠ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το Λύκειο των Ελληνίδων που χόρεψε χορούς απ’ τους τόπους καταγωγής των λιγνιτωρύχων της Διασταύρωσης Ραφήνας, Ευβοιώτες, Σερίφιους κ.α. και τα παιδιά του συλλόγου ‘’Ραφήνα σ’ αγαπώ’’ με στολές και χορούς Καππαδοκίας.

Παραβρέθηκαν εκτός των προαναφερόμενων οι αντιδήμαρχοι Ρ-Π Δήμητρα Τσεβά και Παναγιώτης Καλφαντής, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ Γιώργος Δουβίτσας, η πρόεδρος του συλλόγου Θεσσαλών ‘’Ο Δευκαλίων’’ Ματίνα Πανταζή κ.α.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα