20.5 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚαταρρέει το Κ.Υ. Ραφήνας! Φοβική ή αδιάφορη η Κυβέρνηση;

Καταρρέει το Κ.Υ. Ραφήνας! Φοβική ή αδιάφορη η Κυβέρνηση;

Οι ελπίδες όσων πίστευαν ότι η Κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας, ιδίως ο κος Κοντοζαμάνης άριστος γνώστης του σχεδιασμού για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην αν. Αττική, θα έδινε τέλος στα προβλήματα των Κ.Υ. με την υλοποίηση του σχεδιασμού απ’ την εποχή της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ όπου αναφερόταν η προοπτική λειτουργίας των Κ.Υ. Καλυβίων και Ραφήνας ως εφημερίας, με την λειτουργία των υπολοίπων που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής το ένα απ’ το άλλο, μέχρι τις 3μ.μ., με αποτέλεσμα να ελευθερωθεί μεγάλος αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού ιδίως ιατρών που θα ενισχύουν τις εφημερίες των δύο προαναφερόμενων, έσβησαν.

Αποτέλεσμα τούτων το Κ.Υ. Ραφήνας η ναυαρχίδα των Κ.Υ. της περιοχής να καταρρέει κάτω απ’ το βάρος των πολλαπλών καθηκόντων που έχει κληθεί ν’ αντιμετωπίσει, λόγω υποστελέχωσης του προσωπικού ιδίως του ιατρικού.

Σήμερα το Κ.Υ. Ραφήνας λειτουργεί για τακτικά και επείγοντα περιστατικά, ως κέντρο αυξημένης εφημερίας, ως εμβολιαστικό κέντρο, ως αναφοράς covid με τους γιατρούς να παρακολουθούν την εξέλιξη των θετικών ατόμων που περνούν τη νόσο σπίτι τους, ακόμα δέχονται και χωρίς ραντεβού πολίτες για rapid test και PCR. Επιπλέον οι πολίτες το έχουν επιλέξει ως το πλέον αξιόπιστο της περιοχής με αποτέλεσμα να δέχεται μεγάλη πίεση όλο το 24ωρο.

Με τόση πίεση το ιατρικό προσωπικό, έχει ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια αντοχής, αφού υπάρχουν πολλοί γιατροί που έχουν αποχωρήσει, είτε με μετάθεση σε άλλα κέντρα, είτε όπως συνέβη με γυναικολόγο επικουρικό γιατρό ο οποίος διέκοψε την σύμβασή του κι έφυγε στο Λονδίνο, καθώς και δύο γιατροί γενικής ιατρικής προς τον ιδιωτικό τομέα.

Συμπερασματικά στο Κ.Υ. Ραφήνας, οι εφημερίες βγαίνουν χάρη στον αλτρουϊσμό των γιατρών που υπηρετούν σ’ αυτό, οι οποίοι ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τα νομίμως αποδεκτά. Να σημειωθεί ότι ιδιώτης παθολόγος της Ραφήνας κάποιας ηλικίας έχει προσφερθεί εθελοντικά και συμβάλει στις εφημερίες κυρίως τα Σαββατοκύριακα που είναι κλειστό το ιατρείο του, μόνο από αγάπη για το Κ.Υ. που πάλεψε να υλοποιηθεί.

Η κατάσταση είναι τραγική με τους δύο εφημερεύοντες γιατρούς, να επιφορτίζονται με την περίθαλψη των επειγόντων περιστατικών, παράλληλα με ύποπτα περιστατικά covid που φτάνουν στο Κ.Υ. αναφοράς κορωνοϊού, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Είναι επείγουσα ανάγκη το Υπουργείο Υγείας κι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι  της 1ης ΥΠΕ να επιλύσουν το πρόβλημα, καθώς οι εφημερίες δεν βγαίνουν ακόμα και του Οκτωβρίου που σε λίγες μέρες φτάνει, πριν φτάσουμε στο ενδεχόμενο ασθενείς να φτάνουν εκεί και να βρίσκουν το κέντρο κλειστό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

Το Κ.Υ. Ραφήνας είναι δέσμιο της επιτυχίας του να το προτιμούν ασθενείς όχι μόνο απ’ την Ραφήνα αλλά απ’ την ευρύτερη περιοχή, που είναι κι η πλειοψηφία όσων επιδιώκουν την ασφαλή εφημερία που μέχρι σήμερα τους παρέχει.

Φοβική ή αδιάφορη η κυβέρνηση;

Εύκολα και άμεσα μπορεί να λυθεί το πρόβλημα του Κ.Υ. Ραφήνας αν αποφασιστεί επιτέλους η λειτουργία του Κ.Υ. Ραφήνας ως εφημερίας, αφού επιπλέον το έχει επιλέξει η πλειοψηφία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής και τα Κ.Υ.  Ν. Μάκρης και Σπάτων να λειτουργήσουν μέχρι τις 3 μ.μ. Έτσι  ελευθερώνονται οι γιατροί που είναι απαραίτητοι για την απρόσκοπτη εφημερία της Ραφήνας, ανακουφίζοντας τόσο τους συναδέλφους τους, όσο και τους πολίτες των δύο περιοχών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής που εμπιστεύονται το εν λόγω κέντρο.

Να σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει καμία προκήρυξη  πρόσληψης γιατρών στην ΠΦΥ επί Ν. Δημοκρατίας κάτι που πρέπει άμεσα ν’ αλλάξει. Επίσης παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν έγινε καμιά μονιμοποίηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα Κ.Υ.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα