20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑπένταξη των έργων στη χερσαία ζώνη λιμένος Ραφήνας – Η ΟΛΡ Α.Ε....

Απένταξη των έργων στη χερσαία ζώνη λιμένος Ραφήνας – Η ΟΛΡ Α.Ε. αναλαμβάνει επεμβάσεις υπέρ των ΑμεΑ!

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές μας, το Υπουργείο Υποδομών απένταξε τα έργα εντός της χερσαίας ζώνης Λιμένος Ραφήνας και συγκεκριμένα στο Μπλε και Πράσινο Λιμανάκι.

Το Υπουργείο μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν μόνιμοι κάτοικοι Ραφήνας, αλλά και την παρέμβαση της διοίκησης της ΟΛΡ Α.Ε. η οποία «ανακάλυψε» ότι ερήμην της προχώρησαν τα έργα και μάλιστα χωρίς τις εκ του νόμου απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, αναγνώρισε το δίκαιο των παρεμβάσεων και απένταξε τα εν λόγω έργα. Να σημειωθεί ότι αρχή του Υπουργείου παραμένει η απόλυτη διαφάνεια στα έργα υποδομής, καθώς και η αυστηρή τήρηση των νομίμων διαδικασιών, τόσο επί της προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και την ασφάλεια των εκτελουμένων έργων υπέρ των τοπικών διαδικασιών.

Για την ιστορία

Όλα ξεκίνησαν όταν, τον Ιούνιο του 2021, ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας ενημερώθηκε για πρώτη φορά από τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου για την έναρξη εργασιών  του έργου με τίτλο “Αποκατάσταση ζημιών των οδικών υποδομών και των συνοδών τους υδραυλικών έργων του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, που επλήγη από την φυσική καταστροφή της 23ης Ιουλίου 2018 ”, που επρόκειτο να κατασκευαστεί στην περιοχή της Ραφήνας και μάλιστα ότι τμήματα του έργου επρόκειτο να κατασκευαστούν και ΕΝΤΟΣ της  ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΛΙΜΕΝΑ ΡΑΦΗΝΑΣ.

Ο Δήμαρχος πρότεινε δηλαδή έργα εντός της χερσαίας ζώνης χωρίς ποτέ να ερωτηθεί ο ΟΛΡ ΑΕ, στην δικαιοδοσία του οποίου βρίσκονταν τμήματα του έργου! Αντιθέτως, ενημερώθηκε στην φάση όπου είχε ήδη εκπονηθεί, οριστικοποιηθεί και εγκριθεί η μελέτη, είχε ήδη υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, είχε ήδη δημοπρατηθεί το έργο και είχε ήδη υπογραφεί η εργολαβική σύμβαση του έργου με την εταιρεία ΙΝΤΡΑΚAT.

Στη συνέχεια, οι εργασίες ξεκίνησαν χωρίς τις απαιτούμενες εκ του νόμου εγκρίσεις με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση τόσο του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας όσο και μιας μεγάλης μερίδας μόνιμων κατοίκων της Ραφήνας οι οποίοι αντέδρασαν καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την διακοπή παράνομων εργασιών που προκαλούν περιβαλλοντική καταστροφή.

Απένταξη του έργου

Η κοινή προσπάθεια δικαιώθηκε σήμερα μέσω της δικαστικής οδού και της απόφασης του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, το οποίο ανακοίνωσε την ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ των έργων στο Μπλέ και Πράσινο Λιμανάκι, εντός χερσαίας ζώνης λιμένα Ραφήνας καθώς και όσα γειτνιάζουν με την περιοχή του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Πρωτοβουλία Γκικάκη

Μετά από αυτή την ευνοϊκή εξέλιξη υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και ασφάλειας και νομιμότητας των εκτελουμένων έργων, μετά από πρωτοβουλία της Διευθυνούσης Συμβούλου της ΟΛΡ Α.Ε. κας Δέσποινας Γκικάκη, στην προσπάθεια να ανευρεθεί εναλλακτική λύση ώστε να πραγματοποιηθεί ένας απόλυτα ασφαλής διάδρομος ΑΜΕΑ προς την θάλασσα στο «Μπλε Λιμανάκι»,  επικοινώνησε σήμερα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, ώστε από κοινού να βρεθεί λύση για την ασφαλή πρόσβαση των ΑμεΑ στην θάλασσα.

Περισσότερα σε επόμενο άρθρο

Η εικόνα που συνοδεύει το άρθρο δείχνει μια άκρως φιλική εκδοχή συμβατή με το ανθρωπογενές φυσικό αντικείμενο

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα