18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕπιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Εισήγηση για κατάργηση των ΜΕΘ COVID

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Εισήγηση για κατάργηση των ΜΕΘ COVID

Τέλος τα μέτρα για τον Covid

Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό και σύμφωνα με πληροφορίες καταργούνται οι ΜΕΘ Covid. Αναμένεται μάλιστα να εκδοθεί σχετική ΚΥΑ. Στο τραπέζι του διαλόγου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τέθηκαν σήμερα Τετάρτη (22/3) πολλά και σημαντικά θέματα αναφορικά με τα νοσοκομεία και τα μέτρα κατά του COVID.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, καταργούνται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας COVID σε όλη τη χώρας, εισήγηση, την οποία θα υιοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση. Η εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι ο ιός βρίσκεται σε ύφεση, επομένως, δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος, για ξεχωριστή νοσηλεία των ασθενών αυτών. Αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πριν μερικές ημέρες σε σχετικό report του, τόνιζε ότι ο κορωνοϊός, εξελίσσεται σε «εποχική γρίπη», σηματοδοτώντας ουσιαστικά την λήξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, αναμένεται να εκδοθεί σχετική κοινή υπουργική απόφαση για την κατάργηση των ΜΕΘ COVID στις 28 Μαρτίου 2023. Επίσης η Επιτροπή δεν κατέληξε σήμερα για τη διατήρηση ή όχι των κλινικών COVID. Πράγμα που σημαίνει, ότι το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση των μελών της Επιτροπής.

Ένα μέτρο που προκάλεσε διχογνωμία, είναι η χρήση υποχρεωτικής μάσκας σε Μικροβιολογικά Εργαστήρια, διοικητικές υπηρεσίες και δημόσιες δομές υγείας, το προσωπικό των οποίων, έρχεται σε επαφή με ασθενείς και εργαζομένους. Το θέμαΑνοιχτό παραμένει, όμως, το ενδεχόμενο κατάργησης των κλινικών και των απλών κλινών COVID, το οποίο θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Το CNN GR, επικοινώνησε με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος τόνισε, ότι «Δεν θα πάμε σε πλήρη κατάργηση κλινών και κλινικών COVID».

Σε κάθε περίπτωση εδώ και πολύ καιρό, ισχύει το πρωτόκολλο, ότι εάν ένας ασθενής με υποκείμενο νόσημα και με κορωνοϊό, νοσηλεύεται στην Κλινική του νοσήματός του. Επίσης, για επόμενη συνεδρίαση των μελών της Επιτροπής, μεταφέρθηκε και η απόφαση για την πιθανότητα τροποποίησης ή κατάργησης των πρωτοκόλλων που αφορούν στα επισκεπτήρια, αλλά και την παραμονή συνοδών ασθενών στα Νοσοκομεία, τα οποία μέχρι σήμερα υπόκεινται στα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων του COVID.

Τέλος τα μέτρα για τον Covid

Νωρίτερα τον Μάρτιο, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κήρυξε την λήξη των μέτρων για τον κορωνοϊό ωστόσο επεσήμανε πως παραμένει επίκαιρη η προστασία ευάλωτων ομάδων.  Από την άρση των μέτρων για τη νόσο, εξαιρέθηκαν νοσοκομεία και οίκοι ευγηρίας.

Συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης είχε δηλώσει:

«Στη σημερινή συνεδρίαση (14/3) της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το Υπουργείο Υγείας εισηγήθηκε την άρση των μέτρων που ισχύουν έναντι της Covid-19 με εξαίρεση στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η εισήγηση έγινε αποδέκτη από την Επιτροπή και αναμένεται η άρση των μέτρων.

Παραμένει ωστόσο η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19 και για το λόγο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντιικής θεραπείας για όσους νοσούν».

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα