18.4 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΜΦΟΥΖΙΟ ΣΕ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΡΑΦΗΝΑ-ΠΙΚΕΡΜΙ, ΣΠΑΤΑ-ΑΡΤΕΜΙΣ & ΩΡΩΠΟ ΜΕ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ...

ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ ΣΕ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΡΑΦΗΝΑ-ΠΙΚΕΡΜΙ, ΣΠΑΤΑ-ΑΡΤΕΜΙΣ & ΩΡΩΠΟ ΜΕ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥΣ

Την απόλυτη αναστάτωση έχει προκαλέσει η διαρροή της είδησης περί αλλαγής ορίων τεσσάρων δήμων της αν. Αττικής, (Ωρωπού, Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων Αρτέμιδας) για την δημιουργία ενός ενιαίου παράλιου μετώπου σε ένα δήμο που θα περιλαμβάνει τη Ραφήνα, τη Νέα Μάκρη, τον Μαραθώνα και το Γραμματικό. Το Πικέρμι αποσπάται απ’ την Ραφήνα και προστίθεται στο Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας και ο Βαρνάβας απ’ τον Καλλικρατικό Μαραθώνα προστίθεται στο δήμο Ωρωπού. Κι όλα αυτά μια ανάσα προ των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.  

Η προοπτική αυτή μας ήταν γνωστή εδώ και μήνες απ’ την κίνηση που είχε ξεκινήσει στην Ν. Μάκρη όπου μας είχαν καλέσει να συμμετέχουμε, με αίτημα τη συνένωση όμως των δημοτικών ενοτήτων Ν. Μάκρης και Ραφήνας ΔΗΜΟΣ Ν. ΜΑΚΡΗΣ ΞΑΝΑ; Αυτό που φάνταζε τότε ως τελείως απίθανο να συμβεί, λίγο πριν τα Χριστούγεννα μας επιβεβαιώθηκε από καλά πληροφορημένες κυβερνητικές μας πηγές με την συνένωση ενός παράλιου δήμου όπως προαναφέραμε και την προσχώρηση των δημοτικών ενοτήτων Βαρνάβα και Πικερμίου σε όμορους δήμους.

Κρατήσαμε την είδηση καθώς μας ζητήθηκε να μην τη δημοσιοποιήσουμε κάτι που σεβαστήκαμε, έως ότου σήμερα έγινε η διαρροή της σε τοπικό διαδικτυακό μέσο, αν και όσον αφορά το Πικέρμι πάει στο δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας κι όχι Παλλήνης.

Διεργασίες 

Υπάρχουν δύο αντίπαλα στρατόπεδα μέσα στην κυβέρνηση, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο ένα πρωτοστατεί  ο Υπουργός Υποδομών κος Σπρίτζης που είναι υπέρ της νέας διαμόρφωσης του δημοτικού χάρτη και στο δεύτερο όσοι προσπαθούν να μπλοκάρουν την εξέλιξη αυτή, τουλάχιστον για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές ισχυριζόμενοι σωστά ότι θα φέρει μεγάλες ανατροπές στο ήδη διαμορφωμένο προεκλογικό σκηνικό.

Ιδιαίτερα στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου θα έρθουν τα πάνω – κάτω, αφού οι δύο κοινότητες θα διαχωριστούν βίαια, με το Πικέρμι που μόλις έχει ξεκινήσει να ενσωματώνεται με τη Ραφήνα, θα υποστεί μια εκ νέου μεγάλη ανατρεπτική προσαρμογή με τον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας, παρότι υπάρχουν κοινοί δεσμοί ανάμεσα στους αυτόχθονες Πικερμιώτες και Σπαταναίους. Δεν μπορεί ωστόσο να αγνοηθούν οι χιλιάδες νεοκάτοικοι που κατοικούν τους οικισμούς του Πικερμίου. Μεγάλη ανατροπή θα επέλθει επίσης και στους ήδη υπάρχοντες υποψηφίους δημάρχους, καθώς πολλοί θα χάσουν ακόμα και το δικαίωμα να δηλώσουν υποψήφιοι δήμαρχοι. Για τους Δήμους Ωρωπού και Σπάτων-Αρτέμιδας η ζημιά θα είναι σαφώς μικρότερη.  

Όλα θα ξεκαθαρίσουν έως το τέλος του μήνα καθώς το θέμα πρόκειται να έρθει στη Βουλή προς συζήτηση την ερχόμενη βδομάδα κι όχι όπως διαδίδεται ενώ συζητιέται το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι να μην αναρωτιέται κανείς πόσες ακόμα εκπλήξεις μας επιφυλάσσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Ενδιαφέρον ιστορικό

Δεν μπορούμε να μην θυμίσουμε ότι αρχική σκέψη στην διαμόρφωση των νέων δήμων απ’ τον Καλλικράτη, ήταν η πρόταση συνένωσης της Αρτέμιδας με την Ραφήνα, Ν. Μάκρη, Μαραθώνα ώστε να υπάρχει ένα εκτεταμένο παράλιο μέτωπο το οποίο θα μπορούσε ν’ αξιοποιηθεί δεόντος. Τότε όμως επικράτησε η άποψη Πάγκαλου ο οποίος υποστήριξε αίτημα φιλικά προσκείμενου Ραφηνιώτη ώστε η Ραφήνα να ενωθεί τελικά μόνο με την κοινότητα Πικερμίου. Αποτέλεσμα της τότε επιλογής η σημερινή πραγματικότητα που φέρνει τόση αναστάτωση παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα