27.6 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ Η ΣΙΣΣΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ Η ΣΙΣΣΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ήταν μια πολύ σημαντική ημέρα η Παρασκευή 13 Οκτωβρίου για το δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, λόγω της επίσκεψης της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Σίσσυ Παυλοπούλου, στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Πικερμίου και στο Κ.Υ. Ραφήνας.

Στις 11 το πρωί, όπως ήταν προκαθορισμένο η κα Παυλοπούλου έφθασε στο Μουσείο Παλαιοντολογικών ευρημάτων συνοδευόμενη απ’ την κ. Σοφία Χινιάδου – Καμπάνη υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου της Κοινότητας Πικερμίου, όπου την υποδέχτηκε ο δήμαρχος Ρ-Π κ. Μπουρνούς, με τον αντιπεριφερειάρχη αν. Αττικής κ. Φιλίππου και τη ξενάγησε ο ομότιμος καθηγητής Παλαιοντολογίας κ. Θεοδώρου, ο οποίος επί θητείας του κ. Θανάση Αδαμόπουλου δημιούργησε το εν λόγω Μουσείο, στο οποίο προστίθενται συνεχώς νέα ευρήματα απ’ την εν εξελίξει  ανασκαφή.  

Ο κ. Θεοδώρου ζήτησε απ’ την κ. Παυλοπούλου να κλείσει τα μάτια και να φανταστεί ότι βρίσκεται στην Αφρική πριν μπει στην αίθουσα εκθεμάτων. Τούτο διότι το Πικέρμι που χαρακτηρίζεται ως η Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας, πριν από περισσότερα από πεντέμισι με έξι εκατομμύρια χρόνια στο ανώτερο μειόκαινο, έμοιαζε με τη σημερινή Αφρική, με πολλά προϊστορικά θηλαστικά όπως αποδεικνύουν τα ευρήματα.

Στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Πεντελικού Όρους και συγκεκριμένα γύρω από το ρέμα του Πικερμίου και τη θέση Κισδάρι αποκαλύφθηκαν απολιθωμένα οστά φυτοφάγων και σαρκοφάγων ζώων που συναντιόνται στις τάξεις των σπονδυλοζώων, πρωτευόντων, αιλουροειδών, προβοσκιδών, περισσοδαχτύλων, χαλικοθηρίων, αρτιοδαχτύλων, πτηνών και ερπετών.   

Η κα Παυλοπούλου παρακολούθησε με προσοχή όσα ενδιαφέροντα της αποκάλυψε ο καθηγητής, μένοντας έκθαμβη απ’ το μέγεθος, τη ποικιλία και τη σπουδαιότητα των ευρημάτων, καθώς μεταξύ τους υπάρχουν αρκετά μοναδικά στο είδος τους παγκόσμια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα οστό ποδιού ιππαρίου που δείχνει την εξέλιξη του είδους από ιππάριο με τρία νύχια έως το άλογο με ένα. Στο συγκεκριμένο οστό φαίνονται δύο νύχια με το τρίτο ατροφικό που σαφέστατα δείχνει την εξέλιξη στη πάροδο των ετών.

Οδηγήθηκε επίσης σε ένα σχετικά μικρό αποθηκευτικό χώρο που έχει παραχωρηθεί απ’ το Δήμο απέναντι απ’ την αίθουσα του Μουσείου όπου επεξεργάζονται τα ευρήματα που μεταφέρονται εκεί με χειρουργικές κατά κυριολεξία επεμβάσεις ώστε να καθαριστούν και ταξινομηθούν. Κάποια απ’ αυτά τα ογκώδη αντικείμενα πιθανόν να κρύβουν σκελετό απ’ το μεγαλύτερο προβοσκιδές ζώο που έζησε στη Πικερμική πανίδα, καθώς ένα δόντι που φαίνεται είναι τουλάχιστον 5 ή 6 εκατοστά, όπως είπε ο καθηγητής.

Η κα Παυλοπούλου πριν αναχωρήσει άκρως εντυπωσιασμένη έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών:

«Εκπληκτικά ευρήματα, από μοναδικούς ανθρώπους, άξια προστασίας και ανάδειξης. Ευχαριστώ για τις γνώσεις που πήρα, συγχαρητήρια και κάθε δύναμη σε όλους».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης παραβρέθηκαν εκτός του αντιπερ/χη και του δημάρχου, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ζαχαρίας Πελέκης, ο αναπληρωτής Πρύτανης Ερευνητικής Πολιτικής & Ανάπτυξης ΕΚΠΑ κ. Θωμάς Σφηκόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ρ-Π κ. Κατσιούδα ως εκπρόσωπος του πρώην κοινοτάρχη Πικερμίου κ. Αδαμόπουλου και κ. Βασιλόπουλος, η πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ κ. Προκοπάκη με τη κ. Γκότσι μέλους του Δ.Σ., ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πικερμίου κ.α.

 

     

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα