«Επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση της νόσου στην Ελλάδα. Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Είναι καλά στην υγεία της. Παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σάς μιλώ γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της. Οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους».
Σαν σήμερα 26 Φεβρουαρίου το 2020 ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωνε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Η δήλωση αυτή ήταν η αρχή για όλα όσα ζούμε μέχρι και σήμερα με την πανδημίσ να έχει αφήσει πίσω της χιλιάδες νεκρούς στην χώρα μας, η οποία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της «μαύρης λίστας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δύο χρόνια μετά και τα νούμερα συνεχίζουν να μας τρομάζουν
Μέχρι χθες Παρασκευή, 2.385.304 άτομα είχαν μολυνθεί, 25.668 ασθενείς με CoViD είχαν χάσει τη ζωή τους. Ο κορωνοϊός επιφυλάσσει πάντα εκπλήξεις, όπως ήταν η μετάλλαξη Δέλτα αλλά και η Όμικρον
Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική καθώς από τα 15.909 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ οι 5.562 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 1600 νέες μολύνσεις.
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:
Ανατολική Αττική: 734 κρούσματα
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 956 κρούσματα
Δυτική Αττική: 195 κρούσματα
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 745 κρούσματα
Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 1499 κρούσματα
Νήσων: 120 κρούσματα
Νότιος Τομέας Αθηνών: 639 κρούσματα
Πειραιώς: 674 κρούσματα
Χιλιοειπωμένη πλέον η ερώτηση «πότε θα τελειώσει η πανδημία»
Η ερώτηση που κυριαρχεί τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο είναι μία: Πότε θα τελειώσει η πανδημία;
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η πανδημία θα μας ταλαιπωρεί για πολύ ακόμη καιρό. Επίσης τονίζουν ότι η πανδημία θα τελειώσει όταν ανοσοποιηθεί όλος ο πληθυσμός.
Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν θα φτάσουμε στην συλλογική ανοσία μόνο με την νόσηση και τόνισε εκ νέου ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε το εμβόλιο.
Η αμερικανική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η πανδημία πιθανότατα θα λάβει τέλος εντός του 2022, αλλά προβλέπει ότι θα χρειάζονται τα επόμενα χρόνια ετήσιες ενισχυτικές δόσεις εμβολίων στη διάρκεια του φθινοπώρου (αρχής γενομένης από φέτος), προκειμένου να προστατεύονται καλύτερα οι άνθρωποι από τον κορωνοϊό, ο οποίος αλλιώς θα μπορεί να μολύνει αρκετούς εμβολιασμένους.