19.5 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟ ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ, Η ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΚΙ Ο Μ. ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΑ ΡΑΦΗΝΑΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ, Η ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΚΙ Ο Μ. ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΑ ΡΑΦΗΝΑΣ

Παραμονή του Αγίου Φανουρίου σήμερα κι οι πιστοί για άλλη μια χρονιά κατέκλυσαν τον μεγάλο περίβολο του σπιτιού της οικογένειας Πούλη, όπου ο παππούς Φ. Πούλης πριν πολλά χρόνια έκτισε με τα χέρια του ένα γραφικό εκκλησάκι στα Περιβολάκια της Ραφήνας, που αφιέρωσε στον Άγιο Φανούριο.  

Στο εκκλησάκι αυτό πάντα κατέφθαναν πιστοί απ’ τη Ραφήνα, αλλά κι απ’ τα Σπάτα κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το Μ. Εσπερινό έψαλε ο παπά – Χρύσανθος ιερέας της Θεοτόκου, ιερού ναού της ενορίας που ανήκει και το εορταζόμενο ναΐδριο.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ο Γ.Γ. του δήμου Ρ-Π Βασίλης Πιστικίδης πρώην δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι Δήμητρα Μήλα Τσεβά και Αντώνης Παλπατζής, η οικοδέσποινα πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ραφήνας Ηρώ Πούλη κι ο πολιτευτής Νίκος Καντερές.

Όπως κάθε χρονιά δεκάδες πίτες σκέπασαν πάνω και κάτω τα τραπέζια που είχαν στηθεί ώστε να τις ευλογήσει ο ιερέας. Οι πιστοί περίμεναν υπομονετικά να διαβαστούν όλα τα ονόματα και μετά το “δι’ ευχών” μοιράστηκαν ζητώντας συγχώριο για τη μάνα του Αγίου.  

Η παράδοση λέει ότι η Μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή. Ήταν σκληρή και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν απάνθρωπα. Μάλιστα, εξαιτίας της κακίας της, πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο Άγιος παρακάλεσε, να μην φτιάχνουν τίποτα για αυτόν, αλλά μόνο για την μνήμη και την ψυχή της μητέρας του.

Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν στις 27 Αυγούστου Φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και τις διαβάζει ο παππάς, τις μοιράζουν στη γειτονιά, με την  ευχή να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Θεός σχωρεσ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου». Την Φανουρόπιτα δεν την χαράζουμε. Το πρώτο χάραγμα το κάνει ο Ιερέας στην εκκλησία, σχηματίζοντας ένα Σταυρό, όταν διαβάζει τις πίτες.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι 7 ή 9 παραδοσιακά, καθώς συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες της δημιουργίας και τα τάγματα των αγγέλων.

Η λατρεία του Αγίου Φανουρίου ξεκίνησε από την Ρόδο όπου και βρέθηκε η εικόνα του. Η λατρεία εξαπλώθηκε στα γύρω νησιά και στην Κρήτη και αργότερα σε όλη την Ελλάδα. Επικρατεί η αντίληψη ότι ο Άγιος Φανούριος φανερώνει ότι του ζητήσεις. Παραδοσιακά λένε οι πιστοί  «Άγιε μου Φανούρη, φανέρωσε μου το… και εγώ θα φτιάξω μια πίτα για την ψυχή της μάνας σου». Κοιμούνται, βλέπουν στον ύπνο τους την απάντηση και έπειτα κάνουν την πίτα, την πηγαίνουν στην εκκλησία να διαβαστεί από κληρικό και μετά την μοιράζουν ζητώντας να συγχωρεθεί η μητέρα του Αγίου.

Στην Κύπρο, στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές, ο Άγιος μπορεί να φανερώσει στην κάθε ανύπαντρη κοπέλα το μέλλοντα σύζυγό της! “Οι ανύπαντρες κοπέλες που θέλουν να παντρευτούν ετοιμάζουν φανουρόπιτα για να φανερωθεί ο υποψήφιος γαμπρός”.

Στη Σκιάθο “πίτα στον Άγιο τάζουν και οι γυναίκες που τον παρακάλεσαν να τους φανερώσει το γαμπρό που θα κάμουν στην κόρη τους”.

Στη Φλώρινα, η φανουρόπιτα (που την πάνε οι ελεύθερες κοπέλες στην εκκλησιά) χρησιμοποιείται ως μέσον με ένα κομμάτι που βάζουν κάτω απ’ το προσκέφαλο για να τις φανερώσει ο Άγιος στον ύπνο τους το μέλλοντα σύζυγο.

 

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα