24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΚΩΤΣΕΖΙΚΟ ΝΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΡΙΩΝ ΔΗΜΩΝ / ΒΙΑΙΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΟ ΝΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΡΙΩΝ ΔΗΜΩΝ / ΒΙΑΙΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Ως κεραυνός εν αιθρία κτύπησε η δημοσιοποίηση του σχεδιασμού αλλαγής ορίων δήμων της ανατολικής Αττικής, με το δήμο Ραφήνας-Πικερμίου στην κυριολεξία να διαχωρίζεται βίαια καθώς το Πικέρμι προσαρτάται στο δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας κι η Ραφήνα προσκολλάται στο δήμο Μαραθώνα, απ’ τον οποίο αποσπάται η δημοτική ενότητα του Βαρνάβα για να συνενωθεί με το δήμο Ωρωπού.

Η ιστορία ξεκινά τον Δεκέμβρη του 2017, όταν ομάδα κατοίκων της Ν. Μάκρης ζητούσε να αυτονομηθεί ως δήμος ή να συνενωθεί με τον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου ή να γίνει ένας δήμος Μαραθώνα-Ν. Μάκρης, κάτι που απορρίφτηκε απ’ τον τότε καθ’ ύλην υπεύθυνο Υπουργό κο Σκουρλέτη. Αυτό που τότε φάνταζε απίθανο, σήμερα φαντάζει υλοποιήσιμο με τον υπό διαμόρφωση δήμο να αποτελείται απ’ την Ραφήνα, την Ν. Μάκρη, τον Μαραθώνα και το Γραμματικό, ενώ το Πικέρμι ενώνεται με το δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας κι ο Βαρνάβας με τον Ωρωπό.

Γιατί τώρα;

Γενεσιουργό αιτία για την δημιουργία του νέου υπερδήμου, αποτελούν τα μεγάλα έργα που δρομολογούνται στην εν λόγω περιοχή, με την παράλληλη διόρθωση λαθών του Καλλικράτη. Οι λόγοι που επιβάλλουν το νέο σχεδιασμό είναι:

Α) Διόρθωση του Καλλικράτη που επέτρεψε να δημιουργηθεί ένας δήμος «κουτσουλιά» όπως ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, ο οποίος όμως φιλοξενεί το δεύτερο σε κίνηση επιβατών λιμάνι της Αττικής που έχει αναπτυχθεί υπερβολικά εν σχέση με τις υποδομές της πόλης που υστερούν κατά πολύ.

Β) Τα μεγάλα οδικά έργα που δρομολογούνται (προαστιακός, Αττική Οδός), το master plan του λιμένος, η αξιοποίηση-αναβάθμιση του παράλιου μετώπου, το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι, ο ΧΥΤΥ στο Γραμματικό, το νοσοκομείο στη Νταού, η διαχείριση των καμένων περιοχών.

Γ) Η φονική φωτιά που πυρπόλησε το Μάτι, τον Νέο Βουτζά, το Κόκκινο Λιμανάκι, με αποτέλεσμα να πρέπει να πολεοδομηθούν και να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης μεγάλες περιοχές, είναι απ’ τους βασικότερους λόγους που επιβάλουν την δημιουργία ενός νέου μεγαλύτερου δήμου, που θα ενοποιήσει τον οικισμό του Ν. Βουτζά ο οποίος έως τώρα είναι διχοτομημένος, αλλά και όμορες περιοχές εκτός σχεδίου πόλης όπως το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι, όπου θα πρέπει να γίνει ενιαίος Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός .

Δ) Ο ΧΥΤΥ Γραμματικού ένα σημαντικό έργο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί με σύνεση ώστε να μην αποτελεί απειλή, αλλά να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες διαχείρισης των απορριμμάτων της περιοχής.

Ε) Το ΚΕΛ επίσης στο Πλατύ Χωράφι κι η οριοθέτηση του Μ. Ρέματος Ραφήνας με σεβασμό στο μοναδικό του οικοσύστημα.

ΣΤ) Το νοσοκομείο στη Νταού

Όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα έργα θα προχωρήσουν γρηγορότερα και θα είναι καλύτερα διαχειρίσιμα αν η κρατική εξουσία θα έχει να κάνει μ’ έναν Δήμαρχο και μάλιστα αυξημένης αναγνωρισιμότητας, παρά με περισσότερους. 

Η κρυφή ατζέντα.

Αυτό που προκάλεσε ισχυρό σοκ κυρίως στους αιρετούς, είναι η απόλυτη μυστικότητα που τηρήθηκε στο εν λόγω θέμα. Πράγματι δεν υπήρξε καμιά διαρροή, ίσως επειδή κανείς δεν πίστεψε, ακόμα κι όταν οι ενδείξεις φώναζαν, όπως όταν ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε το Μάτι εν τη ρύμη του λόγου ανέφερε την συνένωση του οικισμού του Ν. Βουτζά, ότι είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Πρωταγωνιστής του εγχειρήματος κι αυτός που πιέζει ουσιαστικά να προχωρήσει το θέμα τώρα είναι ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπρίτζης, πρώτον γιατί τα έργα που προαναφέραμε πρέπει να προχωρήσουν άμεσα κι η συγκυρία, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να έχει εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 153 βουλευτών, ευνοεί την άνετη υπερψήφιση της εν λόγω πρότασης.

Παρά τις αντιδράσεις λοιπόν που προέρχονται κυρίως από αιρετούς που προσπαθούν να μπλοκάρουν το θέμα ώστε να μην κατατεθεί στην Βουλή, ενώ μεγάλο εύρος πολιτών  βλέπουν μάλλον θετικά έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική άνθηση της περιοχής (θέσεις εργασίας, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τουρισμός, εστίαση κ.α.), οπότε το πολιτικό κόστος ελαχιστοποιείται, η Κυβέρνηση που πέρασε τη συμφωνία των Πρεσπών θα κάνει πίσω σ’ ένα τόσο μεγάλο αναπτυξιακό σχεδιασμό;  Ιδού η απορία!

Ποιοι ήξεραν και ποιοι όχι.

Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που ήξεραν όπως ο Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδας ο οποίος ενημερώθηκε και δέχτηκε να προσαρτηθεί το Πικέρμι στο δήμο του, κυρίως εξ’ αιτίας του ΚΕΛ, όπως μας δήλωσε, χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι έχει στενούς συγγενικούς δεσμούς ο ίδιος με κατοίκους της περιοχής. Μεταξύ αυτών που γνώριζαν κι εμείς, αλλά έχοντας δεσμευτεί να μην το δημοσιοποιήσουμε δεν το κάναμε πριν από σχεδόν δύο μήνες.

Έχοντας πλέον λυμένα τα χέρια μας, επικοινωνήσαμε με τους βουλευτές Μάκη Βορίδη και Εύη Χριστοφιλοπούλου, αλλά και τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη κι όλοι δήλωσαν ξαφνιασμένοι πλήρη άγνοια. Κι όλα αυτά ενώ συζητιόταν στην Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.

Ψυχρολουσία για τους υποψηφίους δημάρχους

Όπως είναι φυσικό εκείνοι που κυριολεκτικά έχασαν τη γη κάτω απ’ τα πόδια τους – πλην ελαχίστων – είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι που ήδη έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους κι ετοιμάζουν τους συνδυασμούς τους κυρίως στους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου. Να σημειωθεί, επειδή πολλοί αναρωτιούνται,  ότι ο δήμαρχος Ρ-Π δεν έχει κώλυμα παρότι η οργανική του θέση ως υπάλληλος του δήμου Μαραθώνα πιθανά να δημιουργήσει εύλογη απορία, επειδή ούτως ή άλλως η υπαλληλική του θέση έχει παγώσει όλο αυτό το διάστημα. Οπότε μπορεί να παραιτηθεί τώρα χωρίς να έχει κώλυμα στην υποψηφιότητά του. Ακόμα να επισημάνουμε ότι όπως κι ο Καλλικράτης δεν πέρασε απ’ την κρησάρα των Δημοτικών συμβουλίων έτσι κι ο Κλεισθένης δεν υποχρεούται να το κάνει.

Συμπέρασμα

Όλο αυτό το διάστημα ψάξαμε διεξοδικά το θέμα ρωτώντας κυβερνητικές πηγές μας κι όχι μόνο, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια σαφή απάντηση στο καυτό θέμα, κάτι που εκ των πραγμάτων στάθηκε αδύνατον, καθώς κρατούνται κλειστά τα χαρτιά. Τούτο διότι η κυβέρνηση θέλει να ελαχιστοποιήσει τις όποιες αντιδράσεις – επεμβάσεις ενδιαφερόμενων, αιρετών κυρίως.

Αυτό που με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε είναι ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει πλήρως αρχές Φλεβάρη, όταν ο Υπουργός Εσωτερικών καταθέσει στη Βουλή το εν λόγω νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις επί χωροταξικών αλλαγών σε ελάχιστους δήμους.

Επίσης ν’ αναφέρουμε την πληροφορία μας από πηγή κοντά στον κο Χαρίτση ότι θα φέρει στη Βουλή το νέο σχεδιασμό χωρίς χωροταξικές αλλαγές στην Αττική. Απ’ την άλλη υπάρχουν διάφορες πηγές από υψηλά ιστάμενα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία χωρίς να επιβεβαιώνουν την σχεδιαζόμενη αλλαγή, κρατούν μια διφορούμενη στάση, επιβεβαιώνοντας όσους πιστεύουν ότι θα προχωρήσει η αλλαγή.

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει την ενοποίηση του Ν. Βουτζά, κάτι που σημαίνει ότι θα καταχωρηθεί σ’ ένα δήμο. Χωροταξική επέμβαση δεν θεωρείται κάτι τέτοιο; Άσχετα πως θα διαμορφωθεί ο δημοτικός χάρτης. 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα