21.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤΟ ΠΟΤΑΜΙ: «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΛΛΙΩΣ»

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ: «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΛΛΙΩΣ»

Τη δική του πρόταση σχετικά με τον αθλητισμό έδωσε το ΠΟΤΑΜΙ σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης με τη διενέργεια μιας ευρείας συζήτησης για τον ελληνικό αθλητισμό και παρουσίαση της συνολικής πρότασης του Ποταμιού.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν οι Μανώλης Κατσιαδάκης, Γ.Γ. Ε.Ο.Ε., Μάκης Ασημακόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Κλασικού Μαραθωνίου Αθήνας, Γιάννης Πανούσης, καθηγητής εγκληματολογίας και πρώην υπουργός, Χρήστος Αφρουδάκης, αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Πόλο Ανδρών και πρόεδρος Σ.Ε.Α.Υ., Αντώνης Πανούτσος, δημοσιογράφος και Γιώργος Μαυρωτάς, βουλευτής του Ποταμιού.

«Ο ελληνικός αθλητισμός αλλιώς»

Την αντικατάστασή της ΓΓΑ με έναν ευέλικτο, μη γραφειοκρατικό οργανισμό, την απομάκρυνση των αθλητικών επιβραβεύσεων από την κρατική αργομισθία με ένα νέο σύστημα υποτροφιών, τον περιορισμό στις θητείες προέδρων και μελών στις ελληνικές ομοσπονδίες σε 12 έτη, την δημιουργία ενός πραγματικού οργανισμού αντιντόπινγκ και συγκεκριμένες κινήσεις για την πάταξη της βίας στους αθλητικούς χώρους πρότεινε το Ποτάμι καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την οργάνωση του ελληνικού αθλητικού χώρου, ενώ ταυτόχρονα έθεσε τις προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση μιας εθνικής μεταρρυθμιστικής πολιτικής για τον αθλητισμό.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανέφερε: «Το Ποτάμι συνεχίζει τον διάλογο με την κοινωνία στα σημαντικά θέματα. Αυτή τη φορά μιλάμε για τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός αλλιώς είναι το σύνθημά μας, γιατί μπορούμε να κάνουμε τον αθλητισμό κοινωνικό αγαθό. Αθλητισμός δεν είναι μόνο τα μετάλλια στις προθήκες, ούτε καν τα ολυμπιακά μετάλλια. Αθλητισμός είναι το πόσοι, μικροί ή μεγάλοι, ασχολούνται με το άθλημα και το πόσο καθαρό είναι αυτό. Στον αθλητισμό, περισσότερο ίσως από άλλους τομείς της δημόσιας ζωής, ισχύει αυτό που λέει το Ποτάμι. Πρέπει να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τον αθλητισμό. Γιατί μέχρι σήμερα μάλλον τα γκρεμίζουμε όλα».

Στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Ποτάμι με τίτλο «Ο ελληνικός αθλητισμός αλλιώς» με ομιλητές τον Μανώλη Κατσιαδάκη, Γ.Γ. Ε.Ο.Ε., τον Μάκη Ασημακόπουλο, Γενικό Διευθυντή του Κλασικού Μαραθωνίου Αθήνας και Δρ. Αθλητικής Διοίκησης, τον Γιάννη Πανούση, καθηγητή εγκληματολογίας και πρώην υπουργό, τον Χρήστο Αφρουδάκη, αρχηγό της Εθνικής Ομάδας Πόλο Ανδρών και πρόεδρο Σ.Ε.Α.Υ., τον Αντώνη Πανούτσο, δημοσιογράφο και τον Γιώργο Μαυρωτά, βουλευτής του Ποταμιού αναλύθηκαν εκτενώς τα προβλήματα του χώρου και έγιναν ενδιαφέρουσες προτάσεις για τον ταλαιπωρημένο χώρο του αθλητισμού.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς, βουλευτής του Ποταμιού, ήταν εκείνος που κατέθεσε αναλυτικά τις προτάσεις του Ποταμιού αναφέροντας, μεταξύ άλλων:

– Αντικατάσταση της ΓΓΑ με έναν ευέλικτο, μη γραφειοκρατικό οργανισμό, που θα ονομάζουμε στο εξής Ελληνικό Οργανισμό Αθλητισμού (Ε.Ο.Α.).

– Αθλητικές επιβραβεύσεις μακριά από την κρατική αργομισθία με ένα νέο σύστημα υποτροφιών.

-Αντικατάσταση της εισαγωγής «άνευ εξετάσεων» με ένα μεγάλο bonus επί της βαθμολογίας έτσι ώστε ο αθλητής μαθητής να μην εγκαταλείπει τελείως την μαθητική προσπάθεια και επίσης να μην παρασύρεται και μπαίνει σε σχολές που δεν μπορεί να τελειώσει.

-Καταγραφή της εθνικής αθλητικής υποδομής ώστε να δημιουργηθεί ο εθνικός αθλητικός χάρτης με αξιοποίηση και συντήρηση της υπάρχουσας υποδομής και όχι κατασκευή καινούργιας.

– Περιορισμός στις θητείες προέδρων και μελών στις ελληνικές ομοσπονδίες σε 12 έτη.

– Δημιουργία ενός πραγματικού οργανισμού αντιντόπινγκ.

-Για την καταπολέμηση της βίας: Οι ομάδες να είναι υπεύθυνες για την διεξαγωγή των αγώνων και οι νόμοι να εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο κι όχι ανάλογα με το όνομα της ομάδας. Τιμωρία των φυσικών αυτουργών και όχι μόνο των ομάδων. Τήρηση αρχείου ταραχοποιών στοιχείων και πόιντ σύστεμ ώστε να τιμωρούνται ανάλογα οι υπότροποι αλλά και να επιβραβεύονται οι καλές συμπεριφορές.

Διαβάστε αναλυτικά τις προτάσεις του εδώ.

Ο Μανώλης Κατσιαδάκης, Γ.Γ. Ε.Ο.Ε. από την πλευρά του αναφέρθηκε εκτενώς στην οργάνωση του ερασιτεχνικού αθλητισμού σε συνθήκες κρίσης τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον «κρατικοδίαιτο» αθλητισμό και ότι πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, ενώ προσέθεσε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους Ολυμπιονίκες, να αξιοποιηθούν οι μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις χορηγίες από τον ιδιωτικό τομέα και πάνω απ’ όλα να γίνει χάραξη εθνικού αθλητικού σχεδιασμού.

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του εδώ.

Ο Μάκης Ασημακόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Κλασικού Μαραθωνίου Αθήνας και Δρ. Αθλητικής Διοίκησης αναφέρθηκε εκτενώς στο μεγάλο πείραμα του Μαραθωνίου και τα μυστικά της επιτυχίας του, μεταξύ των οποίων το σταθερό μάνατζμεντ, τη σύνδεση με την αγορά, την κοινωνία και της ανάγκες τους, την επένδυση στα στελέχη και τη συνεχή εκπαίδευση τους, την αλλαγή νοοτροπίας και τους ηγέτες με όραμα.

Διαβάστε τα βασικά σημεία εδώ.

Ο Γιάννης Πανούσης, καθηγητής εγκληματολογίας και πρώην υπουργός ανέλυσε το φαινόμενο της Βίας στον αθλητισμό, αναφέροντας ότι η κουλτούρα της βίας των οπαδών είναι διάχυτη σε όλη την ελληνική κοινωνία. Παράλληλα αναφέρθηκε στον αμφιλεγόμενο ρόλο των αθλητικογράφων αλλά και την κοινωνιολογία του αθλητισμού. «Η ταύτιση (κοινωνική, πολιτισμική) των οπαδών με την ομάδα και τους παίκτες (αρρενωπότητα, συντροφικότητα, τοπικισμός) συχνά οδηγεί σε μη-ελεγχόμενα ξεσπάσματα καταστροφών –στη βάση όχι ενός φιλειρηνικού ανταγωνισμού αλλά ενός οιονεί – μιλιταριστικού πολέμου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του εδώ.

Ο Χρήστος Αφρουδάκης, αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Πόλο Ανδρών και πρόεδρος Σ.Ε.Α.Υ. κατά τη διάρκεια της εισήγησης του τοποθέτησε τον αθλητή στο επίκεντρο της συζήτησης λέγοντας χαρακτηριστικά «Πρέπει να ακούσουμε τους αθλητές αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά». Στη συνέχεια ανέλυσε τη σχέση ανάμεσα στον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό. «Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στην Ελλάδα είναι βαθιά κρατικοδίαιτος, σοβιετικού τύπου, όπου αν καταρρεύσει το κράτος καταρρέει και αυτός» τόνισε, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην κρατική σπατάλη στον τομέα του ερασιτεχνικού αθλητισμού αλλά και την ανάγκη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως και των χορηγιών, στον χώρο.

Ο Αντώνης Πανούτσος, δημοσιογράφος, αναφέρθηκε στον ρόλο του αθλητικού Τύπου στα όσα συμβαίνουν στη χώρα τονίζοντας ότι αυτός «δεν έχει ηγετικό ρόλο αλλά ακολουθεί», καθώς δεν οδηγεί τις εξελίξεις. Τόνισε όμως ότι ο αθλητικός τύπος ρίχνει νερό στο μύλο της βίας στα γήπεδα καθώς είναι εκείνος που δίνει στους οπαδούς της κάθε ομάδας τα επιχειρήματα για τα οποία πρέπει να νιώθει αδικημένος σε σχέση με τον αντίπαλο του. «Ο μόνος τρόπος να βοηθηθεί ο αθλητισμός είναι ο κόσμος να κάνει αθλητισμό και όχι πρωταθλητισμό» ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Πάνος Μπιτσαξής, πρώην Γ.Γ.Α. και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι: Σωτήρης Τριανταφύλλου – πρόεδρος ΠΣΑΤ, Γιάννης Μαμουζέλος – δημοσιογράφος, Αθανάσιος Βιλλιώτης – πρόεδρος ομοσπονδίας προπονητών αθλημάτων, Δημήτρης Γαργαλίανος – αναπληρωτής καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, o Ανδρέας Μαλάτος – Πρόεδρος Ινστιτούτου Διεθνούς & Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου, Ι.Δ.Ε.Α.Δ., 0 Γιώργος Πρίντεζης – Γ.Γ. του Ι.Δ.Ε.Α.Δ., o Θανάσης Τερζής – π. Πρόεδρος Εθνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα