20.1 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Π. Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ / ΠΑΤΑΓΩΔΗΣ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ...

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Π. Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ / ΠΑΤΑΓΩΔΗΣ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ Ρ-Π

Πρωτοφανής, όσο και παταγώδης η αποτυχία της δημοτικής αρχής Ραφήνας-Πικερμίου να υποστηρίξει χθες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, την απόφαση Περιβαλλοντικής Μελέτης για τα έργα διευθέτησης του ρέματος Μπάκα (που από λάθος(;) αναφέρεται Δασαμάρι), δια των συν-δημάρχου και αντιδημάρχου Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου που πάρθηκε κατά πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου, παρά τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις επιστημονικά καταρτισμένων κατοίκων της περιοχής επί του ειδικού αυτού θέματος, με σχεδόν σύσσωμη τη  μειοψηφία να στέκει απέναντι στην απόφαση αυτή.

Με την χθεσινή ομόφωνη απόφαση απόρριψης της ως άνω ΜΠΕ απ’ το Π. Σ. που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή, δικαιώνονται οι κάτοικοι που υποστηρίζουν τις περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες του ρέματος Βαλανάρη, αλλά και του υποδοχέα του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Από τούδε και στο εξής τόσο ο υπεύθυνος συν-δήμαρχος, όσο και ο καθ’ ύλη  υπεύθυνος αντιδήμαρχος Τ.Υ., θα πρέπει να λαβαίνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις τεκμηριωμένες αντιδράσεις, όσο αφορά την προστασία του περιβάλλοντος,  τομέα στον οποίο έχουν απέναντί τους δυνατή ομάδα ειδικευμένων πολιτών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποφασίστηκε ομόφωνα απ’ τη   Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, εκτιμά ότι δεν προκύπτει ανάγκη καθολικής πραγματοποίησης των ως άνω προτεινόμενων έργων διευθέτησηςOι σχεδιαζόμενοι αναβαθμοί [2] με σκοπό την ανάσχεση της ροής των ρευμάτων και τη συγκράτηση και περιορισμό των φερτών, θεωρούνται ως απαραίτητα έργα, λαμβανομένης υπόψη της αποψίλωσης των αντίστοιχων λεκανών, συνεπεία των πρόσφατων πυρκαγιών. 

Όμως, η πραγματοποίηση έργων διευθέτησης, τα οποία δεν κρίνονται άμεσα απαραίτητα, είναι πολύ πιθανόν να οδηγεί στη χωρίς λόγο επιβάρυνση της πλημμυρικής παροχής κατάντη, βλέπε Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, όπου ο πλημμυρισμός του συνιστά μια μη επιθυμητή αλλά και κυρίως μια μη επιτρεπτή κατάσταση. Ως εκ τούτου η Δ/νση Περιβάλλοντος προτείνει την οριοθέτηση του ρέματος επί τη βάσει της υφιστάμενης κατάστασης της πλημμυρικής εκτόνωσης στα κατάντη και εντός της λεκάνης απορροής του μελετούμενου ρεύματος (ρ. Δασαμάρι) και όχι επί τη βάσει των προτεινόμενων στην διαβιβασθείσα μελέτη, επεμβάσεων που οδηγούν στην πλήρη παροχέτευσή του στο ήδη ανεπαρκές Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας. Η Υπηρεσία μας εκτιμά ότι, τα έργα διευθέτησης θα πρέπει να περιορισθούν στα απολύτως απαραίτητα. Δηλ, σε αυτά των ήπιων τεχνικών έργων διάβασης (πχ ιρλανδικές διαβάσεις), επαρκώς σχεδιασμένων και αιτιολογημένων οδών, της αποκατάστασης καταπτώσεων πρανών και ενίσχυσης αυτών πλησίον όμως υφιστάμενων ή σχεδιαζόμενων οδών ή όπου αντίστοιχοι λόγοι ασφαλείας το επιβάλλουν, καθώς και αναβαθμούς συγκράτησης φερτών.

Συγκεφαλαιώνοντας, η Υπηρεσία μας εισηγείται αρνητικά επί της διαβιβασθείσας ΜΠΕ που αφορά τα ως άνω έργα επί των ρευμάτων της μελέτης και προτείνει τον επανασχεδιασμό της οριοθέτησής τους στη βάση των ως άνω παρατηρήσεων. Συγκεκριμένα προτείνεται να πραγματοποιηθεί η οριοθέτηση του ρεύματος λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση, μετά των αποδεκτών έργων, όπως αυτά αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο και όχι στη βάση του συνόλου των περιγραφομένων έργων της μελέτης. Επιπρόσθετα, τονίζεται ότι δεδομένης της διαπιστούμενης αύξησης της συχνότητας των πλημμυρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής (και στην Περιφέρεια Αττικής), θα πρέπει άμεσα στο σχεδιασμό των σχετικών έργων να συνυπολογίζονται οι αναλογούμενες αυξήσεις στις πλημμυρικές παροχές, και κατ’ επέκταση, και στις απαιτούμενες διατομές.

Τέλος η Υπηρεσία εκτιμά ότι εφόσον το ρέμα Βαλανάρης έχει χαρακτηρισθεί ως ρέμα Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος (YA 9173/1642/3-3-93 (ΦΕΚ281/Δ΄/93) και επειδή σύμφωνα με την Υποβληθείσα ΜΠΕ και τα υπάρχοντα βιβλιογραφικά δεδομένα, τμήμα του βρίσκεται εντός χαρακτηρισμένης αρχαιολογικής περιοχής αλλά και ιδιαίτερης παλαιοντολογικής αξίας, η οριοθέτηση του ρέματος θα πρέπει να ακολουθήσει τα προβλεπόμενα της παραγράφου 4 του άρθρου 3 του Ν4258/14 (ο οποίος κατήργησε τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν880/79 όπως είχε τροποποιηθεί με το Ν2072/97) όπου για την οριοθέτησή του απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος σε συνδυασμό με τις αναφερόμενες μεταβατικές διατάξεις όπως προβλέπονται στο άρθρο 9 παράγραφος 1 του ως άνω νόμου. Λόγω των ως άνω, προτείνεται κατά τη διαμόρφωση των ορίων του να συμπεριληφθούν και όλοι οι σχετιζόμενοι φυσικοί σχηματισμοί κατά μήκος αυτού, ενώ η οικοδόμηση των νέων κτισμάτων θα πρέπει να επιδιώκεται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 100 μέτρων από τα πρανή του ρεύματος και εκτός των οριογραμμών.

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα