18.1 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΟΥΣΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΑΝΑΚΗΡΥΧΤΗΚΕ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ – ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΟΥΣΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΑΝΑΚΗΡΥΧΤΗΚΕ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ – ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Οι πνευματικοί δεσμοί μεταξύ του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Προύσης κ.κ. Ελπιδοφόρου και της Ραφήνας, ξεκινούν απ’ τα χώματα της Βιθυνίας που διακονεί ο ιεράρχης, όπου η κωμόπολη Τρίγλια, γενέθλια γη των προσφύγων που ήρθαν και ρίζωσαν στη ελληνική γη που τους δέχτηκε και έγινε η νέα πατρίδα τους, η Ραφήνα. Οι κατατρεγμένοι συν-Έλληνες έφεραν μαζί τους ότι πολυτιμότερο μπόρεσαν να σώσουν, τις εικόνες της Παναγίας, Παντοβασίλισσα και Επίσκεψη.

Η πρώτη εικόνα, η Παντοβασίλισσα, όπως είπε ο δήμαρχος Ρ-Π κ. Πιστικίδης, αρχικά τοποθετήθηκε στο μοναδικό βυζαντινό εκκλησάκι τη Παναγίτσα, που αντίκρυσαν οι πρόσφυγες στα χώματα της γης που έμελλε να γίνει μόνιμη κατοικία τους και μετέπειτα ονομάστηκε Ραφήνα. Μια φωτιά ωστόσο απείλησε την εικόνα για δεύτερη φορά, ευτυχώς όμως σώθηκε ξανά και πολύ αργότερα μετά την ολοκλήρωση της εκκλησίας της Παντοβασίλισσας το 1957, τοποθετήθηκε εκεί όπου πλέον γιορτάζεται και τιμάτε κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου ημέρα του Γενεσίου της Παναγίας.

Η δεύτερη εικόνα, η Επίσκεψη, βρίσκεται στο Βυζαντινό Μουσείο, ενώ ένα πιστό αντίγραφό της, βρίσκεται στο δημαρχιακό κατάστημα του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Αυτούς τους βαθιά ριζωμένους πνευματικούς δεσμούς μεταξύ του ιεράρχη και της Ραφήνας ήρθε να επισημοποιήσει με ομόφωνη απόφαση το δημοτικό συμβούλιο του δήμου με την ανακήρυξη του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Προύσης κ.κ. Ελπιδοφόρου ως επίτιμου δημότη.  

Η επίσημη τελετή της απόφασης αυτής πραγματοποιήθηκε σήμερα σε μια σεμνή αλλά επιβλητική τελετή στο δημαρχιακό μέγαρο μετά την αρχιερατική λειτουργία στον εορτάζοντα Μητροπολιτικό ναό της Παντοβασίλισσας, την οποία παρακολούθησαν ο Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας – Έρευνας & Θρησκευμάτων κ. Ιωάννης Παντής, ο βουλευτής Αττικής κ. Πάνος Σκουρολιάκος, ο αντιπεριφερειάρχης αν. Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου, η πρόεδρος του Δ.Σ. Φλώρινας κ. Όλγα Μούσιου-Μυλωνά, ο πρώην δήμαρχος Νέας Τρίγλιας  κ. Μήτσου, ο πρώην βουλευτής κ. Καντερές, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ρ-Π κ. Μισοκοίλης, οι αντιδήμαρχοι Ρ-Π κ. Μπουρνούς, Παλπατζής, Καλφαντής, Κοκκόλης, Τσεβά, ο πρώην δήμαρχος Ρ-Π & πολιτευτής Κυκλάδων κ. Χριστόπουλος επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, οι αρχές του τόπου, πολλοί δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και αρκετοί πολίτες.

Ανταλλαγή δώρων και ομιλίες ιεραρχών και επισήμων

Γιορταστική μουσική νότα στην εκδήλωση έδωσε τμήμα της δημοτικής φιλαρμονικής υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Γιώργου Καλούδη, που ερμήνευσε διαλεγμένα κομμάτια ελαφράς μουσικής που κάλυψαν ευχάριστα τα δρώμενα.

Ο Σεβασμιότατος κ. Ελπιδοφόρος δέχτηκε πλήθος δώρων με πρώτο την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που του παρέδωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μισοκοίλης και ανέγνωσε ο δήμαρχος κ. Πιστικίδης, ο οποίος στη συνέχεια  του πρόσφερε ένα ασημένιο στεφάνι ελιάς, δένδρου άμεσα συνδεδεμένου με τη Τριγλία Βιθυνίας. Επίσης καδράκι με ασημένια κλαδιά ελιάς πρόσφερε κι η κ. Χατζηπαράσχου εκπροσωπώντας τον Ο.Λ.Ρ., ως απόγονος προσφύγων κι η ίδια.

Όπως είπε αργότερα στην ομιλία του ο κ. Ελπιδοφόρος αναφερόμενος στη σύνδεση της ελιάς με τη Τρίγλια όπου ήκμασαν και ακμάζουν οι ελαιώνες, οι τωρινοί κάτοικοι της Τρίγλιας, κυρίως τουρκοκρήτες, απαίτησαν και κατάφεραν να ονομάσουν ξανά τη πόλη τους με το ελληνικό της τοπωνύμιο, Τρίγλια, καταργώντας το τούρκικο που της είχε δοθεί, γιατί αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τις ελιές τους εξαιρετικής ποιότητας, όταν έχασαν το brand name τους, οπότε κανείς δεν τις αναγνώριζε και έτσι έχαναν σημαντικά  έσοδα.  

Ακολούθως ο  Αντιπ/ρχης Πέτρος Φιλίππου του δώρισε ένα βιβλίο με στοιχεία όλων των δήμων της αν. Αττικής, ώστε σαν επίτιμος δημότης Ρ-Π να γνωρίσει όλη την περιοχή του.

Και τα συμβολικά δώρα συνεχίστηκαν απ’ το πρόεδρο των Απανταχού Τριγλιανών Βασίλη Σακκελαρίδη με μία αναμνηστική πλακέτα, τον πρόεδρο των Τριγλιανών Ραφήνας Γιώργο Κική με μια πλακέτα στην οποία υπήρχε ενσωματωμένο ένα χρυσό κλειδί, τον Αντιπρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομάδας Τριγλίας Ραφήνας κ. Γιώργο Χαχολάκη, που έκανε μια ιστορική αναδρομή της ίδρυσης της εν λόγω ομάδας απ’ τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των προσφύγων και του παρέδωσε ένα λάβαρο της ομάδας συνοδευμένο από αναμνηστική πλακέτα.

Αργότερα στην ομιλία του ο κ. Ελπιδοφόρος αναφερόμενος στη μικρή αυτή λεπτομέρεια για πολλούς της ίδρυσης μιας ποδοσφαιρικής ομάδας με την εγκατάσταση των προσφύγων παρά τις κακουχίες που περνούσαν, τόνισε τη προσφορά των προσφύγων τόσο στην Ορθοδοξία με τα ιερά κειμήλια που έφεραν μαζί τους, αλλά και στον αθλητισμό-πολιτισμό που κουβαλούσαν και απέδειξαν με την ποδοσφαιρική ομάδα που ίδρυσαν.

Εντυπωσιακά ήταν τα ‘’δωράκια’’ της ιστορικού και ερευνήτριας κας Άννας Μιχαλοπούλου, που παρέδωσε στον κ. Ελπιδοφόρο δύο cd με ιστορικά στοιχεία – μνήμες από παλιούς Τριγλιανούς πρόσφυγες πολλοί δεν βρίσκονται εν ζωή, ένα για τον ίδιο και το δεύτερο για τον Πατριάρχη, ενώ ένα τρίτο παρέδωσε στον οικείο Μητροπολίτη κ. Νικόλαο.

Με τη σειρά του ο κ. Ελπιδοφόρος ανταπέδωσε παραδίδοντας στο δήμαρχο κ. Πιστικίδη ένα βιβλίο καταγραφής της Ιεράς θεολογικής σχολής της Χάλκης που το Πατριαρχείο ζητά την επαναλειτουργία της, καθώς και μια πλακέτα με ενσωματωμένο το εγκόλπιο της τοποθέτησής του ως Μητροπολίτου  Προύσης και ένα cd με καταγραφή βυζαντινών ψαλμωδιών από παλιούς φοιτητές της Χάλκης, μεταξύ αυτών και του Πατριάρχη.

Παρέδωσε επίσης ένα τόμο σχετικό με το Πατριαρχείο στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μ&Λ κ.κ. Νικόλαο που του παραχωρεί πάντα απλόχερα τη δυνατότητα να λειτουργεί κάθε χρόνο στην εορτή της Παντοβασίλισσας, ενώ απολογήθηκε γιατί δεν είχε προβλέψει άλλα δώρα, επειδή δεν περίμενε να λάβει τόσο πολλά, από τόσο πολλούς.

Τέλος ο Μεσογαίας Νικόλαος έκλεισε τις ομιλίες, παίρνοντας τη σκυτάλη από μία αναφορά του αδελφού αρχιερέως Ελπιδοφόρου σχετικά με την μη διάκριση μεταξύ Πατριαρχείου και εκκλησίας της Ελλάδος, ενισχύοντας την άποψη αυτή τόνισε:

«Εγώ αισθάνομαι μια μεγάλη χαρά κάθε φορά που έρχεστε. Δε δέχομαι με κανένα τρόπο ότι σας προσφέρω κάποια απ’ τα δικαιώματα, που δεν έχω. Αισθάνομαι ότι μοιραζόμαστε αυτή την αίσθηση της αδελφοσύνης κι αυτό είναι πολύ μεγάλο πράγμα».

Εξέφρασε δε την επιθυμία μετά απ’ όσα άκουσε, μια και δεν έχει επισκεφτεί ποτέ τη Τρίγλια Βιθυνίας, να την επισκεφτεί. Μάλιστα ζήτησε απ’ το δήμαρχο κ. Πιστικίδη να κάνουν αυτό το ταξίδι που έχουν συζητήσει μεν, αλλά δεν έχουν πραγματοποιήσει. Να πάνε δηλαδή προσκυνητές εκεί όπου Έλληνες, Ρωμιοί, Ορθόδοξοι γίνονται ένα. Αίτημα που επικρότησε ο δήμαρχος.

Κλείνοντας την ομιλία του απευθυνόμενος στον κ. Ελπιδοφόρο είπε:

«Δε θα ξαναπώ ότι η Μητρόπολή μας είναι ανοιχτή για σας. Άλλωστε αυτός ο τόπος τιμάται πλέον απ’ τη παρουσία σας ως επίτιμος δημότης. Κάτι που έχετε σεις και δεν έχω εγώ», φράση που κέρδισε αυθόρμητα και ενθουσιώδη χειροκροτήματα.   

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα