15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕθελοντικό πότισμα νεαρών φυτών στο Μπλε Λιμανάκι – Οι κάτοικοι τα «υιοθέτησαν»...

Εθελοντικό πότισμα νεαρών φυτών στο Μπλε Λιμανάκι – Οι κάτοικοι τα «υιοθέτησαν» και τα προστατεύουν (φωτο-βίντεο)

Σήμερα υπό το φως του ηλίου και όχι νυχτιάτικα, έγινε η προγραμματισμένη δράση ποτίσματος των νεαρών φυτών, που πρόσφατα φυτεύτηκαν, κατόπιν άνωθεν εντολής, από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Να θυμίσουμε ότι η κατασκευάστρια εταιρεία μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν κάτοικοι της περιοχής, αναγκάστηκε να αποκαταστήσει το τοπίο, ενώ το έργο έχει ακυρωθεί.

Η δικαστική απόφαση έκρινε ότι το έργο που γινόταν εντός της χερσαίας ζώνης λιμένος Ραφήνας, δεν διέθετε άδεια απ’ το αρμόδιο Υπουργείο, ούτε περιβαλλοντικές μελέτες, με αποτέλεσμα την ακύρωση των εργασιών.

Δυστυχώς η αποκατάσταση δεν μπορεί να επαναφέρει στην προτεραία κατάσταση το οικοσύστημα που καταστράφηκε, κάτι που διαπιστώνεται δια γυμνού οφθαλμού. Το φρεσκοσκαμμένο χώμα πιθανότατα θα καταλήξει στη θάλασσα με την πρώτη νεροποντή, ενώ τα φυτά που φυτεύτηκαν είναι τόσο μικρά και τόσο πρόχειρα φυτεμένα που κινδυνεύουν να παρασυρθούν απ’ την ίδια αιτία.

Ωστόσο οι περίοικοι είναι αποφασισμένοι να προστατέψουν όσο μπορούν τα φυτά, αφού κανείς απ’ τους υπαιτίους της καταστροφής του οικοσυστήματος δεν σκέφτηκε να φροντίσει για το πότισμά τους, με εθελοντικά ποτίσματα όποτε χρειαστεί.

Η δράση επεκτάθηκε και σε καθαρισμό της ρεματιάς όταν διαπιστώθηκαν αρκετά πεταμένα αντικείμενα εντός της, κάποια πιθανότατα παρασύρθηκαν εκεί μετά τις καταιγίδες του χειμώνα.

Παρών καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας Σπύρος Χρυσοφώτης, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο τόσο στο πότισμα, όσο και στον καθαρισμό του τοπίου. Επίσης παρών ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Βασιλόπουλος με το νήπιο Παναγιωτάκη γιο του. Να σημειωθεί ότι ο κος Βασιλόπουλος ήταν ο μόνος εκπρόσωπος του δήμου, με βαρύνουσα επιπλέον την ιδιότητά του ως νέος πρεσβευτής περιβάλλοντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρόντες/σες φυσικά οι: Ντέτα Πρετρόγλου με τον σύζυγό της Γιώργο Αποστολόπουλο, μετά τα ασφαλιστικά μέτρα των οποίων επιτεύχθηκε η ακύρωση των εργασιών, η Εμμανουέλα Τερζοπούλου της συλλογικότητας «Προστασία Μ. Ρέματος Ραφήνας», ο Δημήτρης Αντωνάκος χειμερινός κολυμβητής στο Μπλε Λιμανάκι και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.

Ακολουθεί link με σχετικό βίντεο

Συνημμένο χωρίς τίτλο 00062

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα