19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ: ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ Η ΑΜΕΣΗ 24ΩΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΔΥ-Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ: ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ Η ΑΜΕΣΗ 24ΩΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΔΥ-Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Έκθαμβος απ’ τις μοναδικές δυνατότητες του ΠΕΔΥ-Κέντρου Υγείας Ραφήνας-Πικερμίου, ο βουλευτής κ. Παύλος Χαϊκάλης, ζητά την άμεση 24ωρη λειτουργία του κέντρου χωρίς εκπτώσεις, κατά τη σημερινή επιτόπια επίσκεψή του σήμερα Πέμπτη 21 Μαΐου, στο χώρο και δηλώνει: «Καμία έκπτωση στην άμεση 24ωρη λειτουργία του ΠΕΔΥ-Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου».

Προβληματισμό ωστόσο του προξένησε το γεγονός του καθεστώτος που επικρατεί στις τάξεις του ιατρικού προσωπικού που καλείται να καλύψει τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, δεξιά κι αριστερά σε διάφορα Κ.Υ. που στις πλείστες των περιπτώσεων απέχουν χιλιόμετρα μακράν της μόνιμης κατοικίας τους, σε διαφορετικές  ΥΠΕ ακόμα και της επαρχίας.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι για πρώτη φορά οι φορείς της Ραφήνας-Πικερμίου, (με πρωτοφανή σοβαρότητα χωρίς περιττές φανφάρες και θορυβώδεις διαμαρτυρίες), ο δήμαρχος κ. Βασίλης Πιστικίδης, οι επικεφαλής των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Χριστόπουλος τ. δήμαρχος επί των ημερών και παρεμβάσεις του οποίου αναβαθμίστηκε εκ βάθρων το εν λόγω κέντρο κτιριακά και εργαστηριακά κι η κ. Αμαλία Τόκα η οποία συνέλαβε την αναγκαιότητα της πλήρους λειτουργίας του κέντρου και ενεργοποιήθηκε άμεσα προς κάθε κατεύθυνση και οι κυβερνητικοί βουλευτές  κύριοι Αλέξης Μητρόπουλος, Γιώργος Πάντζας και Παύλος Χαϊκάλης, ζητούν με μια φωνή το αυτονόητο, την άμεση πλήρη λειτουργία ενός πρότυπου για τα ελληνικά δεδομένα Κ.Υ., που μπορεί να συνδράμει αποφασιστικά στην ανακούφιση των αναγκών πρωτοβάθμιας φροντίδας στον υπέρτατο βαθμό, με σύγχρονη αποσυμφόρηση των κεντρικών μονάδων.

Τούτο σημαίνει ότι οι ασθενείς που προσέρχονται στο προαναφερόμενο κέντρο, μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα, ώστε τα ελαφρά περιστατικά να τύχουν θεραπείας επί τόπου, ενώ τα σοβαρότερα αφού αντιμετωπιστούν εργαστηριακά (ακτινογραφίες, υπερηχογραφήματα, αιματολογικές εξετάσεις κλπ) να στέλνονται κατ’ ευθεία για εισαγωγή σε δωμάτιο κεντρικής μονάδας.

Στη συνάντηση με τον κ. Χαϊκάλη παραβρέθηκαν και δυο-τρεις γιατροί οι οποίοι εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην 24ωρη λειτουργία του κέντρου, με αιτιολόγηση ότι «αν λειτουργήσει η Ραφήνα θα κλείσει η Ν. Μάκρη» κάτι που αντέκρουσαν όλοι λέγοντας ότι κανείς δεν επιθυμεί το κλείσιμο κάποιου οποιουδήποτε Κ.Υ.

Όταν όμως μιλήσαμε εκ μέρους των χρηστών πρωτοβάθμιας φροντίδας και δηλώσαμε το αυτονόητο ότι: «κανένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, δεν θα πάει σε εφημερεύων Κ.Υ. που δεν διαθέτει εργαστήρια όπως τα Κ.Υ. Ν. Μάκρης και Σπάτων, αλλά θα προτιμήσει να πάει κατ’ ευθεία[ΑΡ1] ν στα επείγοντα μιας κεντρικής μονάδας, ενώ στη περίπτωση του Κ.Υ. Ρ-Π γνωρίζοντας ότι θα αντιμετωπιστεί άμεσα με τα πλέον σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα και εργαστήρια, θα προτιμήσει αυτό το Κ.Υ.

Η ως άνω δυνατότητα του ασθενούς, δεν του δίδεται λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης,  παρ’ ότι υπάρχει κατατεθειμένη έκθεση του επιστημονικού υπευθύνου του Κ.Υ. Ν. Μάκρης, να λειτουργεί ως κεντρικό Κ.Υ. η Ραφήνα συνεπικουρούμενο από τα δύο άλλα Κ.Υ.  Αν υιοθετηθεί η εν λόγω έκθεση, πιθανά ξεπερνιέται κατά πολύ και η στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό, χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις.

Στο σημείο αυτό ο κ. Χαϊκάλης που άκουσε προσεκτικά τις απόψεις όλων, ιατρών (ακόμα και της μειοψηφίας που διαφώνησε κατ’ αρχάς και μετά αποχώρησε μη μπορώντας να στηρίξει με επαρκή επιχειρήματα  τη διαφωνία) και νοσηλευτικού προσωπικού, όταν η επιστημονική υπεύθυνη του Κ.Υ. κ. Δημητρίου είπε ότι στην αυριανή επίσκεψή της στην 1η ΥΠΕ με το δήμαρχο κ. Πιστικίδη, όπου έχουν ραντεβού με την υποδιοικήτρια κ. Κισκήρα, μπορεί να δεχτεί ακόμα και την εκ περιτροπής εφημερία με τα άλλα δύο γειτονικά Κ.Υ., ο κ. Χαϊκάλης ήταν κάθετος λέγοντας να «μη δεχτεί ουδεμία έκπτωση επ’ αυτού, καθώς το συγκεκριμένο κέντρο παρέχει ασφάλεια λόγω της εργαστηριακής κάλυψης που διαθέτει».

Να επισημανθεί ότι η πρόταση αυτή όσο κι αν φαίνεται και είναι μεσοβέζικη λύση για να μη δυσαρεστηθεί κανείς, πιθανά να προκαλέσει παρενέργειες στους χρήστες. Επεξηγηματικά να πούμε: αν κάποιος με σπάσιμο ας πούμε αντιμετωπιστεί στο Κ.Υ. Ρ-Π που εφημερεύει, το πει σε γνωστούς και φίλους και κάποια στιγμή ένας εξ αυτών νομίζοντας ότι θα έχει την ίδια αντιμετώπιση στα άλλα εφημερεύοντα, Ν. Μάκρη και Σπάτα, τα επισκεφτεί παρότι εκεί δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημά του, θα έχει χάσει πολύτιμο χρόνο μέχρι να πάει σε κεντρική μονάδα.  

Εκεί που ο κ. Χαϊκάλης τα έχασε κυριολεκτικά, ξαφνιαζόμενος ευχάριστα, ήταν όταν επισκέφτηκε τα εργαστήρια και είδε ιδίοις όμμασι τον υπερσύγχρνο εξοπλισμό τους. Όταν δε η κ. Δημητρίου του είπε ότι το ακτινολογικό διαθέτει άδεια απ’ τον Δημόκριτο και το μικροβιολογικό έχει στο δυναμικό του και βιοχημικό, ειδικότητα που λίγα μικροβιολογικά, ακόμα και νοσοκομείων, διαθέτουν, εξεπλάγη και είπε: «Λίγα-λίγα μου τα λέτε».

Ευτυχής συγκυρία ότι λίγο πριν φύγει ο κ. Χαϊκάλης κατέφθασε φορτηγό με τον εξοπλισμό (κρεβάτια, ερμάρια κλπ) των δωματίων εφημερίας των ιατρών.  

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα