23.8 C
Athens
Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΡΙΣΙΜΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΙΣΤΙΚΙΔΗ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ...

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΙΣΤΙΚΙΔΗ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ

Στις μέρες μας ζούμε το μεγαλύτερο κύμα μετακίνησης πληθυσμών στην περιοχή μας από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, αλλάζει η ανθρωπογεωγραφία του πλανήτη. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Οι λαοί στη ευρύτερη γειτονιά μας ζουν σε πρωτόγνωρες συνθήκες βίας και πολέμων, ακραίας φτώχειας και διώξεων.

Πρόκειται για ένα πρόσκαιρο ή συγκυριακό φαινόμενο αλλά για το σημαντικότερο ίσως ζήτημα, μακράς διάρκειας, που θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει η χώρα και ολόκληρη η Ευρώπη;

Επισημαίνεται ότι οι αναγκαστικές εκτοπίσεις άγγιξαν νέο ιστορικό ρεκόρ το 2016 και ότι ο πόλεμος στη Συρία και το Ιράκ, όπως και η πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν, είχαν σημαντική συνεισφορά σε αυτήν την τάση. Το μεγάλο βάρος έπεσε στις χώρες που γειτονεύουν με την Συρία: τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία, χώρες οι οποίες αξίζουν την αλληλεγγύη μας για το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν την πρόκληση της φιλοξενίας εκατομμυρίων ανθρώπων, που βρίσκονται σε ανάγκη. Το φαινόμενο αιφνιδίασε την Ευρώπη και Ελλάδα  και μας βρήκε οικονομικά αδύναμους από την πολύχρονη κρίση και χωρίς αποτελεσματικό σχεδιασμό αντιμετώπισης των επιπτώσεων.

Πώς και πόσο θα αντέξουν οι τοπικές κοινωνίες να ζουν σε συνθήκες «έκτακτης ανάγκης»;

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του προβλήματος στην ελληνική κοινωνία και στη χώρα;

Πώς οργανώνεται η Ευρώπη, τι μέτρα παίρνει, για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές;

Ερωτήματα που θέλουν απαντήσεις και ταυτόχρονα με την επικείμενη εγκατάσταση προσφύγων στις κατασκηνώσεις του Δήμου Ζωγράφου στη Ραφήνα, πιστεύουμε με την δημοσιογράφο κα Αγγελική Ραγκούση (www.kirkinews.gr) και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Πέτρο Φιλίππου ότι οργανώνοντας αυτή την ενημερωτική συζήτηση ως τοπική και περιφερειακή αρχή συμβάλλουμε στην ενημέρωση και την πληροφόρηση των συμπολιτών μας.

Σημαντικές είναι οι δεσμεύσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσα ως Συντονιστή του Κυβερνητικού έργου για το θέμα μετά από συνάντηση που είχα μαζί του, ότι

Α) δεν θα χρησιμοποιηθεί το λιμάνι της Ραφήνας ως λιμάνι προορισμού πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες/μετανάστες,

Β) δεν θα δημιουργηθεί και άλλη παρόμοια εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή του Δήμου μας, και

Γ) θα συμμετέχει επίσημα με εκπρόσωπο του ο Δήμος μας στην «διοίκηση» της εγκατάστασης ώστε να γνωρίζουμε τις συνθήκες που θα επικρατούν  εκεί.

Ταυτόχρονα ας γνωρίζουμε ότι το ΔΣ του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου ψήφισε, μετά από πρότασή μου, ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα ανακύψουν κατά το χρονικό διάστημα της φιλοξενίας ζητεί όπως ικανοποιηθούν και οι παρακάτω όροι:

  • Ένταξη του Κέντρου Υγείας Ραφήνας-Πικερμίου στο καθεστώς της 24ωρης εφημερίας
  • Ασφαλτόστρωση οδού Τζων Κέννεντυ και φωτισμός της οδού.
  • Περιμετρικός φωτισμός της κατασκήνωσης Δήμου Ζωγράφου
  • Παραχώρηση λεωφορείου mini-bus και ένταξη του σε επιδοτούμενο δρομολόγιο της Δημοτικής συγκοινωνίας Αγία Τριάδα-Κέντρο Ραφήνας.
  • Λειτουργία του χώρου με ευθύνη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (όχι από ΜΚΟ)
  • Παραχώρηση πρέσας σκουπιδιών στον εξωτερικό χώρο όσο λειτουργεί ο χώρος φιλοξενίας για την αποκομιδή των σκουπιδιών.
  • Ένταξη Δήμου σε καθεστώς προσλήψεων κοινωφελούς χαρακτήρα
  • Λειτουργία του χώρου φιλοξενίας με απαγόρευση εισόδου/εξόδου από 22:00 μέχρι 06:00
  • Συμμετοχή του ΚΕΕΛΠΝΟ στην μόνιμη μονάδα υγείας του Κέντρου και συνεργασία με υγειονομική εθελοντική ομάδα του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.
  • Ενίσχυση της δύναμης του Αστυνομικού Τμήματος Ραφήνας, του Τμήματος Ασφάλειας και της ΠΥ της περιοχής.

Γνωρίζετε ακόμα ότι πρόσφατα, το Κέντρο Υγείας Ραφήνας-Πικερμίου μπήκε στον χάρτη των εφημεριών δίνοντας λύση σε πολύμηνο αγώνα μας και συνεχίζουμε καθημερινά και τις υπόλοιπες διεκδικήσεις μας ώστε να μην διαταραχτεί -στο μέτρο του δυνατού- η καθημερινότητα του πολίτη.

Όλοι μαζί με πνεύμα αλληλεγγύης και κατανόησης ας προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτής της εγκατάστασης των προσφύγων έχοντας υπόψη ότι θα είναι μονογονεϊκές οικογένειες (με αρχηγό γυναίκα) και παιδιά.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα